anna -
prima mea fantezie acel gest
luminat de o lanternă într-un parc
când te cuibăreai în scorbura nopţii
şi-mi adormeai cuvintele pe o piele de aer
erai frumos ca o lume fără oglinzi
ne acopeream cu speranţele altora
ne astupam urechile cu ceară
şi ne legam de catargul unui vapor
care se scufunda odată cu noi
numai iubirea ieşea biruitoare
pe celălalt mal
Poezie:
Comentarii
dacă
Marzocchi Guglielmo -
nu ar fi semnate, nu aş putea să fac nici o diferenţă între stilul autoarei şi stilul userului numit man at work. acelaşi mod de-a versifica, prăfuit, pompos, plat şi mediocru. nu ştiu dacă îţi dai seama, dar este suficient să citeşti ultimele texte postate, pe aproape orice site - 99 % din populaţia globului se învîrte între aceste coordonate lirice. (mă refer aici la cei care scriu poezii şi pe postează / publică)
multumesc de semn, domnul
anna -
multumesc de semn, domnul Zdroba Nicolae! aveti dreptate, nu mi-as permite sa va contrazic si nici nu as apara ceea ce nu se apara, probabil cuvantul "iubire" din final nu concorda cu gustul dumneavoastra liric, sau poate nimic de aici nu concorda cu gustul dumneavoastra liric, va respect parerea dar imi asum mediocritatea si recunosc ca fac parte din cei 99% care se invart uneori in cerc... de altfel, nimic nu mai e nou sub soare, doar maniera noastra personala de interpretare si de intelegere :) ganduri bune ! ,
cred
Marzocchi Guglielmo -
că tot discursul sentimentalist, simbolic, alăturarea asta fără nici o noimă de cuvinte, în scopul obţinerii unui efect sau în scopul de-a impresiona (pentru că, nu-i aşa, asta am învăţat la şcoală, că poezia trebuie să transmită emoţie) practicat pe scară largă, la modul mimetic, inconştient, indispune, aşa este. din păcate, văd că siteul ăsta poate fi situat, fără nici un dubiu, pe primul loc al siteurilor care promovează o astfel de lirică artificială, dubioasă, contrafăcută. nu vă spun din răutate asta, dar lucrurile astea sau spus, într-o formă mult mai elegantă, mai frumoasă, mai percutantă, de aşa multe ori pînă acum. pentru mine este de neînţeles de ce i-am copia pe alţii cînd putem să găsim propriile mijloace de exprimare.
ce apreciez, în schimb, la dvs, este modul civilizat prin care mi-aţi răspuns. motiv pentru care mi-am permis să exprim modestele mele gînduri.
al dumneavoastră,
fidel,
zdroba.
err
Marzocchi Guglielmo -
s-au spus, evident.
şi mă indispune.
cu sinceritate,
acelaşi,
zdroba
sunteti exigent domnul Zdroba
anna -
sunteti exigent domnul Zdroba, dar asta nu e niciun pacat, asa cum nici a fi mediocru nu e un pacat, pacat este ceea ce spuneti despre site-ul hermeneia, pentru ca asta chiar nu este adevarat si e clar ca nu cunoasteti activitatea de pe alte site-uri literare daca ati facut aceasta remarca, cum ca e este pe primul loc in promovarea liricii artificiale si dubioase.
asta nu e doar o parere eronata, este o acuzatie persiflanta, grava si gratuita, cred eu.
e adevarat ca nu toti membri site-ului au acelasi nivel, dar general vorbind este locul unde o sa gasiti cele mai bune texte de poezie si proza, cu mici exceptii si recunosc ca eu as putea fi una dintre ele... dar va asigur ca eu nu imit pe nimeni, eu am lirismul meu asa prafuit cum e, mi-l asum, si am propriile mele mijloace de exprimare, iar daca nu reusesc mai mult, cel putin alaturarile mele de cuvinte, nu sunt "fabricate" cu scopul de a impresiona sau a soca, ele au o idee la baza si o fluenta, zic si eu.
apreciez sinceritatea dumneavoastra, daca asa se numeste ceea ce faceti dar va rog inainte de a arunca cu pietre in cei care scriu prost sau mediocru, incercati sa le spuneti ceva care sa ii ajute sa-si depaseasca aceste minusuri, faceti-o macar asa de dragul cuvantului, in care banuiesc ca mai credeti.
nu este
Marzocchi Guglielmo -
nici o acuzaţie. acuzaţia este în strînsă legătură cu infracţiunea-contravenţia presupusă, cu norma-cutuma morală, socială, etc pe care ar fi încălcat-o. haideţi să convenim asta - un text, oricît de prost ar fi el, nu poate fi susceptibil de aşa ceva. astfel că eu, referindu-mă strict la texte, nu am cum să produc acuzaţii.
astfel că opinia emisă este atît, o opinie. aş putea spune mai mult, aş putea spune că este o evidenţă, dar există, cu siguranţă, oameni cu alte opinii şi nu vreau să intru în polemici sterile. eu, citind textele postate, am avut senzaţia că-s prins undeva prin secolul XIX şi o grupare, îmi pare rău că spun asta, destul de comică de amatori, suficient de opacă la tot ce ar putea însemna lirica modernă, emite platitudini sau preţiozităţi, cu aerul că tocmai au inventat roata. îmi pare rău dacă-s mai dur în exprimare, să nu înţelegeţi că ceea ce faceţi ar fi rău sau de condamnat. dar trebuie să existe o limită, trebuie să existe o structură. nu ai cum să trăieşti în secolul XXI şi să rescrii poezia secolului XIX. nici un poet, mă refer la poeţi, da, nu a făcut asta. cu siguranţă şi secolul XIX a fost plin de domni şi doamne care rescriau poezia secolului XVII. istoria i-a reţinut, pe bună dreptate, pe cei care au trecut prin limbă modificînd-o, mutilînd-o, subjugînd-o. nu pe cei care s-au lăsat seduşi de formele ei înşelătoare. la ce bun să citesc chestii scrise de atîţia alţii, dar semnate de X, pe hermenia. beţia de cuvinte de care vorbea manolescu, este, acum, norma în poezie. şi ştiu exact ce este pe alte site-uri. în principiu hermenia este o altă agonia.ro. atît că pe agonia mai găseşti cîte unul care scrie altfel. atît că prin agonia au trecut poeţi cărora nimeni nu le poate contesta acest statut. şi pe agonia, scuză-mă, nu te cenzurează nimeni dacă scrii "cur" într-un text.
îmi pare rău că spun asta, dar poezia, arta în general, nu poate fi restricţionată, normată sau redusă la set de reguli. pînă la urmă, fără să mi se impute iar cine ştie ce, cine-i titarenco să nu permită cuvîntul incriminat în textul lui bot? sau să facă mişto de titlul lui ancuţa? să fim bine înţeleşi, nu cred că cei doi scriu bine sau au ceva de spus. dar nu este permis nimănui să le impună ceva. evident că titarenco l-ar cenzura pe bukowski iar alt editor l-ar băgat în şantier pe frank o'hara. fără să-i pot suspecta de rea intenţie. pentru simplul fapt că au rămas încremeniţi într-un loc de mult minat, demolat, părăginit. dar partea proastă-i că vă place apa călduţă în care poetizaţi. e confortabil, asigură protecţia adecvată a cercului de interes şi garantează anonimatul.