analiza manifestului boierismului

imaginea utilizatorului Virgil
partea întîi - sau despre cum poți începe cu stîngul

Cu oarece vreme în urmă am fost rugat de mai mulți să scriu ceva despre manifestul boierismului; să scriu „o reacție”, „un răspuns”, „o critică”, „o exegeză”. Am avut rezerve. Și asta în primul rînd pentru că în general nu îmi place să scriu ceva „din cauza cuiva” sau a „ceva”. Așa ceva ascunde, cel puțin pentru mine, un grăunte de secundaritate, de dependență iar eu am preferat întotdeauna să fiu proactiv în critica și în textele mele. Evident însă că asta e în mare măsură o iluzie. Lumea nu a început și nu se va sfîrși cu nici unul din noi. Continuăm să „trăim sub vremuri” oricît de independenți ne-am crede. Am lăsat așadar ideea criticii manifestului boierismului să se maturizeze, să o bată vîntul și arșița o vreme, să văd dacă mai suflă. La urma urmei e foarte posibil ca analiza mea să nici nu mai aibă obiect dacă am suficientă răbdare. Și cum de răbdare n-a murit nimeni am preferat să mai aștept.
Cînd mi-am revizitat ideea după un timp am descoperit că e bine și sănătoasă, puțin mai bronzată și cu chef de ieșit în lume. Așadar am hotărît să încep să o abordez dar în porții mai mici, și asta din mai multe motive. În primul rînd pentru că nu am prea mult timp la dispoziție și apoi pentru că acest manifest, dacă este ceva sigur cu privire la el atunci cu siguranță se poate spune că e lung. E lung cam cît o zi de post ar zice unii. Adică e lung și nu te prea lasă cu nimic. Să nu mă înțelegeți greșit. Manifestul boierismului este totuși o lectură amuzantă. Așa cum am mai scris și altă dată, la prima citire ai senzația că cineva a vrut să facă o farsă. Treptat însă îți dai seama că în spatele lui se află oameni care chiar se iau în serios. În clipa aceea devine tragicomic. Dar e lung, iar un manifest, zic eu ar trebui să fie ceva scurt, clar, concis și penetrant. Cînd începe să se lăbărțeze în tot felul de „hei-rup-uri” îți cam dai seama că nu știe prea bine ce vrea. Și cam aceasta e și problema în cazul de față. Citești, citești și ești nevoit să spui, „dom’le, băieți faini autorii ăștia, dar cu cine se ceartă?” Ai așa o senzație de donquixotism de paradă cu săbii de lemn. Dar, să nu anticipăm. Vreau să precizez încă de la început că nu fac aici analiza sau critica boierismului (pentru cei care ar fi tentați să înțeleagă asta), și nu o fac pentru că nu știu ce este boierismul, n-am înțeles, nu l-am văzut și nu cred că există. M-am dus, și așa cum vă voi arăta, am deschis cutia de conservă și era goală. Ce voi face aici este doar un comentariu, o critică pe marginea etichetei de pe cutia de conservă, adică pe marginea manifestului. S-ar putea ca unii să se supere pe mine și să mă contrazică spunîndu-mi că nu e adevărat și că boierismul există. Dragii mei vă supun o probă simplă, științifică, pe care nici un om de bună credință nu o poate nega: mergeți și citiți-i pe toți cei care susțin găselnița asta cu boierismul, citiți-le cu atenție textele înainte și după lansarea manifestului și răspundeți la o întrebare simplă, s-a schimbat cu ceva stilul în care scriu ei sau nu? Dar sincer, s-a schimbat? Ați observat o schimbare radicală? Orice om de bun simț va fi nevoit să recunoască ceea ce vede și anume că nu s-a schimbat nimic. Asta nu e nici bine și nici rău, este doar un fapt. Un fapt care dovedește că boierismul e frumos, lucios, dar lipsește cu desăvîrșire. Se poate spune că este o dorință nobilă, o intenție adolescentină, un „hei-rup” din lipsă de evenimente, un moft român, dar cu siguranță că nu e un curent literar, o mișcare literară, un stil nou sau o școală de creație. De fapt boierismul nu există pentru simplul fapt că manifestului lui nu spune nimic. După ce îl citești cu o minte deschisă te întrebi, adică... ce vrea să spună? Ce se află în spatele unor fraze sforăitoare?
Ce să se afle...!? Ceea ce s-a aflat întotdeauna, nimic.
Așadar mi-am făcut o rezervă de fișiere mp3 cu tobe taiko, mi-am pus căștile pe urechi și am purces la această intreprindere interesantă, a analiza cum poate cineva reuși să scrie atît de mult fără să spună nimic.


„Boierismul este un manifest literar și, în același timp, o razie.”


Încă de la început m-a lovit această gafă din prima propoziție, și asta este cu siguranță de prost augur. Recunosc că e posibil ca eu să nu fi înțeles bine și pentru asta îmi cer scuze dar și așa, dacă am înțeles greșit este pentru că oricum ai citi autorii sînt neclari. Eu am crezut tot timpul că “un manifest literar” este textul de față și nu boierismul. Am crezut că boierismul este un curent literar acolo, o tendință, o mișcare. Și am crezut că cineva a făcut un manifest despre această “mișcare”. Cam asta deduci dacă citești în dicționar despre romantism, sămănătorism, proletcultism, etc. Pînă la o viitoare clarificare eu continui să cred că e o gafă care transpiră de fapt amatorism și neglijență în așternerea pe hîrtie a unor idei.
Dar lucrurile nu sînt bune dacă nu sînt și amuzante. De la bun început sîntem întîmpinați de acel donquixotism care ne va însoți pe tot parcursul textului. Ni se spune că boierismul nu este doar un (sic!) manifest literar dar este și o... razie. În momentul acela prima senzație pe care o ai este să întorci capul și să te asiguri că ușa de la cameră nu îți va fi spartă de niște... „mascați”. Este evident că cine a scris chestia asta are afinități pentru poliția capitalei sau i-a plăcut să se joace de-a hoții și vardiștii cînd era la școala generală. Razie.... Razie? Razie în literatură? Ultima dată cînd am auzit cuvîntul ăsta era vorba de securitate în Timișoara. Bad memories. Mă face să mă gîndesc la revoluția culturală din China sau la proletcultism sau la întîmplarea aia cînd au intrat legionarii într-un teatru din Arad și au spus în pauza dintre piese „toți ungurii și jidanii afară”, la care legenda spune ca dirijorul, pe nume Enescu George ar fi răspuns „și dacă ies ei, cine mai rămîne?” Deci... razie... Boierismul e o razie. În dicționar scrie: RÁZIE, razii, s.f. Control inopinat al populației dintr-o anumită rază teritorială, făcut de organele poliției, având drept scop descoperirea unor infractori, a unor contravenienți etc. – Din fr., it. razzia, germ. Razzia.
Habar n-am ce a fost în mintea celor ce au scris chestia asta. Dar mie mi-a dat, așa cum vă spuneam, o senzație ciudată de ghetto. Ce mesaj vrea să ascundă această metaforă rămîne un mister pentru mine, dar te duce cu gîndul numai la lucruri respingătoare. Iar dacă cineva îmi va face apologia unui militantism al… epurării, atunci… dar mai bine tac.


“A venit timpul să gândim și să scriem boierește: cu forță, vigoare, eleganță, evghenie, culoare.”


Asta sună de-a dreptul profetic. Ni se spune ce vremuri speciale trăim. Ni se spune că noi sîntem asemenea unei recolte coapte, gata să fie culeasă. Și ni se spune mai ales cum trebuie să gîndim . Eu cînd aud chestii din astea mă apucă așa un fel de frison. Parcă aud un activist de partid care începe vechea manipulare ideologică. Dom’le dacă săreau peste partea cu „gînditul” și spuneau numai despre scris, parcă mai era cum mai era. Dar cînd cineva începe din nou să joace pac-man cu mintea mea chiar că mă pierde de client. Stau și mă întreb, oamenii aștia n-au auzit de liberatea de gîndire? Sau de cea de expresie? Sînt convins că nu vor să facă „proletkultismus redivivus” dar sună așa de aiurea.
„... să scriem boierește”. Ce-o fi însemnînd asta? Să scriem ca boierii sau să scriem în limba boierilor? Cum vine asta? Că sper că n-or să vrea acum să scriem slavonește. Din cîte îmi aduc eu aminte, pe vremea cînd la noi era la modă termenul cu pricina boierii nici nu prea știau să scrie iar care știau o făceau cu literele lui Chiril si Metodiu. Noroc că ni se explică după cele două puncte plasate strategic, înainte ca să renunțăm la lectură,: „cu forță, vigoare, eleganță, evghenie, culoare.”
Recunosc că am spus “blah, blah blah” pînă am ajuns la cuvîntul… evghenie. Am facut ochii mari, m-am uitat în jur să nu cumva să văd un grec talpîz, sau poate un medic SS. Deci care va să zică e musai să ne întoarcem la dulcea perioadă fanariotă. Că de acolo vine evghenia, adică versiunea autohtonă a manierismului celor de viță nobilă sau “os domnesc”. Adică un fel de bonjurism de Stambul cu caftan și șalvari. Ar trebui însă ca autorii acestui manifest să nu uite nefericita înrudire dintre evghenie , EVGHENÍE, evghenii, s f. (Grecism înv.) Boierie, noblețe. &#9830; (În epoca fanariotă, urmat de un adjectiv posesiv) Formulă politicoasă de adresare către un boier. – Din ngr. evghenía. și eugenie , EUGENÍE s.f. Teorie care preconizează ameliorarea calităților biologice umane prin măsuri genetice (alegerea părinților, sterilizarea celor tarați etc.), folosită uneori în scopuri rasiste. [Gen. -iei. / < fr. eugénie, cf. gr. eu – bine, gennan – a zămisli].
Cît despre “forță, vigoare, eleganță și… culoare” părerea mea umilă este că o mie de liceene pubere au început să leșine la auzul acestor cuvinte de o profunzime penetrantă (sau de o penetrare profundă)… la alegere. În orice caz cu greu puteai începe un manifest cu un amestec mai omogen de nesemnificativ și absurd.
Vă dau întîlnire să continuăm într-un serial următor odiseea noastră prin universul inedit al acestui manifest al boierismului.

Revistă literară: 

Comentarii

Mi s-a spus că, dacă sunt editor pe site-ul Hermeneia.com, sunt și de acord cu acest articol și cu părerile lui Virgil despre tema abordată aici. Ceea ce este fals. Eu, sincer, nu l-am citit complet din lipsă de timp, la fel cum nu am citit complet nici manifestul de care se vorbește aici, din aceeași lipsă de timp. Sper că această afirmație a mea să nu jignească nici o parte implicată. Doresc să mai precizez că părerile mele sunt doar cele semnate cu numele meu. Mulțumesc pentru înțelegere.

deși, așa cum spuneai într-un comentariu, nu sunt eu cea în măsură să îmi dau cu părerea despre virulența ta, citind textul acesta, care se vrea proză, nu pot decât să spun, cu riscul asumat de a primi din partea ta un răspuns lipsit de politețe, că ai nevoie de evghenie, forță și vigoare pentru a-ți susține ideile expuse aici fiind un cititor atent aștept episodul următor, părerea mea e că ai început serialul cu stângul cu respect,

argumente, elian, argumente. pe hermeneia noi gindim draga mea, nu agonizam. deci cu reactii din astea simplute nu te ridici mai sus de un zgomot de fond. iar eu ma astept de la tine la mai mult alina, n-ai spus decit ca n-ai spus nimic. asta ar trebui sa fie un raspuns inteligent sau o dovada de lasitate? la alegere...

Virgil, nu văd de ce să fie lașitate. Nu sunt de acord cu o anume parte din articol, cea pe care am citit-o. E opinia mea. Dacă nu sunt de acord cu proprietarul site-ului, nu văd de ce n-aș avea dreptul să scriu acest lucru și să nu fie luat exact ca atare, ci interpretat în fel și chip.

argumente, alina, argumente. din nou, spre deosebire de alte locuri, noi aici gindim nu agonizam. hermeneia nu e partid politic; faptul ca tu esti sau nu de acord este in esenta absolut irelevant daca nu vii cu argumente inteligente. iar cind spui ca tragi concluzii pe baza de fragmente asta te descalifica si mai mult ca interpret al unui lucru. parerea mea.

bănuind că nu vorbești despre tine folosind pluralul majestății(mă refer strict la răspunsul tău), aștept comentatorii care să susțină valabilitatea formulării ideilor pe care le-ai expus în textul de mai sus, cu mare drag voi răspunde la fel de simplu atunci, intrând în polemică până atunci, dana banu(elian) îți spune simplu și direct că se aștepta la texte mai elaborate din partea ta, cu același respect,

1. alma, mai bine spuneai acolo unde ti s-a spus ca este fals ce ti s-a spus. altfel, cum sa spun, dragut si inutil sa doresti/precizezi/multumesti. ce? că "părerile mele sunt doar cele semnate cu numele meu. Mulțumesc pentru înțelegere". copiii de... trei ani poate ca inca nu stiau inca. cat despre parerile din articol, ele sunt putine si clare. astept continuarea. 2. elian, ideile in episodul asta au pornit de aici: ""Boierismul este un manifest literar și, în același timp, o razie"”, "“A venit timpul să gândim și să scriem boierește: cu forță, vigoare, eleganță, evghenie, culoare”". uita-te la ele, analizeaza la ele, zambeste la ele, scoate sunete la ele, canta la ele, mediteaza la ele, reformuleaza la ele... dupa aia, draga elian, dupa aia, spune-ne cu vigoare ce vrei tu sa ne spui! PS: noteaza bine, bine de tot aceste cuvinte: "Asta sună de-a dreptul profetic. Ni se spune ce vremuri speciale trăim. Ni se spune că noi sîntem asemenea unei recolte coapte, gata să fie culeasă. Și ni se spune mai ales cum trebuie să gîndim" (VT) 3. altfel, "analiza" "manifestului" pare aproape bine pusa in pagina, deci mai trebuie lucrata. lucrata si continuata :)

ma amuzi elian. chiar asa repede dai din pedale inapoi?! te credeam mai incisiva... anyway, pluralul se referea la hermeneia si la "hermenisti" deci la acest "noi" al siteului pentru ca exista un spirit, un mod de gindire pe care oarecum il impartasesc membrii acestui site nu prin coercitie ci prin asemanare, adica oameni carora le place sa gindeasca liber, sa se exprime, sa interpreteze, sa polemizeze, chestii din astea meseriase fara ca sa le fie frica ca ii va da cineva in judecata pentru ca isi exprima opinia dar sa o faca in mod civilizat si protejat de un regulament. deci, deocamdata eu astept sa iti argumentezi valabilitatea opiniilor tale. lasa-i pe altii ca o vor face fiecare cind va avea chef si nu te mai da pe dupa sura..

Profetule, după șură nu mă dau niciodată, din pedale nu dau că nu știu să merg pe bicicletă dar am avut cândva o motocicletă(asta ca răspuns la observațiile tale despre abilitățile mele) ...despre incisivitatea mea nu pot decât să spun că mi-o rezerv pentru texte care merită...dacă ți-am stârnit amuzamentul este bine, sincer, mă temeam de lipsa politeții...teamă în sensul că ea mi-ar fi stârnit reacții adverse... ddm, aștept să spui la rândul tău, cu vigoare, părerea ta despre acest text, despre indicațiile tale, numai de bine, cu respect și maximă politețe (și un zâmbet argintiu, cred că este cazul)

ba eu cred ca pe dupa sura te dai elian. de ce nu ne spui si noua ce ti se spune pe dupa sura. Alma macar a avut onestitatea sa ne spuna "Mi s-a spus". Tu continui sa ne ofensezi inteligenta afirmind dragalasenii de genul "text care [nu] merita" sau sa ma imiti pe mine (sau pe altii) cu "ai nevoie de evghenie, forță și vigoare", blah, blah, blah... si apoi te ascunzi strengareste spunind "și un zâmbet argintiu, cred că este cazul"... nu ne mai trebuie decit un lollypop si ajungem sa visam cu capul in iarba... eh... ce departe e boierismul.... si boieriii.... ce frumoasa e luna...

Vă rog să citiți atent ce am scris și să nu interpretați greșit. Repet: "Mi s-a spus că, dacă sunt editor pe site-ul Hermeneia.com, sunt și de acord cu acest articol și cu părerile lui Virgil despre tema abordată aici. Ceea ce este fals." Fals este că "dacă sunt editor, înseamnă că ar trebui să fiu de acord în mod absolut cu părerile proprietarului acestui site", nu că părerile sale sunt false. Părerile sunt personale și le respect. Așa cum doresc să mi se respecte și mie părerea. Iar afirmația aceasta nu necesita nici un alt argument sau comentariu. Apropos, de vreo 3 ore nu mai sunt editor pe acest site, din câte am înțeles, pe motiv că nu împărtășesc aceleași păreri ca și proprietarul site-ului. Alegeri, rezonanțe.

ma amuzi draga mea Alina. Nu din cauza asta nu mai esti editor pe hermeneia.com. Eu ti-am insirat atunci cind am vorbit trei motive. Nici unul din ele nu a fost acesta. Eu am fost suficient de amabil ca sa ti le prezint. As aprecia daca ai fi si tu macar sincera. Atit.

Motivele pentru care nu mai sunt editor: - mi s-a reproșat că nu am participat la nici o conferință în ultima lună, ceea ce este fals, am participat la una, alta se suprapunea cu un curs al meu și la alta am cerut, din motive personale, să se schimbe ora și nu s-a schimbat; - mi s-a imputat că nu am activitate de editor pe acest site, ceea ce este iar fals, după cum arată lista comentariilor și a textelor mele; nu am semnat vreo "fișă a postului" sau vreo "normă" și nici în Regulament nu scrie despre acest lucru; - mi s-a reproșat că nu am aceleași păreri cu proprietarul site-ului și cu echipa editorială; acest lucru este adevărat în condițiile în care eu personal nu pot fi de acord cu cineva care acuză de nazism; Acestea sunt motivele pe care le-am reținut eu și pentru care mi s-a cerut să îmi dau demisia și am refuzat, pentru că nu le-am considerat pertinente. Drept pentru care am fost exclusă din echipa editorială a site-ului Hermeneia. Dacă există alte motive sau am perceput eronat, rog să fie făcute publice. Doresc să îi mulțumesc Biancăi pentru că, timp de câteva luni, am reușit să colaborăm frumos.

chei de lectura. inainte de a spune ceva despre boierism, precizez faptul ca nu subscriu acestui manifest, dar nici nu ma gasesc in contradictie. incerc sa ofer o alta reactie asupra celor 2 propozitii comentate aici 1. „Boierismul este un manifest literar și, în același timp, o razie.” = un manifest literar prezinta de regula un nou ideal, o noua viziune, un nou program etc. din cate imi amintesc, se preciza undeva ca tb sa ne raportam la intelesul pozitiv al termenului si se preciza si cum. fiind un manifest e firesc sa puna anumite precepte in discutie, sa reevalueze valorile acceptate pana atunci. de aici necesitatea ca orice manifest sa faca o razie, sa rupa cu anume pozitii si sa propuna altele. rezulta ca afirmatia tine pana la urma de bunul simt (literar). “A venit timpul să gândim și să scriem boierește: cu forță, vigoare, eleganță, evghenie, culoare.” =se propune un mod de a gandi si a scrie si anume boiereste, adica temerar, experimental, elegant, adica cu virtuozitate, cu anume sfiala care sade bine poetului ( sa fim adica respectuosi, pana la venerarea textului). in plus sa scriem colorat, adica divers, viu, cu incredere, sa exploram toata gama poetica. fireste ca in istoria lumii s-au propus noi moduri de a gandi si de a fi. insasi hermeneia a fost unul dintre ele. iar aceste cerinte, la fel, sunt specifice actului creator in sine, trasaturi generale as indrazni sa afirm, care fac cinste celui care le cauta ptr mine, afirmatia de mai sus e salutara, mai ales in contextul site-ului unde era necesara o astfel de reevaluare si o impingere inainte. unde se propune ceva, pana la urma. si nimic mai mult. deocamdata cu respect, francisc, avocatul diavolului

doi canibali, tata si fiu stateau in copaci si vanau. La un moment dat, apare un cavaler in armura. Tatal canibal spune catre fiu: azi vom manca conserve... Cam asa sta treaba si cu manifestul asta. Fiecare isi cauta un loc in istoria literaturii, fiecare vrea un titlu, o bonificatie... Ca e fracturism, ca e boierism, ca e x, y sau z, sunt doar definitii pompoase menite sa capteze etentie, sa sigure un spatiu imaginar protectiv celor care se simt pe langa literatura. Se incearca de la o vreme schimbarea la fata a literaturii underground prin etichetarea ei drept noul val, noul curent, etc, etc. Se face o mare confuzie, siteurile internet sunt doar ateliere literare si nu isi vor depasi conditia niciodata. Aici toata lumea are ceva de invatat si nu ar trebuie sa se impuna nimanui si nimic.

ionut, nu e impotriva regulamentului sa spui bancuri? plus ca in varianta pe care o stiam eu, era vorba de doi lei, tatal si fiul. grandilocventa de care vorbesti e specifica, pana la un punct, insusi actului literar. plus ca stim prea bine ca pe site urile literare unii scriu mult mai bine decat .... "la suprafata". cine spune ca site-urile literare n-au fost, nu sunt si nu vor fi decat niste ateliere? cati dintre noi renunta la clasicele mijloace de afirmare in favoarea internetului? samd. si nimeni nu impune nimanui nimic. pana la urna, despre ce e vorba in aceasta reticenta fata de acest asa-numit manifest? inchizitie literara? daca facem ceva, ar tb sa ne luam mai in serios. eu as pune literatura in fata regulamentelor, orgoliilor si dorintei de afirmare cu orice pret. prin faptul ca nici alma nu mai este editor aici nu cred ca site-ul obtine vreun castig. la fel si in cazul lui vladimir, dimpotriva.

Alina, ce as putea sa mai spun eu... Observ aceasta tendinta (regionala mi se pare) de a-ti ridica poalele in cap. Te asigur insa ca nu voi fi victima unor astfel de chestii primitive asa cum nu am fost nici in cazul lui Vladimir. Spre deosebire de tine eu tin la confidentialitatea in care functioneaza consiliul hermeneia. Nu este o societate secreta sau vreun club conspirativ, este doar vorba despre decenta discretiei. Sint convins acum, si ma tem ca sint convinsi acum si cititorii Hermeneia cam cit de demna de incredere esti tu in aceasta privinta. Nu ma intelege gresit, este posibil ca tu sa spui adevarul, dupa cum este posibil sa nu, dar singura, iti repet singura care are de pierdut din chestia aceasta esti tu. Ca om. Dar este posibil ca pe tine sa nu te mai intereseze chestia asta, adica cit valoreaza confidentialitatea Alinei Manole. Iti spun sincer, e ok pentru mine. In ce priveste insa ceea ce spui tu acolo pot doar preciza ca nu este decit partial corect si bineinteles ca ar dura la nesfirsit sa ne hartuim pe chestia asta, lucru care pe mine nu ma intereseaza absolut de loc. Sint dispus sa ii las pe membrii hermeneia sa creada ce vor, eu precizind doar ca nu ai fost exclusa din grupul de editori pentru ca nu esti de acord cu conducerea hermeneia. Consiliul hermeneia e departe de a fi o armonie perfecta. Comportamentul tau de acum insa imi confirma inca o data ca am procedat corect si ca oameni care reactioneaza ca tine si nu au decenta confidentialitatii nu au ce cauta printre cei ce decid soarta si bunul mers al Hermeneia.

dorin, hai sa fim seriosi. imi ofensezi inteligenta daca tu chiar crezi ce scrii acolo in "cheile" tale. Era o vreme cind judecai corect, inteligent, exigent. Acum ne aburesti cu o adeziune (sau riposta) ieftina. Vrei sa iti dau eu o "cheie" de lectura? Iata... "prin faptul ca nici alma nu mai este editor aici nu cred ca site-ul obtine vreun castig. la fel si in cazul lui vladimir, dimpotriva." De ce nu ne spui ca exista o amicitie intre tine si Vladimir si Alina care trece dincolo de obiectivitate si ca acum le tinguiesti demiterea? Si ca deodata hermeneia a devenit "the bad guy" pentru ca trupa voastra nu mai are influenta pe care si-a dorit-o... Am spus, si am sa o repet, Hermeneia nu va fi captura, trofelul sau remorca nimanui. Butonul de unde se porneste si unde se opreste e la mine. Eu ii platesc taxele si chiria. Daca invit si primesc oameni ca sa faca parte din consiliul editorial o fac ca sa colaborez cu ei si sa isi poata promova viziuni literare dar sub nici o forma nu va deveni Hermeneia marioneta nimanui. Am facut toate astea pentru ca stiu ca sint oameni ca si mine care au vrut sa scrie liber si ca poate, traind in Romania, nu isi pot permite luxul de a incepe o comunitate. Am vrut si vreau sa colaborez cu oamenii, cred in munca in echipa si cred in succesul muncii in echipa. Dar sa nu isi imagineze nimeni ca hermeneia sau eu putem fi luati intr-o sacosa sau in vreun buzunaras de dantela.

Virgil, ai dorit să fiu sinceră. Recitește comentariul tău. Iată că am fost. Așa am înțeles, dacă e ceva în neregulă, expune. Eu sunt pentru transparență și, în plus, am înțeles din comentariul tău anterior că dorești să fiu sinceră, deci să expun în mod deschis motivele. Le-am expus așa cum le-am înțeles eu. Nu arunca cu injurii în mine că nu are rost și tu pierzi. Știe toată lumea care a fost contribuția mea pe acest site și te rog și pe tine să îmi respecți munca și pe mine ca persoană. Faci presupuneri despre caracterul meu, dar, știi care e adevărul, Virgil? Copiii când se joacă între ei au o vorbă: "cine zice ăla e". Îți doresc succes!

francisc, traiesti intr-un oras de mare rezonanta culturala. Tocmai de aceea am si ales sa public pe acolo si o voi mai face inca o data si inca o data. Stii, internetul este calea cea mai ieftina si cea mai facila de a fi cunoscut. Insa internetul diminueaza mult din pasiunea cititorului pentru carte. Sincer, nu cunosc scriitor pe siteurile literare care scriu mai bine decat la suprafata. Da-mi si mie niste nume ca sa le pot pune langa cele ale lui Cartarescu, Ivanescu, Barsila, Brumaru, Filip etc etc. In plus fragilitatea internetului, gradul de insecurizare, comentariile, barfele, certurile, astea sunt apanajul literaturii underground, fenomene care se intampla de astfel si in muzica, ca am si acolo niste colaborari si cunosc situatia. Internetul prin literatura underground este o rampa de lansare catre exterior, metoda clasica de care vorbesti si anume foaia de hartie, ramane irefutabila. Bineinteles, trebuie facute sacrificii imense si trebuie sa treci de un filtru critic, pe care nu il gasesti pe internet. Nu cred ca este nevoie sa-ti dau si nume de critici de valoare nu? Si nu vorbesc de rebuturile care au venit pe unele siteuri aflate in stare de agonie pentru a se reafirma. Sa fim seriosi. Si nu mai vorbesc nici de criteriul unora de evaluare si de competenta lor, ca ma apuca rasul, au ajuns toti semidoctii sa tina in maini destinele poeziei romanesti. Apreciez insa munca unor oameni inspre a facilita munca de atelier a unor novici, de a permite evolutia literara pana la un punct, fiind rampa de lansare pentru publicatii serioase de ordin national, pentru edituri, pentru ziare, etc etc. Si revenind la bancuri si regulament, considera ca am talentul de a stiliza un banc pana cand devine figura de stil. Haina care o imbraca boierismul este la fel ca acea armura pompoasa sub care se ascund niste pricajiti. Sper ca te-am lamurit acuma, sper nemaifiind obligat sa revin cu alte explicatii ca si cand as vorbi cu un novice.

crezi tu ca nu sunt capabil de replica, ionut? ma doare in cot de afirmatiile belicoase. si cand te gandesti care e motivul despartirii noastre.... imi bat capul degeaba aici si acolo, oriunde te-ai afla adio

Snowdon King, imi sunt f clare avantajele si dezavantajele mediului literar web si cred ca si tie. dar in afara de "novici" si cei care "le faciliteaza munca de atelier" nu stiu cu ce fel de useri ai mai avut tangente. iar daca n-ai avut nu inseamna ca n-ai fi putut avea.

a fost Alma exclusa din echipa editoriala, ce mare chestie?! de altfel, din ce reiese de pe PAGINA ASTA, Alma e un om ocupat. nu citeste suficient si nu are puncte de vedere pertinente. in schimb, prefera sa dea sosoteala unuia si altuia pe lucruri -cum am spus- la mintea copilului de trei ani. asa cum ar face o persoana slaba. prin urmare, ce sa caute intr-o echipa editoriala?? despre articolul de mai sus am spus mai sus. despre manifest am scris si in alte parti, n-as vrea sa repet, o sa intervin doar cand cineva o sa sesizeze aspecte pe care eu nu le-am sesizat deja.

ddm, se va vedea "ce mare chestie" la numărul de vizionări și la cel de comentarii pertinente. dar cum nimeni nu e de neînlocuit... vă doresc succes!

ddm, perfect de acord, si eu cunosc avantajele si dezavantajele. Probabil experienta nefericita de pe unele siteuri in care se prolifereaza vulgarul sub pretextul unor manifeste literare m-a facut sa am asa un sentiment de greata. Insa, exista cativa autori, oameni seriosi, care fac diferenta, in anumite cercuri. De fiecare data cand ii regasesc este un motiv de bucurie. Te salut.

alma, sa inteleg ca tu nu poti face comentarii decat in ipostaza de editor, ca membru nu poti? am intrat si eu pe pagina ta, de cateva ori, am citit unele comentarii, iar, cel putin ca numar (calitatea nu o pot discuta acum, am citit prea putine ca sa-mi fac o parere. dar, cu mici exceptii, la alea pe care le-am citit n-am ce sa obiectez), da, tocmai am verificat, sunt, intr-adevar, f multe*. dar poate s-a intamplat ceva cu tine intre timp, nu mai ai chef, dispozitie, nu stiu... pentru ca de aici, de pe ACEASTA PAGINA -observi ca iar am scris cu majuscule, da?- rezulta epuizare, lipsa de timp pentru a te mai pune la curent cu ce mai petrece pe site(-uri)**, precizari in plus, inconsistenta. DAR, ca si lipsa mea acuta de inspiratie, poate trece :). iar pana trece/nu trece nu vad de ce n-ai ramane in continuare editor, adica nu vad nici la ceilalti editori o dispozitie mai buna, mai cuprinzatoare :) *e multa liniste pe site din acest punct de vedere. la primul text pe care l-am postat n-a comentat nimeni. la al doilea o singura persoana!!!... probabil il voi sterge din acelasi motiv. sau poate il las, dar numai pentru ca altfel as ramane cu zero texte si n-ar fi corect pentru calitatea mea de user al site-ului. ** faza cu "n-am citit in intregime manifestul" e graitoare. are puncte slabe, e facut in pripa, e de secol 19-20 si multe altele i se pot reprosa. dar sa nu-l citesti mi se pare, totusi, o exagerare. nu gasesti manifeste literare in fiecare zi!

o precizare... cineva insuficient de atent ar putea avea impresia ca intre ""ce sa caute intr-o echipa editoriala??"" si ""nu vad de ce n-ai ramane in continuare editor"" e o contradictie logica. nu e! Snowdon King, nici nu ma asteptam altfel :)

alma, nu iti fa probleme, ieri numarul de vizite unice pe hermeneia.com a trecut de 200, si asta intr-o zi de duminica in care frecventa nu este neaparat cea mai buna. eu zic sa nu ne mai batem cu caramida in piept si sa nu mai aruncam sageti parte ca nu e frumos. eu nu m-am bucurat de demiterea ta dupa cum nu ma bucur niciodata de chestii din astea dar, dupa cum ti-a scris si ddm, daca esti atit de ocupata incit n-ai timp sa citesti ceva important si sa iti formezi o parere insa ai timp sa asculti la mahalagismele altora tocmai despre aceste texte ptr. care n-ai avut timp sa le citesti mi se pare ca te dezici de la un anumit nivel de exigenta intelectuala. asta ca sa nu zic si altceva.