sîntem albaștri
pentru că nu vrem rădăcinile negre
și cărțile mucegăite
să ne lege verdele
vertebrelor
pe burta umflată a pămîntului
din loc în loc smulgem din noi
osatura cîte unui pește zburător
dăm vina pe părinți sau pe vremuri
și mergem înainte
cu obstinația revoluționarilor de profesie
sîntem albaștri
evitînd vinețiul aristocratic
sau prăpăstiile arcadiei
tînjind după dureri
pe care nu le-am simțit niciodată
în amputatele noastre aripi de porțelan
cînd ne trezim într-una din acele realități
păstrate ordonat între pleoape
ferestrele ne sînt definitiv sparte
sîntem albaștri
și nimeni nu vede
că ne-am vopsit unghiile cu roșu
în încolăcirea tunelurilor dintre noi
așteptînd învierea
ca pe o ploaie hemoragică
în pustiul oranj
al fiecărui sărut
Virgil -
...
Poezie:
Comentarii
Aranca -
cred ca aceasta este una din cele mai frumoase poezii ale tale. in fond, trebuie doar sa recunoastem sintem in general albastri.si asta "pentru că nu vrem rădăcinile negre și cărțile mucegăite să ne lege verdele vertebrelor pe burta umflată a pămîntului din loc în loc smulgem din noi osatura cîte unui pește zburător" si mai departe raminem albastri contrar vointei noastre: "tînjind după dureri pe care nu le-am simțit niciodată în amputatele noastre aripi de porțelan cînd ne trezim într-una din acele realități păstrate ordonat între pleoape" acolo ne definitivam credinta si sperantele, sensul existentei noastre. interesant e ca sarutul e nuanta noastra complementara in spectrul cromatic propus, noua celor atit de albastri. sa fie Invierea o ploaie hemoragica? sa fie numai prin varsare de singe? ma mai gindesc la ultima metafora care inchide in cercuri transparente aceasta lume necunoscuta celor nealbastri... "așteptînd învierea ca pe o ploaie hemoragică în pustiul oranj al fiecărui sărut"...
Sapphire -
Poate puțin prea didactic... deși cred că senzația aceasta vine tocmai din detașarea remarcabilă cu care ai reușit să scrii poezia aceasta. Oarecum imagine așteptată aceea cu aripile amputate de porțelan, îndrăzneață alăturarea "verdele vertebrelor", iar restul... ce-aș putea spune cînd ai pus în antiteză culorile mele preferate, oranj și albastru, diluînd pînă la dispariție contrastele? Nu plec înainte de a spune că mi-a plăcut și ambiguitatea din "sîntem albaștri / și nimeni nu vede / că ne-am vopsit unghiile în roșu".
alma -
Am să fac o excepție cu acest comentariu la un text de Virgil, pentru că nu îmi dau seama de ce nimeni nu vede amalgamul de culori de parcă e o reclamă mai nouă la Orange. Sau vorba ceea în context mioritic: "suntem cu toții roș-albastri, forza steaua, forza steaua, hei, hei!". (loc pentru emoticon) Cred că dacă s-ar scăpa cumva de culori, ar rămâne într-adevăr un poem. Aristocratic, stil Virgil Titarenco.
Sapphire -
De fapt, eu cred că se vede foarte clar că Virgil a uzat de culori tocmai pentru a face un fel de machiaj: în spatele unui chip machiat nu se mai văd trăsăturile esențiale. Așadar, eu zic că Virgil ne păcălește, mai ales prin titlu și laitmotiv.