Amintire

imaginea utilizatorului Sixtus

După o zi plictisitoare am intrat într-o cârciumă. Undeva la subsol. O orgă de lumini amețitoare. Din cele care se rotesc constant. Cu diverse culori și nuanțe. Fleșuri care te aiuresc. M-am așezat la bar. Am cerut ceva. O vodcă, un whisky, o tequila…Nu mai știu ce. Vream să mă amețesc de-a binelea. Să văd altfel lucrurile. Și ele chiar au început încet, încet să devină "altfel"… Lângă mine, un oarecare. Cam anost. Oricum, părea decrepit. Și în vârstă. Să fi avut 70? Nu, mai mult, bătea spre 80. Haine mototolite. Niște ochelari cu lentile groase, extrem de groase. Restul înfățișării n-o mai văd acum decât prin ceață. Mi-a spus, cu o voce obosită, șoptită ceva. Parcă un nume. Să fi fost al său? Eu nu întrebasem nimic. Un nume care începea cu …C. Ba nu, cu A. În orice caz, nu cu A…Sigur, cu B… . Când mi-a șoptit numele, prin ochelarii cu dioptrii imense fixa hipnotic, alături de un pahar înalt cu o băutură răcoritoare probabil, o monedă. Într-un echilibru ciudat, încremenită pe cant. Fleșurile se reflectau la fel de ciudat și ireal în cele două fețe ale monedei sub rotirea luminilor care nu înceta. M-am concentrat asupra monedei. Ceva și mai ciudat se întâmpla. Ei bine, avea amândouă fețele identice. Și totuși… și totuși una sclipea stins, vetust, ca argintul vechi care prinsese un strat de o anumită cocleală, lăsând unele părți intacte. Ca și când ar fi fost curățate recent. Cealaltă părea nouă, puternic strălucitoare, atunci turnată. Când și-a luat privirea de la ea, s-a culcat cu un mic zornăit, pe una din fețe. Mi-a întins-o fără nici un cuvânt. Am băgat-o în buzunar.

Acum mă uit la ea. Este o monedă obișnuită de cinzeci de bani. Cu fața și reversul diferite. Nici vorbă să fie de argint.

Fac un efort. Încerc să-mi amintesc numele. Era Boris, nu Bojan, poate Borg….Ba nu, precis Borges.

Proză: 

Comentarii

Textul m-a ținut în priză, deși, în final, nu s-a întâmplat nimic special. Fraza "Cum poartă unii care, la următoarea schimbare de dioptrii (inutilă) de fapt n-o mai fac." mi s-a părut, personal incompletă. Iar la final cred că nu era nevoie să se mai precizeze că cei 50 de bani sunt noi, RON. În rest, sună foarte frumos.

O.K.. Ai dreptate. Fac imediat modificarile sugerate.