Premiul Internațional de literatură francofonă «Benjamin Fondane» fost creat în 2006 de Institutul Cultural Român din Paris în colaborare cu Le Printemps des Poètes și Société d’études B. Fondane, în memoria lui Benjamin Fondane (1898-1944), mare poet, eseist și filosof de origine română, mort tragic la Auschwitz, a cărei operă principală marcată de gândirea existențialistă a fost scrisă în franceză.
Premiul se acordă anual unui scriitor de altă origine decât cea franceză, dar care scrie în limba franceză. Premiul Internațional de literatură francofonă « Benjamin Fondane » este decernat pentru una sau mai multe cărți (poezie și/sau eseu) publicate în franceză, apărute în ultimii cinci ani, indiferent de locul editării.
Juriul a fost compus din poeții Jacques Darras, André Velter, Jean-Pierre Siméon, Eric Freedman și Magda Cârneci.
In 2007, acest premiu a fost acordat lui Abdelwahab Meddeb, poet și eseist de origine tunisiană, pentru recentele eseuri (La maladie de l’islam, 2002, Contre-prêches, 2006) marcate de o critică radicală ce denunță derivele islamiste evidențiind în acelasi timp pontențialitățile la reinventarea valorilor modernității și la intersectarea drumurilor deschise prin aventura europeană a ființei umane.
Abdelwahab Meddeb, este născut în 1946 la Tunis. Doctor în litere, el este directorul revistei internaționale Dédale și predă Literatura comparată la Universitatea Paris X, precum și la alte universități printre care Yale University (New Haven, Connecticut). Este redactorul emisiunii « Culture de l’islam» la « France Culture ».
In 2002 a primit Premiul François Mauriac pentru « La maladie de l’islam » și Premiul Max Jacob pentru volumul de poezii « Matière des oiseaux».
Abdelwahab Meddeb a mai publicat :
•Le Petit Robert des noms propres, 1974 (redactarea articolelor consacrate istoriei artei și civilizației islamice) Talismano, 1979
•Phantasia, 1986
•Les dits de Bastami, 1989
•Récit de l'exil occidental par Sohrawardi, 1993
•La gazelle et l'enfant, 1992
•Les 99 stations de Yale, 1995
•Tombeau d'Ibn Arabi, 1995
•Ré Soupault. La Tunisie. 1936-1940, 1996
•Blanches traverses du passé, 1997
•En Tunisie, 1998
•Aya dans les villes, 1999
•Matière des oiseaux, 2002
•La maladie de l'islam, 2002
•Face à l'islam, entretiens, 2003
•L'exil occidental, 2005
•Tchétchénie surexposée, 2005
•Contre-prêches. Chroniques, 2006
Abdelwahab Meddeb, La maladie de l’islam, Paris, Seuil, (colecția La couleur des idées), 2002, 222 p.
Publicarea informațiilor a fost posibilă prin amabilitatea Institutului Cultural Român din Paris.
Comentarii
nepotul lui rameau -
Inca cateva cuvinte despre Fondane ( Barbu Fundoianu) nascut la Iasi in 1898 si executat la Birkenau in 1944. A plecat la Paris in 1923 unde scrie eseuri, scenarii si poezii. E descoperit de Ilarie Voronca si Tzara cu care schimba cateva scrisori. Desi esential oniric si indraznet nu se alatura grupului Andre Breton ci prefera miscarea " Le Grand Jeu" (1927-1932) care abunda in incercari simpliste dar si experimente intuitive, spontane. Prin anii 40 Fondane se dedica filozofiei dar viata ii este curmata de deportare si executie. In Ierusalim, institul Yad va Shem care se ocupa cu studiul si istoria holocaustului a ales cuvintele lui Fondane gravate la iesirea din cutremuratorul muzeu al tragediei poporului evreu: "... amintiti-va doar ca am fost nevinovat si ca, intocmai ca si voi, muritorii acelor zile am avut si eu o fatza brazdata de manie, de mila si de bucurie, o fata de om, pur si simplu !" B. Fondane
NMP -
Benjamin Fondane est un écrivain français d'origine roumaine, qui a développé son oeuvre poétique et son oeuvre philosophique en langue française. Récemment, en mai 2006, a été inaugurée à Paris la place "Benjamin Fondane", non loin de la maison qu'il habitait rue Ledru Rollin. il s'agit là d'une reconnaisance officielle de la part de la France . "souvenez-vous seulement que j'étais innocent et que, tout comme vous, mortels de ce jour-là, j'avais eu, moi aussi, un visage marqué par la colère, par la pitié et la joie, un visage d'homme, tout simplement !" (in préface en prose, l'exode , 1942) On peut également consulter cet article : 16ème Salon de la Revue : Hommage à Benjamin Fondane
Aranca -
Va multumesc pentru completari! Versurile lui Benjamin Fondane sint remarcabile si iata-le in romana si franceza. Adaug pe aceasta cale, pentru cei interesati: Société d’études Benjamin Fondane.