tăcerea nu e de aur

imaginea utilizatorului Virgil
a comenta sau a nu comenta


"fair use" of Cat Ballou

Aș vrea să remarc faptul că tot mai puțini membri își găsesc timp pentru a comenta sau a face observații asupra textelor postate de alții. Există, evident, o tendință în fiecare dintre noi pentru a fi consumatori de critică și mai puțin producătorii ei. Și asta nu e neaparat bine. O cauză poate fi faptul că unii din cei care își publică aici textele și participă pe Hermeneia au o anumită filozofie personală de viață în care se confundă oarecum conflictul de idei cu cel de persoană. Cu alte cuvinte sînt atît de pacifiști încît preferă să se retragă într-un fel de exil autoimpus care le conferă liniștea (păguboasă aș zice eu) a lipsei oricărui conflict. Dar conflictul nu este un rău în sine. Conflictele de idei, întrebările, criticile, provocările sînt toate motoare ale dezvoltării, ale îmbunătățirii.
Alții au probabil un vag sentiment de superioritate. Fie sînt autori „consacrați”, fie sînt persoane relativ mai mature sau cu mai știu eu ce titlu academic sau profesoral și nu se “coboară” la nivelul celorlalți, nu intră în dialog cu vulgul. Ei bine, aceștia, oricine ar fi ei, ar trebui să fie foarte atenți că o astfel de lipsă de participare la agoră îi va izola tot mai mult și dacă vor să folosescă Hermeneia ca pe un depozit sau ca pe o vitrină, atunci am să fac o rubrică cu autori consacrați și îi exilez acolo cu morții.
Există și unii care pur și simplu se tem să înceapă. Acestora le spun că nu e mare brînză și că le va fi de mare folos pentru că odată ce începi să te apleci cu un ochi critic asupra textului altuia tu însuți vei deveni ceva mai exigent cu ceea ce scrii.

Comentarii

Sunt de acord cu tine. Dar nu-mi place stilul colocvial, deși îi înțeleg utilitatea. Care "unii"? Și care "alții"? Cum am trăit în epoca "vinovăției generale", încerc să am o reacție. Abia m-am trezit, dar sper că sunt vie, n-oi fi în ultimul vis imediat după... O zi excelentă pentru toată ceata!

merci pentru urare, dar sînt puțin în dilemă. nu știu ce să îmi însușesc, "stilul colocvial" sau "spiritul combativ"... în ce privește riscul culpabilizarii de genul „toți am fost comuniști” eu zic că am preferat să dau șanse fiecăruia de a se încadra în ce rubrică vrea, și asta fără ca să se uite că totuși cineva observă. este vremea curățeniei de primăvară.

De multe ori se observa in receptarea opiniilor celorlalti un grad foarte mare de orgoliu: unii vor sa fie comentati dar daca se poate, numai de bine, pozitiv. Intentia de a comenta pe ceilalti nu este nicidecum distructiva, dimpotriva, se doreste nu numai o comunicare oarecare, ci un posibil punct de vedere obiectiv pe care nu il gasim peste tot, nici printre prieteni citeodata. Este o oferta sincera, variata ce vine chiar de la persoane absolut necunoscute. Aici e un aspect foarte interesant si conteaza sa stii sa il percepi. Acest site nu este o oglinda ce reflecta numai partile bune sau numai partea inocenta a copilariei artistice. Si nici un tablou naiv cu sarbatorile traditionale. E un spatiu virtual, interactiv, complex, atelier si revista electronica in acelasi timp. Ce va fi, va deveni dupa 5 ani site-ul cu toata aceasta evolutie a internetului? Nu se stie. Noi, actorii istoriei noastre viitoare vom fi singurii in masura de a ne raspunde. The show must go on!

Virgil, trebuie să le servești pe amândouă, și textul tău de "Deșteptare" e cu dulceață-n stânga și pistol în dreapta ( în loc de apă). Nu confunzi conflictele de idei cu aroganța unora care nu suportă critica negativă, nu?