Between the bars

imaginea utilizatorului Madalina Cauneac

Albastru vișiniu risipit aiurea în zare, o cerneală amestecată fugitiv de un elev. Pe ici pe colo câte un punct mai albicios pare să străpungă orizontul lăsând parcă pansamente pufoase care aduc aminte trecătorului că nu e singurul care simte nevoia să-și camufleze rănile. Cu plasturi desenați, cu tot felul de animăluțe. E o zi ploioasă. Mult soare. Mult prea multă agitație în trolee. Trecătorul merge liniștit în localul preferat să consume băutura favorită. Mâine ar trebui să fie ziua lui, dar în afară de doi prieteni nu mai știa nimeni asta. Nici nu dorise să se afle. Respira haotic, se apăra de ploaie făcând pași mari și repezi pe lângă clădirile mohorâte. Quo quadisul era aproape, însă tot nu reuși să se mențină uscat. Intră în bar. Își aminti că uitase pălăria acasă... Părul îi cădea în șuvițe ude pe frunte.
Prima masă din colțul stâng era întotdeauna ocupată de el. Azi niște colegi ocupau masa aia. Îi recunoscu după stilul lor mult prea exuberant de a-și exprima emoțiile și neplăcerile. Oboseala îl făcea să meargă automat la orice altă masă din încăpere, cât mai departe de străini. Se așeză lângă geam. Până veniră Radu și Cornel, bău deja jumătate de pahar. Ar fi vrut să bea ceva cu adevărat tare, dar alcoolul nu părea o variantă bună pe vremea aceea, așa cムservea bragăƒ. Băieții comandară și ei coktail-uri cu umbreluțe și începură vorbăria. Afară se făcea frig și de pe geam se vedea cum pe strada smolită se formează trainic băltoace. Geamul era prietenos. Colorate lumini puneau în evidență un unghi sau altul. Băieții delirau și ei veseli. Chiar îi cumpăraseră și o cămașă nouă. Arăta cum arată cerul după ploaie. Era frumoasă deci. O probaseră ei înainte.
Trecătorul era totuși posomorât. Însă într-un sens în care îi făcea pe ceilalți doi mai boemi. Aproape se băteau pentru roluri prefabricate gen BFF. În privirea lui se întindeau alte cărări, care aminteau de bezna cutiilor. Loc în care ascunsese durerile. Le acoperea de fața lumii. A plâns isteric. A râs isteric.
Radu era enervat puțin de Cornel, prea se dădea mare cu traumele lui. Prea le flutura pe garduri ca să capete recunoaștere. Trecătorului nu-i păsa. S-o mai aștepte? Unde...În Gara de Nord era prea frig și el mai avea nevoie de un pahar. Băieții deveniră simpatici, acum erau doar jucăuși. „Zici că suntem cocote cu paiele astea. Ia zi, cum arăt stând cu el așa? Îți vine să mă iubești?” Îi erau dragi. Beții de ei!
Ziua era pe gata, la fel și ploaia, la fel și el. Înghiți ultimul strop de suc și se ridică de la masă îngândurat. Se uită la cei doi și-i urni spre ușă. Ploaia începu iar, calmă, tăcută. Orașul era gol, străzile verzui albăstrui. Vișinii și gri. Din radio se auzi o voce cunoscută și dintr-o dată cei trei începură să cânte fals și vesel .
„Eehhh bătrâne, la mulți ani pe mâine! 25 și tot înainte!”
Mâine? Era abia mâine? La final, când privi din exterior ziua aceea își dădu seama că fusese perfectă așa cum era...amară și înecăcioasă la început, apatică la mijloc și plină de euforie la final. Nu...ziua lui era ca a unui spectator amuzat de imaginația actorilor. Mai mult sau mai puțin profesioniști.

Proză: 

Comentarii

simt talent aici și nu mă

simt talent aici și nu mă sfiesc să o spun! poate trei personaje în unul, așa aș citi eu. oricum te voi mai plictisi cu comentariile mele, asta o știi deja. ai o vârstă frumosă când imaginația sau experiența pot spune ceva. insistă doar, mădă!

n-am inteles de ce americanii

n-am inteles de ce americanii au "stilul lor mult prea exuberant de a-și exprima emoțiile și neplăcerile". nu recunosc deloc descrierea, mi-a last gustul unor observatii de genul "moldovenii sunt puturosi si regatenii sunt imputiti", cu variatiuni in functie de convingere, varsta si alte nise.
in rest, sunt cateva constructii interesante dar textul e in ansamblu fad, n-are niciun twist care sa-i justifice existenta. puerile frazele de genul "În privirea lui se întindeau alte cărări, care aminteau de bezna cutiilor. Loc în care ascunsese durerile. Le acoperea de fața lumii. A plâns isteric. A râs isteric". durerile, isteriile, bezna. aproape ca enumerate asa simplu suna mai bine.
se intampla rar sa critic texte, chiar mi s-a parut naiv, scris parca de un adolescent care inca n-a trait niciun eveniment demn de povestit. probabil ca iti trebuie sute de lecturi ca sa poti gasi exact contextul in care sa intre un "plans" sau o "durere" fara sa sune a soap opera, sau sa realizezi ca fara un eveniment care sa capteze interesul, relatarea oricat de priceputa a unei zi de nastere ramane doar o promisiune frustranta pentru cititor.
cu toate astea am incredere in Paul, sunt parti (inceputul, de pilda) care m-au prins si m-au facut sa citesc pana la capat. voi mai citi, te asigur ca am lasat mesajul cu buna credinta.

nu trebuie decât să ne

nu trebuie decât să ne amintim cum scriam noi (eu, dacă deranjează) Cristina cam pe la 20 de ani... de aceea eu cred că merită să încurajăm... așa cum o faci și tu. mulțumesc de încredere și scuze de offtopic mădă!

Voiam sa subliniez altceva

Voiam sa subliniez altceva acolo. Textul se axeaza pe trecator si pe dezastrul emotional in care se afla si nu pe americanii care isi exprima emotiile exuburenat sau pe faptul ca a doua zi era ziua lui de nastere. In locul americanilor putea fi oricine, in momentul acela el tot asa i-ar fi vazut. O sa modific acolo ca sa nu mai apara alte neclaritati.
Multumesc pentru sugestii si pentru incredere.

paul, asa e, e greseala mea,

paul,

asa e, e greseala mea, sincer - eu scriam mult mai prost. cand am spus "adolescent" am nimerit-o (destul de nefericit dealtfel), pentru ca nu m-am uitat.

madalina,

fara intentia de incurajare, eu chiar scriam prost (nici acum nu ma laud, e doar o chestie in care cred si-mi face placere). cu excese sentimentale, tot tacamul. peste putin timp o sa razi de mesajul asta, ai sa vezi. mult succes, scrie mai departe, chiar n-ai niciun motiv sa te descurajezi, ok?

Virgule - nu, ortografie - nu,

Virgule - nu, ortografie - nu, gramatică - nu, talent - da.

Până veni Radu și Cornel bău deja jumătate de pahar. >> Până veniRĂ Radu și Cornel, bău deja jumătate de pahar.

Să ştii că sunt destul de enervantă

Să ştii că sunt destul de enervantă şi elitistă când e vorba de literatură, însă, în real, sunt îndeajuns de "de treabă" ca toţi cei care vin la Virtualia să se simtă cel mai bine şi cei mai importanţi. Aştept să ţii cont de sfaturile mele, aici pe site, dacă vrei să "ajungi departe", aşa cum au ajuns toţi cei care m-au ascultat. Deocamdată, la Iaşi :).

Sunt greseli care imi scapa pana si

Sunt greseli care imi scapa pana si la a zecea corectura. Mai am mult de lucrat, stiu. Asa ca-ti multumesc pentru ca mi-ai atras atentia si sper s-o faci si pe viitor. Mai am pana ajung departe, dar macar daca tot ajung (cine stie) s-o fac cu pasi trainici.:)