Viraj mult prea strâns

imaginea utilizatorului a.a.a.

Ochii mi-erau lifturi de sticlă,
îmi cărau aer de pe unde găseau şi ele.

Urmăream ca un basm picătura
de cum se rupea din fântâna vieţii;
cobora prin furtun ca o buburuză verde,
tremura rupându-şi aripile în rotiţa de mai tare-mai încet,
şi o pierdeam la intrarea in venă.

Ingerul meu alb avea unghiile negre,
vorbea cu accent ardelenesc,
primea ciocolată Novatini cu lichior de vişine
şi era minunat când îmi schimba
cearşaful şi mă-ntorcea în pat.
Ai mari şanse, ieri au murit doi
mai sănătoşi decât tine,

îmi zicea,
şi-n gura ei aş fi spart
unşpe popice dintr-o singură bilă.

În noaptea cu pricina,
s-a lăsat deodată cu moale cărămiziu;
prin salon, făcut ghem,
întunericul se învârtea ca o bătrână prin curte -
băga orătăniile între sârme, închidea toate porţile
şi sufla în lumânări.

Mi-am muşcat limba până la cuvânt,
şi-am închis ochii.

Dimineaţă,
mi-au scos sonda, care a tuşit ca un măr acru,
iar soarele culegea oameni frumoşi
din ochii mei.

Comentarii

bucata care mi se pare mie

bucata care mi se pare mie excelenta este:
„întunericul se învârtea ca o bătrână prin curte -
băga orătăniile între sârme, închidea toate porţile
şi sufla în lumânări”

excelent scris! chiar daca o noapte

excelent scris! chiar daca o noapte cum e cea descrisa in text... nici dusmanilor:) Mie unuia imi aduce aminte de cateva nopti d'astea incremenite intr-un spital din cluj, apropo de vorba ardeleneasca.

poate ca "de"-ul din versul 4 nu e necesar.

in rest... sanatate!

foarte frumos poem și mai frumos

foarte frumos poem și mai frumos final! are acel feeling pe care e greu să îl descrii. las cu drag semnul meu de apreciere, Adrian. poate la "fântâna vieții" aș renunța, îmi sună un pic genitival, pretențios, atât doar. gând bun, om bun!

Virgil, ...sincer, şi eu am fost

Virgil,

...sincer, şi eu am fost destul de mulţumit de partea aceea. Şi mi se întâmplă atât de rar...

Silviu,

...Nopţilea acelea au fost atât de lungi, încât, uneori, am impresia că nu s-au terminat. Deşi acel "de" poartă în el o oarecare nuanţă, cred că se poate şterge.

Paul,

...Din raţiuni pe care care le-am tot repetat, de obicei, nu mă folosesc de construcţii genitivale. În acest caz însa am mizat pe arhicunoscuta expresie "fântâna vieţii" pentru că 1. perfuzia chiar aşa mi se părea la momentul acela; 2. sintagma se mula fidel pe sens urmându-i versului "urmăream ca un basm picătura". Bineînţeles, aceste motive nu scuză sărăcia simţului artistic din acest sector. Aşadar, mă voi gândi la modificare. Mă bucur că, în rest, ti-a plăcut.

Cu prietenie, fiecăruia câte un salut dintr-un Iaşi cuibărit lângă sobă, dar cu un picior uitat în iarnă.

Anna,

Anna, nu e vorba de cliseul propriu-zis "inger alb", ci, mai degraba, de de-cliseizare: e vorba de asistenta mea, care purta halat alb (nu verde, albastru etc asa cum se mai poarta). Si mai avea unghiile vopsite in negru. Mi-ar fi placut sa descifrezi acest fapt destul de banal inainte sa banuiesti tautologii :).

a fost doar o intrebare cu zambet

a fost doar o intrebare cu zambet la coada si asa speram sa o iei, pentru ca de fapt nu te-am acuzat de nimic... ca nu mi-a sunat mie bine "inger alb" e doar o problema personala de perceptie, ce rost are sa te explici?

E drept,

E drept, Anna, pe acest site, nu ai adus vorba de tautologie :). Iar explicaţia era, în fond, o formă de respect pentru cititor. Cred.

adrian,

adrian, nu are rost sa fim rigizi si nici sa intram in polemici inutile, de fapt mi-a placut poemul si tu stii asta... dar inainte de orice "explicatie", sta poemul, asa cum este el!

Am citit aici un poem slab,

Am citit aici un poem slab, în afară de secvența identificată de Virgil. Poemul e complet 'transparent', previzibil 'da capo al fine' iar mie nu mi-a transmis vreo emoție. Am citit o îngrămădire de metafore care se străduiesc să potențeze un fapt de viață fără vreun succes însă, totul este atât de evident iar pe final devine chiar rizibil
'şi-n gura ei aş fi spart
unşpe popice dintr-o singură bilă'
Limba de fier a autorului continua să facă zgomot degeaba 'în noaptea cu pricina' de parcă ne vorbește despre 'o pricină' cu perfuzia în venă.
Apoi urmează singura parte care stă în picioare... câteva versuri bune însă din păcate imposibil de scos din context. Pe final absurdul revine în forță cu o metaforă aiurită 'mi-am mușcat limba până la cuvânt' pentru ca să pună definitiv stăpânire pe acest poem în lumina reflectoarelor 'sonda' care 'a tușit ca un măr acru' și apoi soarele culegea oameni fericiți pentru că așa o scriere trebuie, nu-i așa, să aibe un fel de happy-end.
În concluzie îmi pare rău că trebuie să revin la ce am mai afirmat când mi-am luat o suspendare dictatorială de la acest autor-editor care confundă în mod discreționar literatura cu funcția pe care o deține pe acest site valoros, anume că, dincolo de o educație și o disciplină pe care le posedă nu are mai nimic de spus în literatura contemporană. Folosește metafore modificate genetic ca niște roșii fără gust fără miros însă adevărat, sunt ceva ce n-a mai văzut nimeni, apoi le amestecă cu un mujdei de fracturism din care i-a scos toată sarea și tot usturoiul.
Este doar părerea mea și sper că de data asta mi-am exprimat-o fără a încălca Regulamentul, pentru a nu oferi acestui autor-editor un nou prilej de a mă suspenda în mod abuziv.
Margas

Margas,

Margas, veninul tău, adunat parcă de pe clanţele clinicilor de dezintoxicare, nu mai este de mult nici măcar credibil. Adică, ar fi trebuit să-ti treacă până acum, nu să transformi pizma, în ură cronică.

Mai spun o dată: nu eu te-am suspendat, ci consiliul Hermeneia. Iar divide et impera, chestia asta pe care o practici făcându-i pantofii lui Virgil, iar mie, unghiile cu ciocanul, n-o să funcţioneze; pentru că până şi ca să faci lucrul ăsta ai nevoie de oareşce talent.

Tu nu ai putea să interpretezi ori să simţi fiorul nici unei reţete de bucătărie, darămite poeziei. Ai pretenţii exagerate şi le exprimi în limba roţilor de tractor. Aşadar, când mai ai tendinţa să mă hărţuieşti ori să hărţuieşti orice alt user, te rog să-ţi asumi faptele până la capăt.

În rest, o sa te ignor în sub 2 secunde. Ştii ce altceva îmi ia doar 2 secunde? Să strivesc un gândac de bucătărie.

Pentru că,

Pentru că, personal, m-am săturat de invectiva mascată în comentariu literar a acestei useriţe şi pseudoautoare de îngrămădiri de litere; m-am săturat să văd cum se fofileşte printre picioarele altora, doar-doar să mai aibă ocazia să mai împroaşte cu gunoi pe cei pe care i s-a pusa pata; m-am săturat de rozătoare subsoliere, şi asta o spun în general.

Oameni buni, e uşor, copilăresc de uşor să mimăm comentariul pe text, dar, de fapt, să atacăm. Apoi, când ni se răspunde la fel, dar asumat si pe faţă, să ne retragem in spatele a "eu am comentat pe text".

Reacţionez destul de repede. Nu sunt genul care întoarce şi celălalt obraz - am rămas de multă vreme fără nici unul. Iar când mă muşcă de bombeu cineva care se pricepe la fenomen, e una, însă când o analfabetă dovedită îşi dă aere de literată şi, printre rânduri, dă cu mine de pământ, e alta. Tac o dată, tac de două ori, ironizez de trei ori... dar cam atât - că văd că domnişoarei îi devin laitmotiv psihotic.

Deci de aia.

în fine... ne prefacem că nu s-a

în fine... ne prefacem că nu s-a întîmplat nimic? bine. dar ce facem cu avertismentele dacă un membru al site-ului va avea abateri de acum încolo?

Vlad,

Vlad, ultimele mele comentarii din pagina asta sunt facut din postura din membru H, nu din pozitia de editor; mi-asum derapajele si tot ce ar putea urma de aici. Asadar, actionam la fel ca pana acum. Nu am timp sa spun mai multe acum, dar, cumva, pe undeva, voi reveni cu unele chestii care, cred eu, pun punctul pe i in ceea ce priveste comentariul pe text, atacul la persoana, ineficacitatea avertismentului in unele situatii date, ce inseamna activitatea si cum este ea nula in corespondenta cu importanta artistica.

Uite îmi cer eu scuze prima deși

Uite îmi cer eu scuze prima deși femeie fiind aș putea spera măcar la ceva politețuri din partea Dvs... nu știu unde vedeți 'venin' și altele asemenea. Faptul că eu cred că scrieți slab domnule A.A.A. iar Dvs mi-o dovediți (în opinia mea desigur) încă o dată prin acest poem nu are chiar nici o legătură cu vreo 'ura' sau cu vreun 'venin'. Cred că Dvs exagerați domnule... și câteodată mai și suspendați așa, la mânie... sau când vă magnetizați tachinați și dup-aia suspendați, ca să-l parafrazez pe nea' Caragiale.
Chiar dacă Dvs. mă veți ignora (două secunde cât vă trebuie să striviți un gândac, o afirmație pentru care eu una sunt sigură că aș fi fost suspendată de la Crăciun până la Paște) eu nu vă voi ignora, domnule A.A.A. Vă voi citi în continuare și sper din suflet că voi citi sub semnătura Dvs. texte scrie mai curat, mai original și mai ales mai BINE.
Margas

Margas,

Margas, cel puţin pentru mine, judecăţile tale de valoare lirică nu au nici măcar preţul urmei de melc. Şi, cred, la fel consideră şi oamenii care, la viaţa lor, au trecut prin oaresce pagini citite. Este evident că nu ai nici un dram de cultură literară, că ultima ta lectură stă în V. Porumbacu, că gramatica ţi-e o sublimă necunoscută, că flerul, pentru tine, e fluierul piciorului. Nu ai confirmat în nicun palier, nu ai scris în viaţa ta un vers credibil, aşadar, tot ce rămâne din părerile tale e veninul cu care, dacă-mi permiţi, o să-mi fac bocancii.

Aşadar, păstrează-ţi scuzele şi pune mâna pe lecturi!

nu pot sa cred cum pot trece

nu pot sa cred cum pot trece neobservate aceste comentarii si cum nimeni nu zice nimic?
pentru ca daca cuvintele din comentariul facut de Margas au fost veninoase, atunci cuvintelei lui Adrian au fost mult mai mult decat atat.
a spune cuiva ca: „te strivesc precum un gandac de bucatarie” mi se pare destul de grav ca incidentul sa fie fost macar semnalat de cineva, iar la scuzele pe care si le-a cerut Marga, au venit alte jigniri si alte atacuri la persoana... si totusi aceeasi tacere de parca toate astea nu s-ar intampla pe un site literar.
imi cer scuze ca nu e un comentariul pe text asa cum cere regulamentul, dar efectiv am ramas surprinsa sa constat cata ura si razbunare poate exista intre oameni, fara ca cineva sa aiba vreun folos din asta.

Nuța,

Nuța, cu toate bunele tale intenții, ești depășită de problemă. Eu îi dau dreptate lui Adrian. Și nu mă simt obligat să explic pe larg de ce. Voi spune doar că un om nu trebuie să se lase călcat în picioare de nulități! De nimeni de fapt. Atât am spus! Restul e mai sus:)

Anna,

Anna, dacă erai mai atentă la comentarii ai fi observat că a intervenit un editor. e surprinzător faptul că Adrian a continuat în aceaşi notă după intervenţia mea. Paul, există şi un mod demn de a nu te lăsa călcat în picioare.şi cîte nu iertăm noi femeilor, nu? am spus ce am avut de spus şi poate chiar mai mult printre rînduri.
Adrian te întreb direct/sincer/colegial ce măsuri ai lua tu -editor- împotriva unui membru H dacă ar proceda ca tine?
Şi tot sincer, e bine să ne oprim aici, eu oricum nu mă simt confortabil în postura de a arăta cu degetul.

eu zic sa ne calmam si sa facem un

eu zic sa ne calmam si sa facem un pas inapoi. nu am citit toate comentariile si cu atit mai putin nu le-am analizat. as vrea insa sa nu aducem in hermeneia posibile conflicte din exterior. am sa citesc si am sa imi exprim parerea.

Paul sincer,

Paul sincer, ma doare sufletul sa vad cum lumea se raneste reciproc si nu incearca sa-si depaseasca resentimentele si sa reactioneze civilizat indiferent de motive.
si-apoi nu pot sa cred ca tu poti afirma despre cineva ca e o „nulitate”... scuza-ma dar eu cred ca nimeni nu are dreptul sa faca asa un comentariul la adresa unui om care scrie, indiferent cat de bine sau cat de rau o face... iar despre „calcatul in picioare”, asa cum spune Vlad, poate exista si o alta maniera de a riposta.
am citit multe controverse si polemici urate si e trist ca se intampla acest lucru intr-un loc unde ar trebui sa se pastreze polemica in jurul textului si sa nu se ajunga la jigniri si atacuri la persoana.

eu cred că poți fi nulitate atât ca

eu cred că poți fi nulitate atât ca doctor, avocat, politician cât și ca scriitor, Nuța. nu e ceva grav. e ca și cum ai spune despre un copil retardat că este retardat. sunt adevăruri. Zic să-l lăsăm pe Virgil să rezolve situația. Pentru că nu e un site lăsat de paragină încât să intervenim noi unde nu se cuvine.

alma,

alma, pentru ca este. iar editorii nu sint obligati sa iti explice. cu atit mai mult cu cit daca ar binevoi sa o faca tu ar trebui mai intii sa ii rogi frumos. ceea ce se pare ca nu ai facut. de ce nu ai facut-o, nu stiu. si nici nu e treaba mea. fiecare se poarta asa cum este. iremediabil. si nu, nu e rost de scandal. ai gresit usa. incearca in alta parte. iar in ce priveste jena, nu, nu noua ar trebui sa ne fie jena, ci tie. iar daca nu iti este, din nou, nu am au ce sa (mai) fac. oricum e prea tirziu acum. si nici nu cred ca este responsabilitatea mea. si oricum, parca am mai spus-o, fiecare se poarta asa cum este. iremediabil. din pacate.

iremediabil e faptul ca tu ai

iremediabil e faptul ca tu ai acceptat ca lui Laurentiu sa i se scada nivelul pe site-ul TAU de poezie, tocmai cand se duce sa isi lanseze cartea de poezie, pentru care a luat marele premiu pentru poezie. indiferent cat a injurat, consider ca e o gafa majora de management. ori orgoliile tale te impiedica sa vezi niste chestii, ori echipa de editori, consilieri si ce-or mai fi, e jalnica. va doresc succesuri.

esti jalnica alma. si ma intreb cum

esti jalnica alma. si ma intreb cum de ai ajuns asa fiindca eu aveam alta impresie. dar ce conteaza ca m-am mai inselat cu privire la un caracter. datul in petec e la moda si de ce oare ar trebui tu sa faci exceptie, nu? draga mea, nici nu am sa comentez aberatiile tale. sint prea mizerabile. in orice caz pe site-ul hermeneia.com nu exista niveluri. iar daca nu nu stii asta inca este problema ta. exista categorii de membri in functie de activitatea pe care o au. in ce priveste laurentiu, la fel ca si cu oricine altcineva, regulamentul si consiliul hermeneia au functionat perfect. il poti intreba pe laurentiu daca nu ma crezi pe mine. de fapt sint convins ca nu ma crezi. esti dezgustator de orgolioasa in atitudinea ta. de aceea fa bine si intreaba-l pe el si nu iti mai vintura ignoranta pe aici ca nu avem nevoie de penibilitati in plus. tie nu iti mai doresc nimic. sint convins ca le ai pe toate. bineinteles cu exceptia jenei si a... chestiei aleia de care te folosesti inainte de a vorbi sau a scrie. dar ce sa ii faci, nobody's perfect...

bine,

bine, mai, las sa fiu eu jalnica si tu sa ai dreptate. dar iaca n-ai. indiferent ce ar fi facut Laurentiu, tu, ca un bun manager, aveai obligatia [chiar] sa ii asiguri tot confortul pe site-ul tau. norocul tau e ca el e prea pasnic, altfel, zau, ai fi ramas pe aici tu cu tine insuti sa va comentati reciproc :)).

uite vezi alma,

uite vezi alma, tocmai de sila acestei mentalitati de pupat in fund si de facut temenele si de "asigurat confortul" am plecat eu din romania. sila de lingusatoria asta cu care te impaunezi tu habar n-avind cit de penibila esti. eu nu asigur aici confortul nimanui si in plus, am spus-o de zeci de ori, activitatea din exteriorul hermeneia in principiu nu are nici o importanta aici. tocmai de aceea hermeneia este asa cum este si are succesul pe care il are. pentru ca nimeni nu este tratat aici asa cum ii tratati voi pe oameni in romania. aici si un adolescent, si un pensionar, si un membru USR cu 10 volume, si un boem care n-are chef sa publice nimic sint tratati egal in fata regulamentului. iar aprecierile recunoasterea sau critica se refera la textele care se publica aici. restul este relativ nerelevant. am spus relativ pentru ca nu sint absurd si am lasat oamenii sa vina sa isi anunte si sa isi fac publice succesele. ti-am mediatizat si tie virtualia. nu am fost si nu sint absurd. dar asta nu influenteaza judecata consiliului in lumina regulamentului cu privire la activitatea, inactivitatea, abaterile sau consecventa sau aportul unui membru hermeneia la succesul si prestigiul site-ului. site-ul exista datorita acestor oameni. dar si ei exista aici datorita lui. si daca vor sa fie aici trebuie sa respecte anumite reguli. indiferent cine sint ei. altfel, asa cum zici, as ramine singur. dar nu iti fa probleme, nu ma deranjeaza sa fiu singur. dar nu iti fa probleme nici ca as ramine singur pentru ca am mai spus-o si altora care "vedeau" disparitia site-ului hermeneia.com: nu mor caii cind vor ciinii. iar in ce priveste managementul, permite-mi sa spun "pas" recomandarilor venite de la tine. mai ai mult prea multe de invatat. asta in cazul in care ai mai fi in stare sa inveti ceva. asa ca stai mai pe margine, ia un caietel, un creion, si ia notite.

si acum sa revenim la oile noastre.

si acum sa revenim la oile noastre. ca oile almei pot sa zburde in voie pe pajistile absurdistanului. anyway, inapoi la text. sau mai bine zis, la comentarii. le-am citit. n-am gasit nimic interesant sau iesit din comun. marga hartuieste, de data asta pina la limita muchiei de cutit. tot e bine. a invatat ceva in perioada de "detentie". dar hartuirea tot hartuire ramine. e insa dreptul ei. nu e nici prima si nici ultima care o va face aici. asta inseamna ca isi asuma ceea ce urmeaza. adica atacul pina la limita atacului la persoana, din partea "victimei". adrian loveste destul de dur. nu cu mult mai dur decit am mai vazut pe aici. probabil ofera un prost exemplu din pozitia de editor. dar o asigur pe marga, si pe ceilalti, ca nu este un om razbunator si nu a abuzat niciodata de pozitia de editor. tocmai aceasta, pe linga talentul literar, ma fac sa il pretuiesc ca editor si membru in consilul hermeneia. daca va astteptati sa gasiti ingeri aici, ati gresit usa. dar adrian inca nu m-a facut sa ma indoiesc de onestitate.
ceea ce m-a dezamagit cel mai mult in duel nu a fost limbajul, care vorba fie intre noi (trecind peste pudibonderiile annei) a fost destul de poetic-pitoresc, deci ceea ce m-a dezamagit este ca a facut mult prea putina referinta la text si continutul sau (cu exceptia primului comentariu al margai). conflictele insa sint bune. asta inseamna ca inca mai exista energie in cei ce o fac. sa nu credeti ca altii din alte epoci erau mai blinzi. pe vremea aceea se mai termina si cu cite un duel si cu cite un glonte. cel putin acum ne multumim cu metafore. incercati sa le scoateti din comentarii si sa le puneti in doua texte noi. valabil si pentru marga, si pentru adrian. si aveti grija, am impresia ca dumas a spus cindva ca in fiecare ura se ascunde si putina dragoste. nemarturisita.

Mulțumesc Virgil pentru lămurirea

Mulțumesc Virgil pentru lămurirea ta de aici. Ceea ce ai scris și modul cum ai scris o să-mi rămână ca model de obiectivitate și la rându-mi uite, recunosc, mie în general nu-mi place cum scrie A.A.A. mi se pare scos din contextul poeziei actuale și de altădată, dar uneori le mai nimerește și de aceea pe viitor mă voi abține să-i descopăr toate stângăciile (ceva foarte ușor) și voi accentua mai mult partea pozitivă (ceva mult mai greu). Însă ieșirea lui de după comentariul meu (pe text așa cum ai remarcat) îmi va rămâne inacceptabilă iar dacă A.A.A. sincer nu-și ia o suspendare justă pentru agresivitate și limbajul folosit atunci eu nu mai pot avea încredere în corectitudinea Hermeneiei.
Atunci mai bine să fiu eu exclusă pentru că sunt așa cum spune A.A.A. că sunt right?
Eu mi-am ispășit ieșirile în decor pe acest site cu suspendări corecte care mi-au prins bine ca perioade de gândire dar NICIODATĂ nu am folosit chiar un asemenea limbaj de mahala la adresa nimănui.
Îmi pare rău că am provocat această reacție imorală de la un om cu un ego probabil exacerbat.
Îmi cer scuze încă o dată deci.
Margas

bun,

bun, sunt jalnica, penibila etc, totusi, Laurentiu de ce nu poate trimite comentarii pe acest site?

"mama poetilor ratacitori", alma,

"mama poetilor ratacitori",
alma, chiar nu poate? de ce dupa atitea incercari jenante nu ai inteles ca vorbesti prostii? apreciez "altruismul" tau, vocatia asta de "maica tereza", sau "mama pisicilor", sau "mama poetilor ratacitori", sau cum oi mai vrea tu sa fii sau sa fii vazuta, dar e pur si simplu de ajuns. de unde stii tu ca el nu poate? esti editor pe hermeneia? si daca ai astfel de intrebari administrative chinuitoare de ce nu le pui acolo unde trebuie? de ce nu folosesti caile pe care le-am pus la dispozitie?

Dacă aş fi director de site,

Dacă aş fi director de site, m-aş gândi mult şi bine înainte să scriu asemenea fraze vreunui membru - şi nu oarecare membru, ci acela care ţi-a făcut cea mai mare şi mai îndelungată promovare a site-ului.

uite vezi,

uite vezi, de aia nu esti. iar in ce priveste lauda, stii cum zice vorba aia romaneasca, lasa sa ti-o aduca altii.