O zi fără poezie

imaginea utilizatorului nepotul lui rameau

uite
a mai trecut o zi
fără poezie
stau
cu mâinile întinse spre timonă
doar bronzul vechi întors în mine
ascult cum crește o ancoră despuiată
văd
cu ochiul meu ce doarme
număr
vâslele ce mi se-ntorc acasă

cu fiece val, un gest de trădare
în fiecare scoică, un fir de copil
în fiecare copil ascunsă o bătrânețe
în fiece tic-tac adormit, o moarte
corabia mea se duce-n naufragiu
cu marinari bolnavi de nemurire

mi s-a umplut gura de sare ..

Comentarii

Adrian, năstrușnic titlu care schimbă pe "fără" în "cu". Poezie există în fiecare zi, numai că, ai observat bine, realitatea e cumplit de sărată. Te rog să ștergi toate virgulele din prima strofă, n-au ce să caute acolo!

Foarte diferită poezia aceasta de ceea ce știam că găsesc de obicei la tine pe pagină. Și totuși sunt atâtea spuse aici, că nu pot să fiu extraordinar de critică. Poate că este un subiect tabu, despre care se gândește în șoaptă, poate că este în același timp o țară atât de comună oricăruia dintre noi, poate că ochiul ce doarme l-am citit prea des, ca și corăbia ce merge spre naufragiu... Dar uite, toată atmosfera îmi răsucește pe dinăuntru mii de cuțite, și mi-e mult prea cunoscut gustul sărat al trădării, al sângelui, ca să nu rezonez la poezia ta. Pentru vâslele singure care nu se scufundă și se întorc acasă, pentru marinarii tăi bolnavi de nemurire (adică TOT nu vor să moară!), pentru încă o zi de nemurire... mulțumesc. Și da, Ioana are dreptate, nu au ce căuta virgulele în prima strofă.

Am scos virgulele. Am pus compasul spre sud. Am pus o ureche pe scoica si va ascult ca un vuiet de mare lasat sa scada intr-o litanie. Si cuvintele dorm uneori. Si e bine sa avem clipe fara poezie in care doar sa ne privim mainile, condeiul, foaia alba, calimara, scrumiera plina, paharul gol...

Going south. Am revenit, iar poezia aceasta îmi pare încă și mai simplă, ca un cântec răzbind în surdină din capătul celălalt al unui vas de pescuit. Și nu, nu este lună plină, ci nori, și cântecul nu e de dragoste, și nici măcar de dor. Frumoasă construcție; pentru motivele arătate anterior și pentru că recitirea adâncește sentimentul că te afli în fața unui ocean de umbră, las semn. Nu este nici un cuvânt nelalocul lui aici, dar toate sunt amuțite.

adrian, poemul este foarte aproape de sufletul meu... o zi fără poezie pentru că este o zi ÎN INTERIORUL poeziei... "vâslele ce mi se-ntorc acasă // cu fiece val, un gest de trădare" imi plac indeosebi. și "marinari bolnavi de nemurire", desigur. mai putin, pentru că obișnuit, tocit, imi par: "în fiecare scoică, un fir de copil / în fiecare copil ascunsă o bătrânețe"... dar, cu toata inima, o peniță !