Emoţia verde

imaginea utilizatorului a.a.a.

În dimineţile-n care îmi plouă în cafea
şi vrăbiile şterse de vânt până la zbor
mă privesc îngrijorate,
când câinii cu lesă au înghiţit toate pisicile luminii
şi străzile îşi mănâncă paşii între ele,
atunci când singurătatea mea parcă ţine în viaţă
toţi oamenii singuri,

ochii tăi verzi ca febra dintre ierburi,
ochii tăi căptuşiţi cu lume la margini
îmi cresc în palme,
se deschid în pumni
şi încep să-mi clipească
pe buze.

Comentarii

Poezia începe de la titlu :) Foarte

Poezia începe de la titlu :)
Foarte sugestiv redate circumstanţele în prima parte constituindu-se si ca un contrast între ,,singurătate" si lumea de la marginile ochilor verzi. Tehnica detaliului, surprinderea aproape niponă a realităţii, apropie cititorul. Remarc un crescendo al acţiunilor din strofa a doua, atât ca dinamism, cât si ca semnificaţie: cresc, se deschid, clipesc.
O singură obiecţie ( poate nu am înţeles-o bine): în versul ,,când câinii cu lesă au înghiţit toate pisicile luminii" apare o neconcordanţă a timpurilor. Eu o simt ca pe o realitate deja înfăptuită, pe care poetul doar o constată în prezent. M-ar ajuta o explicaţie pentru a avea un feedback pentru statutul meu de cititor care încearcă să acumuleze experienţă.

Doina,

Doina, observaţia cu discrepanţa timpurilor este un element critic tranzitat din proză. Bunînţeles, se poate aduce în discuţie şi acest aspect, dar în poezia de sorginte epică. Nu-i cazul aici. Explicaţia ta este una de bun simţ, aşadar, corectă.

Firesc

Mi-a placut modul cum se desira povestea, ritmul alert dar care nu pierde din consistenta imaginilor si mai ales imagistica deosebita a autorului.
Poate insa in loc de "pisicile luminii" ai putea gasi o imagine mai puternica... "îşi mănâncă" as inlocui cu ceva mai sugestiv (poate "devoreaza" sau ceva similar) si mai putin ambiguu dat fiind faptul ca duce cu gandul si la "mancarime"... "ţine în viaţă" as inlocui cu "ține de mână".
Foarte sugestiv si dinamic acel "se deschid în pumni", un fel de privire ce se iveste din interior si care tanjeste in a iesi la suprafata.
Nu cred ca pot oferi penite asa ca ramane doar aprecierea neimpenitata fata de text.

- surprins -

Vladimir, plăcut surprins de vizită. Bineînţeles, textul poate fi îmbunătăţit, dar, din motive personale (+ faptul că e publicat deja pe hârtie), trebuie să fiu sincer şi să spun că nu voi reveni pe el.

Mă bucur să văd că te-ai întors. Din ce reţin, eşti un autor/ comentator valoros.