alb de femeie

imaginea utilizatorului Ela

Experiment literar: 

Comentarii

dar vezi modificarile

Mulțumesc, Virgil, voi încerca acum să fac modificarea. Sper să reușesc.

Mi-a plăcut compoziția ta în contextul graficii site-ului. Cred că albul poate fi o cale de terapie a destinului.

Interesant este că în momentul în care compuneam colajul imagine-text, nu mă gândeam (nu conștient) la contextul site-ului, la design-ul său. Eu simțeam această iarnă care - ca o prismă - descompune albul de femeie în mii de nuanțe, iar stranietatea este dată de jocul luminilor întrupate. Mulțumesc pentru deschiderea asupra destinului, Alma.

Ela despre risipa de culori a iernii... Femeia, strania femeie ascunsă în spatele iernii. Ascunsă de iarnă. Pelicula de zăpadă, de rece și de frig, ca voal și prag dincolo de care sunteți voi. Așa cum la gura sobei iarna este frumoasă, așa cum ninsoare sub soare îmbată gândul, la fel alba femeie de iarnă mângâie, acoperă și încântă. Așa cum ceaiul fierbinte este promisiunea de rai a unui îngheț năucitor. Dar acolo, în vârful degetelor înghețate, în respirația înfiptă în plămâni cu pumnale de viscol, aproape că e mai bine fără iarnă.

Al doilea autor asupa căruia îmi îndrept atenția, la această o lună de hermenie, este Daniela Luca. Un stil închegat, solid și consecvent în ceea ce ne-a împărtășit până acum. Poeziile ei sunt de atmosferă. Sunt mici camere intime în care respiră o anume trăire interioară, iar senzația mea este că această trăire interioară e împărtășită cititorului cu o oarecare timiditate. Dar nu o timiditate datorată nesiguranței textului, ci datorată grijii de a spune lucruri fragile cu o atentă delicatețe. Multe din poeziile ei au doi poli: eu - tu. Acești poli graviteză unul în jurul altuia, ori se contopesc într-un suav dans al unor atingeri complementare ("Five seconds", "Piano e fragile", "Michel", "Magnolii în iarnă", "Ocean soul"). Elementele care însoțesc acest dans sunt întotdeauna ochii, apare un pian, un șarpe încolăcit pe gleznă, elemente vizuale care pun în mișcarea de dans cei doi poli. Alte poezii sunt statice. Acestea sunt monopolare, autoarea e singură cu gândul. În aceste poezii apare o culoare feminină, ce exprimă stări sufletești (roșu cadmiu - "Domino", umeri în roșu - "Ochi de leu"), apare ochiul sau orbul din "Declivis", sau apar "direcții": "mă fac oblică. alunec / tangențial" ("Adormire"), "în centru. o singură siluetă" ("Piramida"). În același centru static, dar gata să vină înspre afară stau și acele figurine - totem despre care spuneam la "Pre-simțire". Există și o mișcare centrală în aceste poezii monopolare, dar această mișcare este una aplecată înspre sine, nu lasă impresia de dinamicitate, chiar dacă poezia este despre un dans ("Tango"), această mișcare încremenită revelând atât forța de reflecție a autoarei, cât și încărcătura de sens a acestui dans. Prin sobrietatea lui, tangoul este o mișcare reținută, o reținere a încărcăturii interioare (contraexemplu fiind valsul plutitor, amplu, degajat - o degajare a sensului conținut). "Tango" mi se pare și poezia forte de până acum a autoarei. Ajungem și la experimentele vizual poetice ale Danielei, care, toate trei mi se par reușite ("Renaștere", "Cerc închis" și "Alb de femeie"). În aceste cazuri, se pare că imaginea picturală vorbind de la sine, autoarei nu-i rămâne de făcut decât să lucreze asupra sensului. Astfel apare o poezie concentrată, mult mai puternică în exprimarea înțelesului decât atunci când autoarea se ocupa și de forma vizuală a poeziei.

Călin, interesant ai completat tabloul de aici, din alb de femeie. Deși inițial nu am avut în minte romanul, comentariul tău m-a trimis mai departe la 2 cărți: "Donna Alba" de Gib Mihăiescu și ""La Dame Blanche" de D. Lacotte. Comentariul tău are structura unor gânduri poetice, mă bucur că ai adăugat un plus de valoare din spațiul tău personal. În ce privește analiza succintă a poeziilor mele de pe Hermeneia și a stilului poetic, am rămas cu o dublă impresie: că poți urma mișcarea interioară a autorului și poți reda cu mijloacele propriului spirit ce are el definitoriu, într-o marjă de obiectivitate ce este de apreciat. Mulțumesc. Eu nu știu dacă "Tango" este până acum piesa forte de pe Hermeneia. De fapt mi-e și foarte greu să apreciez acest lucru. Desigur că poezia mea "de suflet" (deși nu îmi place neapărat sintagma) este alta. Cât privește vizualele, încă sunt la început, încă încerc să învăț softul de prelucrare, încă sunt dominată fie de imagine, fie de sensul ideii. Mai am de lucru destul, și la linia poetică, lirică, și la imagistică. Și la multe altele. Recunoștința mea pentru aceste două comentarii și ești unul dintre comentatorii pe care eu îi consider talentați în arta decriptării scrierilor, fie ele poezii, proze, vizuale etc., care știe să ia o bună distanță de text și de autor și să vadă elementele distinctive, cu plusurile și minusurile incluse.