Crăciun e când s-a născut Isus

imaginea utilizatorului margas

De câţiva ani buni mă obosesc Sărbătorile de iarnă... şi Paştele la fel atâta zarvă oamenii care încearcă să se bucure de câteva zile libere, poate şi de o amărâtă de primă, să cumpere ceva să pună pe masă, apoi mesele venite parcă de-a valma de după aceea te doare burta o săptămână dacă nu reuşeşti să te abţii dar dacă te abţii... jigneşti nu?
Dar cel mai rău este că mereu de Sărbători şi aici mă refer la marile Sărbători acelea care au legătură cu Iisus, Crăciunul şi Paştele, mereu se găsesc sumedenie de opinii pe piaţă.
Înainte, pe vremea lui Ceauşescu nu aveam voie să vorbim despre asta acum vorbim cred eu prea mult. Bisericile sunt pline de preoţi care recită, cântă şi ne povăţuiesc cum să fim în zilele astea, parcurile sunt pline de băieţi în costume negre cu cămăşi albe şi cravate care împart pliante de la martorii lui Iehova sau de la penticostali sau de la te miri ce mai sectă care defilează cu numele lui Iisus prin firme mixte.
Cum am spus au ajuns să mă obosească Sărbătorile.
E o perioadă când parcă în loc să fim toţi mai aproape unul de altul, să ne liniştim şi să ne reculegem în familie sau cu prietenii ascuţim competiţia asta absurdă în legătură cu cine are dreptate în legătură cu naşterea lui Iisus. Mie mi se pare că noi oamenii am ajuns aşa, într-o fundătură spirituală din care nu ne mai poate scoate nimeni poate doar Iisus dacă s-ar naşte pe bune deşi eu sunt sigură că dacă aşa ceva s-ar întâmpla noi l-am omorî din nou cu o unanimitate copleşitoare fără ezitare aşa, din două motive mari: unu pentru că apariţia din nou a lui Iisus nu e posibilă dpdv al tuturor cutumelor religioase sau non-religioase şi doi pentru că şi dacă ar fi aşa ne-ar strica nouă absolut toate socotelile legate de balanţa si bilanţul de profit şi pierderi.
Cu toate acestea eu vă doresc un Crăciun fericit indiferent dacă sunteţi credincioşi, habotnici, convertiţi, evrei sau orice altceva pentru că la urma urmei suntem doar oameni şi niciunul dintre noi nu este în posesia adevărului. Nouă ne rămâne doar dezbaterea de idei... şi încă două trei lucruri cu adevărat sfinte.

Experiment literar: 

Comentarii

da,

da, marga.sărbători liniștite sau zbînțuite sau cum ți le dorești îți urez

Iisus s-a nascut prin

Iisus s-a nascut prin primavara se pare, nu are legatura nasterea Sa cu Craciunul decat in sens simbolic. Acum se sarbatoreste Solstitiul, obicei ramas si la evrei - care nu au Craciunul, ci Hanuka - http://ro.wikipedia.org/wiki/Hanuka - Sarbatoarea Luminii.
Suntem legati de dogme, principii, reclame, pliante, e-uri, cravate, costume, MASTI, ca uitam sa traim Viata si Adevarul, asa cum ni L-a readus in minte Hristos.

Sarbatori fericite!

mulţumesc pentru citire şi

mulţumesc pentru citire şi pentru semnele lăsate. vă urez un tardiv dar sincer La mulţi ani! conexiunea la internet bat-o vina:))
marga

intrebarea mea ar fi ce anume este

intrebarea mea ar fi ce anume este experimental la acest text si ce cauta in aceasta categorie. cred ca am mai spus-o, "cutia cu nisip" nu este "cutia de gunoi". "cutia de nisip" este locul unde oamenii experimenteaza mai mult sau mai putin reusit unele forme sau inovatii literare dar nu sint inca deplin convinsi ca merita a fi considerate mai mult decit o incercare. ma tem ca abuzezi sau nu intelegi acest concept.

Alma: „Iisus s-a nascut prin

Alma:
„Iisus s-a nascut prin primavara se pare”. După ce „se pare”?

Articolul are vreo câteva idei, din păcate destul de anemic expuse. N-ar strica o documentare înainte de a aborda astfel de teme. Iar dacă te obosesc Sărbătorile, cine te împiedică să te sustragi agitației generale și să le petreci așa cum îți dorești?
Îmi pare rău dacă am deranjat cu acest comentariu. Nu e cu rea intenție.