joacă de rime

imaginea utilizatorului nicodem

Acest text se află în Șantierul Literar Hermeneia.com

lui andu

cât mă joc în zăpadă pe-afară,
pământului i se-nfundă o nară.
gerul e mut în cleştele mâinii.
taci linişteo să nu trezeşti câinii!

mestecenii par bătrâni eschimoşi
cu cearcane gri sub ochi somnoroşi.
un tren taie noaptea şi ziua egal
cum taie zăbala gura de cal.

că-i câr, că-i mâr
şi eu mă-mbăt
şi-i strig primăverii de sub omăt:
te-aştept mai o lună, de nu vii, îţi jur
de toate minunile am să te-njur.

Experiment literar: 

Comentarii

Corecturi

Nicholas, corectează textul (punctuație, diacritice, exprimarea agramată, „te-aștept mai o lună”).

l-am încadrat

la experiment de la bun început, trebuia aruncat şi la şantier? Sincer Mariana, şi eu aş arunca toate haikurile tale nu la şantier, le-aş trimite la morgă. Şiş domnule, dacă şi moderatorii au ajuns chirurgi (ca să nu zic măcelari) pe situl ăsta...

re

Ottilia , :)

Lol, cum zic americanii.

Extras

Extras din Regulament
18. Un text care prezintă greşeli gramaticale, de tipărire şi asupra căruia s-a atras atenţia de către
moderatorii sau editorii site-ului trebuie corectat în cel mult douăzeci şi patru de ore. Necorectarea la timp duce la anularea vizibilitaţii textului.

Nicholas, nu mai pune atâta suflet!
Responsabilitatea mea este, printre altele, să veghez ca Regulamentul Hermeneia să fie respectat, regulament care prevede și scrierea corectă din punct de vedere al ortografiei și punctuației indiferent de încadrarea textului (experiment/cutia cu nisip).
Am identificat în text mai multe greșeli și l-am trimis la șantier pentru remediere. Care e problema?! ... De partea literar-artistică se ocupă editorii.
Nu înțeleg de ce nu consideri munca asta a noastră ceva care te ajută? Era mai elegant dacă mulțumeai, nu să îmi trimiți haiku-urile la morgă :) Mulțumesc eu, fiindcă uite așa am aflat și părerea ta.

Nicholas, textul ăsta al tău

Nicholas, textul ăsta al tău e foarte slab, subțire de tot, iar faptul că o și jignești pe Mariana doar ca să-ți aperi această poluție verbală este un gest abominabil. Probabil că meanwhile, te-ai trezit din beție și nu pot decât să sper că regreți nu doar postarea textului, care, zic, este cel mult rizibil, dar mai ales comentariul tău prin care împroști cu noroi o colegă valoroasă de site, pentru că, la urma urmei, chiar dacă tu manânci mult usturoi și înfuleci ceapă cât încape la toate mesele și între mese și mai ales la culcare, măcar pe site ar trebui să nu îți pută îngrozitor gura, eu ți-am mai atras atenția re. acest subiect, dar văd că tot nu pricepi, probabil pe viitor va trebui să mă exprim mai aproape de limita Regulamentului, acolo unde gura ta începe deja să degaje acel miros inconfundabil de bătrânețe nespălată pe dinți.

" trebuie corectat în

cel mult douăzeci şi patru de ore." textul asta n-a stat mai mult de 5 ore pe prima pagina, Mariana! Arata-mi tu cum ar trebui sa arate corect din punct de vedere gramatical si de tiparire. Hai ca m-ai facut curios.

Andule vina e a mea, bate-o vina. am intins mîna unui mitocan. scuze, deci.

Stimati editori, de la un comentariu pe text pina la un atac maliţios cu privire la igiena corporală a cuiva, pe care bobadil il face la adresa mea, e o cale lunga, nu credeti? Inteleg sa ataci un text, dar o persoana? In felul acesta? De unde s-a documentat el ca sint un nespalat si-mi pute gura? De ce atata ura fara suport factual? De unde vine nerusinarea asta? Sintem aici pe un site literar sau sintem in latrina? Nu mai avem respect unul pentru celalalt? Am ajuns la asasinare de caracter, de principiu?

Domnilor, doamnelor, mai exista un gram de omenie, de prietenie, respect si colegialitate? E cumva acest fel de interactiune ceva comun in Romania de azi? Daca interventia mea vis a vis de Mariana e un gest abominabil in ochii acestui bobadil, atunci in ce fel sa inteleg eu diatriba lui? Ma dezleg de acest bobadil de azi inainte! Ma dezleg si de acest site daca este nevoie! Nimănui nu-i trebuie o mîrlănie nedorită, agresivă si inutilă. De ce?

Usturoi sau mir

Țin să atrag atenția că s-a alunecat foarte, foarte aproape de limita avertismentelor. Să ne rezumăm la comentarii pe text.

Despre punctuație: dacă în text se folosesc semnele de punctuație, atunci să se folosească toate conform regulilor limbii române. Spre exemplu: virgulă după „zăpadă” (sunt două complemente circumstanțiale de loc, al doilea cu rol explicativ pentru primul); virgulă înainte și după cuvântul „linișteo” (substantiv în vocativ); virgulă după „jur” (construcție incidentă).
Semn diacritic la „cearcane”. Formularea „cearcăne gri sub ochi” este o formulare pleonastică (de două ori).
În formularea „te-aștept mai o lună” se folosește greșit cuvântul „mai”. Corect - „te-aștept înc-o lună”.

Despre „anularea vizibilității” - pentru a-și proteja imaginea, Hermeneia are un spațiu, altul decât „șantierul”, în care sunt trimise unele texte care nu vor putea fi vizibile decât pentru autor, pentru directorul site-ului și pentru ceilalți membri ai consiliului, respectiv editorii și moderatorii.
Vreau să te asigur că nu are nimeni nimic cu tine, ci doar încercăm să păstrăm un anumit standard, spre binele tuturor.

Toate cele bune!