nesărbătoare

imaginea utilizatorului Virgil
...

alunecăm pe trupul măștilor ca untdelemnul
dansăm în palmele lor
aripi verzi ne cresc pe umeri flori
petale de spini ne acoperă fețele gîndul
ca un rîu părăsit de zăpadă
soarele își lipește limba de cer și tace
într-o pasăre un copac fără ploi se răstignește deja
doar strigătele noastre plutesc turmă pestriță
peste coclauri noaptea dă tîrcoale
hainele îmi miros a brînză de capră
a iarbă uscată și ceapă
le aștern pe pămînt

Comentarii

Este un text care "te poate seduce" prin simplitatea

Este un text care "te poate seduce" prin simplitatea versului, prin metafore naturale: "aripi verzi ne cresc pe umeri flori/petale de spini ne acoperă fețele gîndul/ca un rîu părăsit de zăpadă." Imagini foarte reuşite, aduc o stare de bine cititorului şi asta e de bine, nu? Chiar şi mirosul acela de "brânză de capră" ( e drept, când l-am citit prima dată, l-am simţit cam nepotrivit peisajului "de până acolo", apoi mergând cu "iarba uscată" şi "ceapa" peste pământ am simţit cum îmi cade în palmă primăvara sub mască de untdelemn. Şi dacă am putut prin ce ai scris, aici, să-mi transmiţi o stare de fericire (indiferent de /durată,moment sau nu mă interesează cum este percepută de altcineva această poezie!), însemnează că ai reuşit.

P.S. Titlul mi se pare nepotrivit, disonant prin acel "ne", chiar dacă intenţia autorului a fost de bun simţ în raport cu el însuşi, la momentul actului creator. E doar o părere.

Plus, pentru că am uitat să spun în primul comentariu,

Plus, pentru că am uitat să spun în primul comentariu, acest poem mi se pare desprins de realitatea materială. Este scris sub impuls, cred, sau călăuzit de inspiraţie sau revelat pentru că se observă lejeritatea versului. Uite, aici, de exemplu: soarele își lipește limba de cer și tace/într-o pasăre un copac fără ploi se răstignește deja/doar strigătele noastre plutesc turmă pestriță - îl simt prim "turma pestriţa" (aici, a fost un val venit pur şi simplu de sus şi scris fiind, a devenit frumos.) Consider că acesta este rolul poeziei, de a se naşte pur şi simplu prin mirarea a însuşi autorului ei. Evident, tot părere.

Mi-a plăcut foarte mult. Chiar te felicit. Bravo!

Silvia, mă bucură faptul că ai reușit să fii fericită.

Silvia, mă bucură faptul că ai reușit să fii fericită. din cauza acestui text. măcar și cîteva minute. probabil este mai mult decît am așteptat de la el. desigur, titlul s-ar putea să dezamăgească dar (cel puțin în mintea mea) are o legătură cu textul. text care, criptic poate, s-a vrut inspirat din ceea ce duminica trecută s-a „sărbătorit” în partea de vest a lumii. adică ceea ce popular se numește „floriile”. un eveniment care pentru mine reprezintă exemplul tipic al nesărbătorii. pentru că oare cum are trebui numită ziua cînd toată lumea sărbătorește iar cel sărbătorit plînge...