Your message has been sent

imaginea utilizatorului Ottilia Ardeleanu

Inocenţia are computer. Lucrează în domeniu. Vorba vine. De fapt, nu are ce face şi dezgroapă istorii. Cu mausul. Optic. Şi berc. Click. Click. Copy. Mai întâi, din viaţa vecinilor, pe urmă din cea a prietenilor, nu poate să-şi ignore colegii. Şi nu se va opri aici. Va continua cu oraşul, suburbiile, metropolele, va trece graniţele, una câte una, mările, pe urmă va da într-o parte şi în cealaltă meridianele şi se va strecura dincolo de marginea pământului, până va ajunge în eter. Va pluti o vreme într-un univers. Apoi, dintr-un univers în altul. Va ieşi dintr-o fereastră. Click. Exit. Şi va intra în alta. Click. Open. Click. Open. Singură. Şi fericită. Chiar ea amintea de o filozofie prin care unii oameni sunt fericiţi numai atunci când sunt singuri. Mă tem că pe undeva pe acolo sus-sus ori mai la dreapta un pic sau mai adânc există un mediu format din monade filozofice. Dacă nu ai propria teorie despre lume şi viaţă, eşti inapt să te îmbarci pe racheta unui vis şi pe-aci ţi-e calea lactee! Draw. Peste tot mişună nişte forme rotunde care conţin stări de moment. Anime. Un zâmbet, o tristeţe, un pupic, o lehamite, o mână pe post de stop, o limbă scoasă inestetic, un drăcuşor violet chiar, de ce nu?! Te poţi împrieteni cu oricare dintre acestea. Sunt imediat accesibile. Şi pot fi transmise cu uşurinţă chiar şi la destinaţii necunoscute.
Inocenţia navighează mult. Se îndepărtează de pământ unde îi mai rămân o pereche de încălţăminte şi o umbră puţină. Dacă oricine, chiar şi şeful, are nevoie de ea, coboară instantaneu. O hologramă îi ţine locul permanent, aşa încât puţini se prind de dispariţia sa fizică. Se preface afectată de un program. Introduce un cod. Dinadins primeşte o eroare. De vină, o tastă care s-a băgat în seamă. Cancel. Îşi ridică privirea, inocent, nu? Cu ochelarii pe nas, genele foarte lungi, rimelate, şi clipitul în ritmul mausului, dă impresia că ai deranjat-o de la cine ştie ce operaţiune care poate face praf biroul, colegii, instituţia. Toţi o cunosc de foarte devotată. Posibil...
Apoi, îşi pune la loc aripile de zbor şi caută din ramură în ramură, din pixel în pixel în pixel ca nişte muguri energetici, fără aliniere, imbricat şi metaforic. Browse. www. Există nişte canale fluorescente. Ea intră, circulă până la prima ori până la a treisprezecea, depinde, ţinându-se zdravăn cu mâinile, la viteza aceea nebună... Coboară, urcă în celălalt şi tot aşa. Culege. Cut, cut, cut. Select. Pune ce e bun într-un sertar, ce e rău, la coş. Ecologic. Ar putea să-l umple până la limită. Dar, nu. Empty recycle!
Inocenţia citeşte mult. Dintr-un dosar cu cifre în care se face că adaugă ceva. Ori şterge ceva. Sau, efectiv, caută un câmp pierdut... aiurea! Te faci că tuşeşti. Ce aer ermetic aici, la tine. Ai putea să deschizi ferestrele! Dar ea are multe ferestre deschise, habar nu ai câte şi spre ce orizonturi. Close. Close. Close... Nu are voie oricine acolo!
Word. 12. TNR. Single. Justified. A4. 2. 2. 2. 2. Portrait. Title: Oraşul de odinioară, văzut prin ochii mării. Scrie un fel de cartea cărţilor. De istorie a istoriilor. Cu eroi din viaţă. Un fel de monografie online. Caută, inserează, prelucrează. Poze. Documente. Hărţi. Mărturii. Şi scrie despre acestea cum a scris vameşul Levi Întâia Evanghelie. “Vino după Mine!”. Şi ne-am dus în inima oraşului acesta conceput de Dumnezeu pe ţărmul mării. Cum s-a dus apostolul în inima caldă a lui Dumnezeu, lăsând totul. De acolo şi-a luat iubirea pentru oameni! Şi s-a apucat să scrie.

Proză: 

Comentarii

doamnă, domnilor,

încântată de trecere. speram ca opiniile dumneavoastră să depăşească graniţele încadrării, dar o iau ca pe No Comment.
Mulţumesc fiecăruia şi tuturor deopotrivă.

Otilia, într-un fel este

Otilia, într-un fel este îndreptățită speranța ta de a obține un feedback (că doar fiecare autor are nevoie de asta), însă mai sunt și ceva responsabilități administrative pe aici, prioritare adesea. De aceea, nu trebuie să te simți ofensată/neglijată, nici să fii ironică atunci când vor fi sub textul tău doar scurte intervenții de acest tip. În rest, fiecare din useri va face comentarii în funcție de o serie de factori intrinseci și extrinseci.

PS. Spune-mi, Mariana, nu Doina (nu mă pot obișnui), nu „Doamnă” :)

Mariana, ofensată nu,

nu am motive, după cum nici viceversa nu se pune în discuţie. aşa s-a înţeles?! dacă da, atunci nu ar fi trebuit!
mă gândeam doar că este benefic de ambele părţi să spunem da, este în regulă, nu, nu e bine fiindcă şi pentru că.
prefer comunicarea înainte de orice. pe de altă parte, despre responsabilităţi, să spunem că ni le asumăm şi că fiecare dintre noi avem mai mult sau mai puţine în diverse locuri, situaţii şi vremuri...

şi de ce nu "doamnă"?! este de politeţe, nu de subordonare.

îţi mulţumesc pentru revenire, sper că am clarificat că nu este vorba de ironie, cel puţin nu din partea mea.

Și eu mulțumesc pentru

Și eu mulțumesc pentru clarificări, Otilia.
Ar mai fi una, fiindcă mi se pare că nu s-a înțeles. Dacă greșesc, prezint scuzele anticipat.
Când m-am referit la responsabilități, voiam, de fapt, să explic, nu să mă scuz, că, fiind moderator, prima mea grijă la apariția unui nou text este să văd dacă se respectă Regulametul Hermeneia, secțiunea referitoare la texte, secțiune care are și un paragraf referitor la încadrarea într-o anumită categorie/gen literar. De aceea opiniile noastre nu au depășit „graniţele încadrării.” (și apropo de încadrare, textul nu e un jurnal, nu are nici măcar o singură marcă specifică a acestui gen, e mai degrabă o povestire).

Referitor la text.
Textul este un fel de mariaj între literatură și tehnică, sau, mai degrabă, o uniune consensuală, în care e mai multă tehnică decât literature îmbrăcată în haina povestirii cu scopul de a realiza un portret literar (al Inocenției). Chiar de la primul rând mi-am amintit de curentul „cyber - poetry” care se pare că nu a avut viață prea lungă și orice încercare de a mai scrie în acest fel nu va avea sorți de izbândă. Părerea mea.
Mi-a plăcut fragmentul următor pentru încărcătura spirituală:
„Şi ne-am dus în inima oraşului acesta conceput de Dumnezeu pe ţărmul mării. Cum s-a dus apostolul în inima caldă a lui Dumnezeu, lăsând totul. De acolo şi-a luat iubirea pentru oameni! Şi s-a apucat să scrie.” Cred că aici ar fi trebuit să fie finalul textului. Rămânea deschis interpretărilor.

eu cred că

are vervă textul. şi, la fel ca Mariana, cred că trebuia pus punct la "Şi s-a apucat să scrie." ce urmează e balast. e o părere, desigur. (se poate, deci, împleti literatura cu tehnologia :). )

Mariana,

am oprit finalul acolo unde ai zis fiindcă ai dreptate, cititorul îşi poate imagina de aci încolo ce doreşte. iar pe de altă parte, am vrut să dau dreptate un pic şi lui Andu, aşa că am trimis finalul la coş.

mulţumesc mult pentru intervenţia ta obiectivă. (în schimb, nu mă decid să schimb categoria...)

Nicholas,

m-am conformat deja, siguruuur se poate face un pullover, chiar o linie întreagă, pentru întreaga omenire din împleteala asta... :).
mulţumesc mult pentru lectura atentă, constat cu bucurie că ai remarcat vivacitatea textului.