VLADIMIR NIKOLAEVSKY la Cité Internationale des Arts și Galeria Amarica din Paris

imaginea utilizatorului Aranca
Ianuarie 2007

In data de 10 ianuarie 2007 a avut loc vernisajul expoziției « Nouvelles règles du comte» la Cité Internationale des Arts a artistului rus Vladimir Nikolaevsky.

în centru, Vladimir Nikolaevsky și Daniela Muțiu în expoziție

Creațiile expuse sînt compoziții bi si tridimensionale, alcătuite din colaje colorate de hîrtie unite de capse metalice, în care predomină anumite game de culori, complementare sau nu, însă deloc aleatoare.

Compoziție, 2006, colaje, decupaje, 140x120

Secvențele modulate, ca parte si ca întreg, reflectă de la sine alte definiții conceptuale pornind de la simboluri sau arhetipuri generale, cunoscute, și propunînd în final alte reguli ale jocului în viziunea artistului. In aceste lucrări, lumea este privită ca un joc dar nu simplu, mai departe de aspectul aparent ludic, se redimensionează jocul existenței, al semnelor, într-un univers translatat pe alte coordonate, mai puțin explorate.

Vladimir Nikolaevsky cu invitați în expoziție

Vladimir Nikolaevsky îți propune să participi alături de el în această nouă expediție a simțurilor, între culorile lumii, purtînd dincolo de propriile concepte și prejudecățile acestora, haina sensibilității umane în raport cu mediul existențial.

Six Carrés, 2006, colaje, decupaje, 255x150

Lucrările sale se detașează prin efectul optic obținut, concomitent cu un impact nu numai emoțional ci și simbolistic. Se regăsesc în aceste creatii modulele secțiunii de aur, noțiunile clasice de compoziție, dar și religioase. Multe dintre aceste lucrări le poți considera mai mult decit ceea ce sînt, unele le-am identificat ca posibile proiecte de idee, de translație în pictura monumentală, sau nu numai atît, datorită caracterului decorativ expresiv. Este o viziune deschisă lectorului într-o multitudine de soluții viitoare.

triangles en carré, 2006, colaje, decupaje, 75x75, 75x75, 75x75 - detaliu

Tentele filosofice surprind dincolo de jocul imaginii printr-un un contur pronunțat ideatic. Nimic nu este trasat întîmplător, culorile au sonorități în subconstient, devin ele însele tridimensionale, dinamice prin expansiune, nu se identifică decît prin apartenența la Semn, la sacralitatea acestuia.

Creațiile lui Vladimir Nikolaevsky poartă în această expoziție o amprentă avantgardistă în universul propus, al colajelor, decupajelor de hirtie. El însuși un exponent de seamă al artei contemporane rusești, Vladimir Nikolaevsky decupează din viața noastră cea de toate zilele, noile sale reguli artistice și filosofice într-o manieră plină de bun gust și rafinament.

Vernisajul celei de-a doua expoziții a artistului Vladimir Nikolaevsky, a avut loc în 18 ianuarie 2007 la Galeriile de artă « Amarica » din Paris.
In acest spațiu discret și elegant, Vladimir Nikolaevsky prezintă pictură, acuarelă, grafică, colaje de mici dimensiuni, într-o nouă efervescență creatoare.
De la natura statică la nuduri, creația lui Vladimir Nikolaevsky surprinde prin nota modernă imprimată lucrarilor, prin accentele compoziționale deosebite.


Vladimir Nikolaevsky alături de prietenii săi

Liniile sale simple rafinate reușesc să convingă publicul iubitor de artă. Prin cîteva tușe definește un nou conținut ideii propuse.

Still life, tempera pe carton, 1983, 40x50

Nudurile din pictura lui Vladimir Nikolaevsky au o expresie autentică din care aproape poți defini senzualitatea modelului.

Danae, acrilic pe pinza, 1997, 100x50

Natura statică prezentată de artist este într-o gamă de culori ce iși păstrează prospețimea senzorială.

Still life with drugstore appliances, acrilic pe pinza, 1997, 52x62

Această multitudine de creații artistice a creat confortul de a contempla un artist desăvirșit ca paletă de expresie.

Invitați în expoziție

Binevenit în lumea artistică pariziană, Vladimir Nikolaevsky a demonstrat capacitatea maximă creativă a unui artist contemporan timpului său.

Note biografice

Pictor, grafician, designer, editor, Vladimir Nikolaevsky s-a născut la Moscova în 1957. In 1977 a terminat cursurile școlii de artă. In 1979 a frecventat cursuri de pictură religioasă, studiind și realizînd lucrări de la pictură monumentală, murală a bisericilor, la icoane, mozaicuri.
Din 1984, îl pasionează designul industrial, de publicitate, și începe să lucreze în acest domeniu colaborînd la diverse edituri. In 1985 devine membru al Uniunii Artiștilor Graficieni din Moscova.
Dintre participările sale la expoziții, menționăm :
-1990, Galeria RAMA, Moscova în expoziție de grup.
-1992, expune împreună cu V. Rumyantsev și A. Yanushkevich la Galeria M’ARS Moscova.
-1994, expune cu un grup de artiști în Galeria Krymsky Val la Casa Centrală a Artiștilor, Moscova.
-1995, Galeria Moscow Palette, Berlin, Germania.
-1997, Galeria Moscow Palette, Moscova, expoziție personală.
-1997, Galeria Art Manezh, Moscova
-1998, Galeria Art Manezh, Moscova și Los Angeles.
-2003, Muzeul de arta Puskin, Moscova
-2005-2006, Muzeul de Stat, Saint Petersburg
Vladimir Nikolaevsky este stabilit la Moscova, unde pictează și expune. http://rcart.net/gallery/index_ru.html
Lucrările sale se găsesc în muzee din Moscova, Saint Petersburg, Iaroslav, în colecții particulare din Rusia și întreaga lume.
Vladimir Nikolaevsky este membru al Association internationale des peintres (ifa).