Povestiri de la Borta Rece
*
Din păcate, poetul nostru național Mihai Eminescu n-a fost în stare să-și termine studiile universitare. Cum elanul spre învățătură nu-i prea dădea ghes, a umblat el pe la Viena, pe la Berlin, dar mai mult fleaura, după benchetuială și crailâcuri, așa că n-a făcut mare
brânză în direcția unor studii serioase și aprofundate. Din cauză că era o natură poetică, zic unii. Deh, se poate spune și așa!
Întorcându-se poetul la Iași, Titu Maiorescu, om serios, nu regățean, a vrut să-l bage profesor la universitate, ca să aibă poetul o pâine mai albă de mâncat. Dar, cum spuneam, Eminescu nu s-a ținut de școală și, în consecință, nu avea patalama, așa că nu a putut ajunge decât un pârlit de bibliotecar.
Se vede treaba că autorul"Luceafărului" a prins o leacă de ură pe Universitate și pe profesorimea de acolo, din cauză că el n-a putut ajunge la valoarea eminenților profesori . O, și ce nume mărețe a avut Universitatea noastră: Constantiniu, Gheorghiu, Manoliu, Teodoriu, celălalt Gheorghiu, mare specialist în higienă și sindromul Guillain-Barret în forma sa encefalo-mielo-poliradiculonevritică testiculară, apoi Teodorescu, Manolescu, Constantinescu, Constantinescu-Pomârla, celebrul insectolog, autorul magnificului tratat despre gândacul ghebos de San-Jose, numit în popor gârzoban.
Dar să ne întoarcem la poetul nostru, care, cum spuneam, avea ceva râcă pe universitarii ieșeni și pe realizările lor. Iată de ce afirm acest lucru. Surugiul lui Eminescu i-a povesti unui străbunic de-al meu, ofițer de intendență, iar acesta a povestit bunicului meu, o întâmplare care nu face deloc cinste marelui poet, dar, de dragul adevărului și corectitudinii, trebuie s-o dăm la iveală. Povestea surugiul Surugiu (chiar așa îl chema, că era surugiu din tată în fiu, străbunicu-său a mânat caii de la caleașca generalisimului Potemkin, dar asta-i altă poveste) că Eminescu avea obiceiul să oprească trăsura în fața Universității ieșene. Striga la surugiul Surugiu halt, cobora geamlâcul trăsurii, dădea la o parte perdeluțele turcoaz și... stupea spre Universitate! Dacă vă vine să credeți așa ceva! Și nu stupea așa, din vârful limbii, ci cât ce putea, cu năduf: ptiu! Și de multe ori s-a întâmplat acest lucru, mai ales când poetul ieșea, după ceasuri îndelungate de libații, de la Borta Rece. Dădea poruncă surugiului Surugiu s-o ia spre Universitate, se oprea și, mă scuzați, fleoșc o flegmă mitocănească înspre mărețul edificiu: ptiu! Nu conta că îl vede cineva, că trece vreun profesor din pleiada mai sus pomenită! Când vedea vreunul, atunci stupea și mai mârlănește. Nu trecea duminică lăsată de la Dumnezeu să nu meargă dinadins prin fața Universității. Dădea porunca halt, trăsurica se oprea și urma același "ceremonial": jos geamlâcul, perdeluțele turcoaz în lături și fleoșc un stuchitoi de mârlan: PTIU!
A comis de atâtea ori această faptă reprobabilă încât, de la o vreme, caii, de fiecare dată când ajungeau în fața Universității, se opreau singuri, rânjeau și nechezau: mi-ho-ho-ho! mi-ho-ho-ho! Se deprinseseră cu mârlănia și sărmanele dobitoace nevinovate.
x
În privința stupiturii eminesciene, mai trebuie spus că poetul era apucat rău. Baba Dărângioaia, menajera lui pe timpul cât acesta a creat în dulcele târg, relata străbunicului meu că Poetul Național avea năravuri de neamuri proaste și stupea în fântână. Una-două se ducea la fântână și fleoșc în ea, ca să vadă cum face apa vălurele. Tare mult îi mai plăceau cerculețele formate în jurul stupiturii. Pesemne așa le-a analizat și a scris versurile alea ale lui:
Ca să vad-un chip, se uită
Cum aleargă apa-n cercuri
Căci vrăjit de mult e lacul
De-un cuvânt al Sfintei Miercuri;
Că, trebuie spus, Poetul Nepereche avea obiceiul să stupească și în iazuri, lacuri, heleșteie, știoalne, gârle și gârlițe, ba și în băltoacele adunate după ploaie, nemaivorbind de bulboane, bulhacuri și alte tăuri din minunata natură a patriei noastre. Ședea ce ședea și iar stupea! Baba Dărângioaia mai spunea că l-a văzut stupind și în Tekir-ghiol, precum și în alte bahne și mlăci de la Marea Neagră.
De aici se vede că Poetul a văzut marea noastră, nu cum scriu unii pseudo-biografi, că n-ar fi văzut-o. A fost acolo cu Veronica, s-au bulucit ce s-au bulucit și s-au bucurat amândoi de frumusețile minunatului nostru litoral.
Referințe critice
Domnule Parpauta..
17/06, 12:54, postat de johny
atunci cand un scriitor (asa cum dumneata te recomanzi), concepe un articol, o face in ideea de a transmite un mesaj catre cititori, mesaj care este elaborat prin prisma propriilor principii de viata, caracter, cultura, etc.
a te dezice de acest mesaj prin aceea ca el de fapt nu a fost transmis de autor, ci de un alt personaj, inventat de autor, este de-a dreptul...penibil.
referitor la mesaj, al carui autor moral esti, el a fost perceput ca atare, in spiritul observat si de dumneata, de catre cititori, la care personal achiesez. este clar un mesaj denigrator, fata de o persoana care, daca nu a scris poezii pe gusturile tale, cel putin s-a luptat cu imoralitatea politica a acelor vremuri si chiar s-a jerfit pentru o cauza nobila (daca luam in considerare ca a fost ucis prin iradiere cu mercur de catre anumite persoane importante, deranjate de poet).
ca o concluzie, nu ai nici o scuza pentru "proza" pe care ai scris-o, iar daca intentionezi sa-ti folosesti imaginatia pentru astfel de mizerii, sfatul meu ar fi ca personajul principal sa fii chiar dumneata...ca doar este ceva "fictiv", "inventat", nu
17/06, 10:39, postat de florina
D-le Parpauta nu-ti mai pierde vremea cu asemenea scuipaturi in ziare... ti-au dat si bani pentru asta? Vezi-ti de treaba matale si lasa-ne poetul in pace... ti-ai gasit asa deodata sa ne oripilezi? Suntem deja scirbiti de multe din jurul nostru. Te stim om serios... pace si iubire
17/06, 08:22, postat de Felicia
E bine ca dv., domnule parpauta, l-ati vazut pe Eminescu in scuipatul asupra caruia va aplecati cu atata insistenta patologica. Puteati gasi orice altceva din viata omului Eminescu, dar ati ales ce v-a fost mai cunoscut si mai aproape. Lasati-o balta, mai rau va afundati in denigrarea marelui poet incercand sa va disculpati. Suntem satui de atatea dejectii din ziare sau de la tv
atractie
17/06, 07:17, postat de justice
eu cred ca elevii care casca la ore cand se vorbeste de Eminescu trebuie sa fie atrasi (sau nu -daca sunt insensibili) de poeziile lui Eminescu si nu de povesti cu ciorapi imputiti si scuipati ai omului poet. Nu ne intereseaza comentarii gen OTV.
Sau numai asa se asigura citirea articolului ...........sa nu caste cititorul ?? si sa se mire omul de ceva
Ce ne mai spun cititorii
Chiar trebuie sa aruncam cu noroi in Eminescu?
Data publicarii: 16/06/2009
Cum in acesti ultimi douazeci de ani de democratie si libera exprimare fiecare improasca cu noroi pe fiecare, pentru a nu mai exista nici un om pe care generatiile ce vin sa-l aprecieze, domnul Radu Parpauta (habar n-am cine este) s-a gindit si s-a razgindit ca acum, in preajma comemorarii mortii lui Mihai Eminescu, cind multi ii recita ori ii cinta versurile, trebuie sa iasa din aceste tipare "invechite" si sa improaste cu noroiul liber si democratic pe poet.
Articolul din "Ziarul de Iasi" de la pagina "Opinii" din data de 11 iunie 2009 m-a indignat: ce a dorit sa realizeze dl Parpauta evocind niste "amintiri" de la strabunici, surugii ori menajere? De ce abia acum, dupa o suta de ani? Si de ce trebuie denigrat poetul national, pe care-l numeste ironic, folosind majuscule: "Poetul National", "Poetul Nepereche", ori afirma: "Din cauza ca era o natura poetica, zic unii. Deh, se poate spune si asa". Cine sint "unii"? Ce vreti sa spuneti cu acest "Deh"?!
Chiar daca acele amintiri ale unora si ale altora vor fi fost adevarate, de ce trebuie sa le publicam in ziare? Din placerea de a arunca cu noroi si pe ultimul simbol al poeziei romantice? V-a luat valul violentei verbale dupa ultima moda, al denigrarii oricarei valori, al lipsei de respect pentru inaintasi, al urii viscerale impotriva celor mai buni ca noi, al rasturnarii tuturor valorilor nationale, al uciderii mitului, pentru a tiri in noroiul prezent pe cei la care multi contemporani se inchina inca?
Elena MOSOROCIANU, Iasi
Eminescu
16/06, 12:22, postat de gianina
Va multumim doamna ca luati atitudine la asemenea articole ce denigreaza poetul nostru iubit
Ce nerusinare din partea Ziarului de Iasi
15/06, 15:00, postat de Theodor P
Cum va permiteti sa scrieti asemenea minciuni despre poetul nostru national?
Si pe ce va bazati?Pe spusele strabunicului....foarte credibila sursa intr-adevar.
Imi pare rau sa vad cum Ziarul de Iasi permite publicarea unor aberatii precum aceasta
hot
11/06, 07:45, postat de Andrei
Vreau sa imi dai cele cinci minute inapoi care mi le-am irosit citint stupizenia asta. Amice, esti idiot
can-can
11/06, 07:40, postat de Andrei
Aici e vorba despre nevoia nimicului de a pingari si minji cu ra-hat tot ce se afla deasupra lui. Astept cu nerabdare articolul despre Ion Creanga care se raha-tea in centru. Mari mirlani oamenii astia
RE: Fleoshteolok
11/06, 07:26, postat de mihai
Mare pacat ca-ti permiti domnule parpauta asa ceva. Stuchesti cu prostiile inaintasilor dumitale de surugii imaginea poetului nostru national. Altceva n-ai stiut sa scrii despre el decat aceste randuri abjecte.
<br/><br/>Unde te-ai coborat, daca ai fost vreodata mai sus, iar ziarul si-a facut un mare deserviciu publicandu-ti porcariile. Scrie si dumneata patru versuri la nivelul lui EMINESCU daca esti asa de destept si ai studii multe. In marul incarcat se arunca cu pietre. Numele EMINESCU va ramane in veci, chiar daca te straduiesti dumneata sa-l mijesti cu neputinta dumitale
Whazzzup
11/06, 07:20, postat de dj opp
Yo men, Eminescu e cool , bro'.
Tocmai am tras o flegma in cinstea lui
Ce pacat
11/06, 06:49, postat de MIhai
Este jenant si umilitor ca ziarul de iasi sa permita publicarea unui asemenea articol cu cateva zile inainte de 15 iunie. Este o mare nedreptate care i se face lui Eminescu prin acest articol, complet fals si tendentios. Domnule Parpeputa, ar trebui sa cititi mai mult si sa vorbiti mai putin. Sunteti jenant si imi este rusine ca dumneavoastra va puteti exprima opiniile intr-un ziar de renume. Imi pare rau sa afirm, dar sunteti o rusine pentru Iasi si acum aceasta rusine o impartiti cu redactorii Ziarului de Iasi.
Este absolut neadevarat ce ati scris, atitudinea lui Eminescu nu a fost niciodata asta, poate bunicul dvs. era retardat sau avea o problema cu poetul. Eminescu nu din motivele enumerate de dvs. nu avea studii si nu a predat in universitate.
Sincer ma declar extrem de dezamagit de Ziar. Ati facut o mare nedreptate si sper pe 15 iunie sa aveti macar bunul simt sa o reparati printr-un articol adevarat. Sincer cred ca bunul domn Mitican, citind acest articol jenant, va va putea pune la dispozitie o replica. Cautati-l
Esti o flegma dle Parpauta..
11/06, 06:05, postat de Telly
ce rost (si scop !) are o astfel de relatare ? ! ?
Pe cine crezi mata' ca intereseaza astfel de "iesiri" ale marelui poet ?
Eminescu "stupea" inspre universitate - matale "borasti" si manjesti aceasta pagina - sigur dintr-o frustrare... Iar, daca ai "studii inalte" - degeaba le ai ... !
Poate data viitoare ne povestesti cum (?) se masturba Eminescu si ce facea cu "produsul" dupa aceia ... ! ? !
Imi pare rau ca te-am citit ... ! Ai sperat ca prin acest text ( aceasta voma !) sa devii mai "original" ... Nevast-ta (daca ai ) te suporta ? ! ?
Sper(i)mata - dar spermi degeaba ... ! HALT!
Fleoshteolok
11/06, 04:54, postat de lily
ce-i cu aiureala asta? durea-m-ar pe mine capul ca Eminescu stupea in locuri interzise!
nu stupitul a ramsa dupa el,ti-ai dat seama de asta, domnule autor?
pacat..
Nota autorului.
Am adăugat unele din intervențiile cititorilor (cele pe care le rabdă hîrtia) în urma publicării prozei în Ziarul de Iași. Socot că ele pot face corp comun cu textul meu. Mulțumesc pe această cale cititorilor, care au „eminescuit” alături de mine.
Comentarii
O tăcere
E.Manatu -
de gheață se lasă asupra acestui text. Haideți, nu mă înjurați? Hihihi!
sfat
Virgil -
Domnule Manatu, observ ca va folositi de facilitatea comentariilor pentru a... solicita comentarii. Gestul acesta este in cel mai bun caz ridicol, daca nu de prost gust. Problema este, domnule Manatu, ca dumneavoastra, observ, nu ati facut nici un comentariu sub nici un alt text decit textele dumneavoastra. Nu stiu daca va dati seama dar o astfel de atitudine tradeaza un gen de egocentrism care mai devreme sau mai tirziu ajunge sa fie ignorat de oameni. In felul acesta veti intra in categoria celor care nu scriu neaparat prost pe aici dar care pentru ca nu stiu sa se relationeze ajung sa fie ignorati. Nu cred ca textele dumneavoastra sint centrul atentiei aici pe Hermeneia. Si nici nu pot sa fie asa ceva de vreme ce nici un alt text nu poate sa aiba o astfel de pretentie. Asa ca va rog sa va schimbati atitudinea si sa intelegeti ca intr-o comunitate, indiferent daca e literara sau nu, vei primi in masura in care oferi.
toate bune...
Sancho Panza -
dar nu vad de ce asteptati si alte "eminescuiri". ori cele care au facut "corp comun cu textul dvs." nu sunt indeajuns? sau considerati ca va veni cineva cu un servet, sa va stearga pantofii pe care au ramas urme de "stupire"? in cazul asta, ma dau deoparte repede, sa fac loc amatorilor.
cam asa
alma -
Eu ma intreb de ce n-au ramas in istorie profesorii de la Universitate si a ramas Eminescu. Probabil pentru ca stia el de ce ii scuipa.
...
francisc -
"Tot ce s-a creat până acum în România poartă stigmatul fragmentarului. Afară de Eminescu, totul e aproximativ. Nici unul nu ne-am lăudat cu el. Căci nu l-am declarat, cu toții, o excepție inexplicabilă printre noi? Ce a căutat pe aici acel pe care și Budha ar putea fi gelos? Fără Eminescu, am fi știut că nu putem fi decât esențial mediocri, că nu este ieșire din noi înșine, și ne-am fi adaptat perfect condiției noastre minore. Suntem prea obligați față de geniul lui și față de turburarea ce ne-a vărsat-o în suflet.” (Emil Cioran – “Schimbarea la față a României”)
cred ca astfel ar raspunde Eminescu:
Sancho Panza -
"Neputând să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire? Ei vor aplauda desigur biografia subțire Care s-o-ncerca s-arate că n-ai fost vrun lucru mare, C-ai fost om cum sunt și dânșii... Măgulit e fiecare Că n-ai fost mai mult ca dânsul. Și prostatecele nări Și le umflă orișicine în savante adunări Când de tine se vorbește. S-a-nțeles de mai nainte C-o ironică grimasă să te laude-n cuvinte. Astfel încăput pe mâna a oricărui, te va drege, Rele-or zice că sunt toate câte nu vor înțelege... Dar afară de acestea, vor căta vieții tale Să-i găsească pete multe, răutăți și mici scandale - Astea toate te apropie de dânșii... Nu lumina Ce în lume-ai revărsat-o, ci păcatele și vina, Oboseala, slăbiciunea, toate relele ce sunt Într-un mod fatal legate de o mână de pământ; Toate micile mizerii unui suflet chinuit Mult mai mult îi vor atrage decât tot ce ai gândit. ...
off topic
Virgil -
scuze pentru off topic. Dorin, nu sint neaparat de acord cu Cioran aici. Este imposibil sa il ignoram pe Brâncuși sau pe Celibidache. Și cred că mai sînt și alții. România a avut și poate chiar mai are personalități care să nu poarte „stigmatul fragmentarului”. Iar Eminescu nu a fost nici el chiar perfect (artistic vorbind) cum ne-ar place să credem. După cum nici Shakespeare nu a fost și poate nici Beethoven sau Bach. Și la urma urmei nici nu cred că asta este posibil pentru un om. Just a thought.
Domnule (Păr)p(ă)uță,
Dorel -
De la cartea părintelui Grama, n-am mai citit un text mai tâmpit ca al dumitale. Culmea e că nu ești cu totul lipsit de anumite calități ale stilului polemic. Dacă ai avea și ceva cultură, plus ceva bun-simț, ai putea da lucruri acceptabile. Dar așa, ce te dai d-ta la Eminescu? De unde până unde? Iete, pleosc!
Domnule Dorel
Virgil -
Domnule Dorel, va rog sa va abtineti de la atacurile la persoana pe viitor. Considerati aceasta ca un prim avertisment.
..
francisc -
pana la urma, retorica lui cioran e comica, in sensul bun al cuvantului. mi-ar fi placut ca textul de fata sa fie o fictiune, un mod prin care autorul ne provoaca limitele, plus ca e vorba de identitatea noastra. ca inventie, textul ar fi, pe aceeasi linie cioraniana, f cool, ca sa citez o poeta a zilelor noastre... asa, e ca si cum ne-am taia craca de sub picioare. iar chestia asta, ca sa citez o generatie intreaga, e fumata. personal, citind textul, am chicotit, apoi am plans, apoi m-am spovedit presedintelui de cenaclu. acuma, putin mai linistit (desi tresar din cand in cand) ma gandesc daca, prin absurd, poetul nostru national se scobea in nas sau, cand il durea ceva, se scarpina in...ureche ...
Draga Virgil,
Dorel -
Sunt absolut de acord cu cartonasul galben. Doar că, atunci când cineva produce atacuri așa de lipsite de sens la Eminescu, persoana sa dispare, din punctul meu de vedere. Adică, acestui individ îi e permis să-l atace pe Eminescu, iar mie nu-mi este permis să-l pun la punct? Ce democrație e aceasta? În altă ordine de idei, după câte cartonașe galbene îl voi primi pe cel roșu?
Scaieți
Dorel -
Dar domnule, există scaieți nemulțumiți de lâna oii de care se agață. Un asemenea scaiete este insul Părpuță.
Ortografie!!!
Dorel -
"a prins o leacă de ură pe Universitate" Dumneavoastră, Domnule Prepuță, vorbiți despre cultura lui Eminescu, dar nu știți cum se scrie corect un adverb: OLEACĂ! Să vă explic, așa cum le explic unor urmași ai lui Trăsnea, la școală: e vorba de un singur cuvânt, OLEACĂ, nu despre două - "o leacă". În limba română nu există cuvîntul LEACĂ! Unde ți-ai făcut mata cele patru clase elementare pe care le ai la bază? Când te-am comparat cu canonicul Grama, am glumit. Acela era doar obtuz și stupid, nu și analfabet.
Dorele, drăguțule
E.Manatu -
Probabil că nu ai citit un autor obligatoriu: Ion Creangă, care scrie peste tot în opera lui o leacă. Există și o explicație etimologică, dar nu știu dacă stăpânești domeniul, așa că..veziți de scaietele din codița ta. Profetule. Îmi pare rău, am mai scris pe aici pe undeva (sau poate încurc eu site-urile!?) că rog să fiu lăsat o lună și voi citi texte de aici. Am o traducere urgentă pe care trebuie s-o predau la termen. După aceea voi face și comentarii la toți, cel puțin prozatorii, dar nu cerșesc laude că, vezi Doamne, te-am lăudat, laudă-mă. Îi mai rog pe cititori să observe că nu eu comentez acolo, ci un narator .Acelea sunt opțiunile lui apropo de Eminescu, nu ale mele, tot așa cum naratorul din Adela nu este Ibrăileanu, cum s-au înșelat critici chiar mari. Fac același lucru și în celălalt text cu scriitori pe care l-am postat aici. Acolo nu a sărit nimeni în sus. Să vă spun de ce? Pentru că unii l-ați ridicat pe drăguțul de Eminescu pe un piedestal mare-mare și nu vreți să recunoașteți că era și el om.Părerea mea este că popoarele sănătoase spiritual își privesc cu detașare geniile.Shakespeare a fost ironizat căt încape, am acasă o carte în ruseștecu povestiri licențioase despre Pușkin, Daniil Harms are niște adevărate capodopere despre Gogol și Pușkin, până și pe seama lui Hristos s-au făcut de sute de ani glume, de pildă în snoavele noastre populare. Numai întunecații ăia la minte de arabi s-au supărat pentru niște caricaturi cu Mahomed
Sincer
E.Manatu -
să fiu mie îmi place să fiu "înjurat". Dar cu bun simț, cu ascultarea preopinentului și, mai ales, cu talent
domnule glumet Parpauta,
Sancho Panza -
"Numai întunecații ăia la minte de arabi s-au supărat pentru niște caricaturi cu Mahomed" stiti ca religia musulmana este o religie fara iconografie? ori ca divinitatea, in islam, este considerata ca fiind deasupra oricarei reprezentari posibile? acceptati ca in lumea asta exista si culturi diferite de cea occidentala, ori sisteme de valori diferite de cele ale occidentului actual? intrebari ar mai fi, dar ma opresc; va rog doar sa va controlati vocabularul cand atingeti subiecte de acest fel...macar aici, pe Hermeneia.
si consider
Sancho Panza -
ca toate intrebarile pe care le-am pus au legatura cu...ceea ce dvs. numeati "ascultarea preopinentului"; ascultare care, cred eu, este cu totul altceva decat mistocareala.
Drăguțule bace,
Dorel -
că mai bine nu ți-oi zice, măi Prepeuță, o fi scris Creangă, la vremea lui, "o leacă", având în vedere că, într-adevăr, învechit și regional există un "leacă", dar noi, după câte știu eu, ne ghidăm azi, ca autori ce ne pretindem, după dicționarele în vigoare, și mai ales după DOOM 2, vorbind și scriind limba literară. Altminteri, tu scrii "veziți", sugerându-mi să-mi văd de treabă. Ar fi trebuit, măi Trăsneo, absolventule fraudulos a patru clase, să scrii VEZI-ȚI!!! Felul cum scrii tu îmi evocă nunțile de țară, unde, la poartă, sătenii scriu cu roșu pe un dreptunghi de scândură, hipercorect: BINE A-ȚI VENIT! Analfabeții n-ar avea voie să scrie literatură. Și nici ceva ce seamănă cu literatura (ca să-l citez pe bunul meu prieten Alex Ștefănescu. Dă-l, domnule Titarenco, afară de pe site pe impostorul ăsta obraznic!
Dorel
Virgil -
Dorel, raspunsul se afla in regulament. Te rog sa il citesti. In orice caz te apropii vertiginos de situatia aceea neplacuta.
Sancho Panza,
E.Manatu -
deviezi ca Rosinante de la...subiect și nu am a-ți răspunde nimic-nimicuța, în afară că te-am citit o dată pe Rolit parcă și mi-a plăcut, chiar mult, poezia ta.
părpăuță
Virgil -
părpăuță, nu cred ca ma intereseaza ce alte activitati mai ai. ti-am spus cum functioneaza lucrurile aici. in legatura cu textul de mai sus am sa scriu un comentariu cind voi avea timp. dar te rog sa tii cont ca site-ul hermeneia nu este un tabloid si nici nu este profilat pe articole de scandal cu pretentie de autenticitate dar care nu o poate dovedi decit vreun strabunic mort inainte de primul razboi mondial. pentru ca daca este sa fabulam si eu pot sa scriu despre aventurile incestuoase ale domnului Manatu pe care mi le-a povestit un coleg care a murit de ftizie anul trecut la Focsani. Daca o luam pe ulei nu ne mai oprim nicaieri, nu crezi?
va inselati
Sancho Panza -
nu deviam de la niciun subiect...va atentionam numai ca v-a scapat un picior in groapa discriminarii. daca comentariul meu nu are legatura cu subiectul, aprecierile dvs. la adresa musulmanilor (pe care ii catalogati asa, la gramada), au? n-ar fi rau sa recititi si dvs, impreuna cu... preopinentul dvs, acel regulament la care se referea Virgil.
si
Sancho Panza -
scuze pentru cacofonie; reformulez: daca al meu comentariu...etc. restul ramane valabil.
My dear Virgil,
Dorel -
Precizarea ta a apărut înaintea comentariului meu, pe care tocmai îl redactam. Dacă e vorba pe-așa, plec și singur! Dar să știi un lucru: eu am polemizat, în presa scrisă, cu Nicolae Manolescu și cu alți autori de prim-plan, e drept, cum s-a remarcat (tot în presa scrisă), într-un mod decis, dar fără bâtă sau halebardă. N-am fost persecutat pentru asta. După cum nici textele mele ironice la adresa actualului Președinte al României n-au adus, bunăoară, fulgere de Zeus (traduse în suprimarea finanțării) asupra revistei "Litere". Dar să primesc cartonașul galben sau chiar cartonașul roșu pentru că am pus la punct un impostor obraznic, asta ar fi chiar culmea! Pentru așa ceva m-aș muta din România! Dar de pe Hermeneia!
Dorel
Virgil -
two things... one, te rog lasa-ma moale cu toate laudaroseniile astea care, pe bune, ma afecteaza la fel de mult ca si ultima stea din Alpha Centauri. Pe bune ca nu ma intereseaza daca ai sau nu ai polemizat cu Manolescu sau Popescu sau Basescu sau alti autori "de prim-plan" (habar nu am ce o fi aia). Aici, pentru Hermeneia si pentru mine sinteti toti egali. Absolut egali. Poti sa fii si Buda sau Omar Khayam ca tot nu imi pasa. Ai priceput. O fi in Romania cu temenele si cu pozitii in fata sau alte nepotisme dar nu aici. Aici exista un regulament, pe care eu (si nu numai) il consider de bun simt, si tuturor ni se cere sa il respectam mai ales in spiritul lui. two, am mai spus cred ca de o groaza de ori, nu ma deranjeaza conflictele. Nu ma deranjeaza luptele. Dar trebuie sa respecte doua conditii: A. - sa fie la obiect si sa respecte conditiile de limbaj ale Hermeneia. B. - sa nu contina atacuri la persoana (adica sa nu fie la subiect). Cu alte cuvinte nu ma intereseaza ce faci si pe cine si cum vrei sa pui dumneata la punct. Daca respecti conditiile de mai sus poti sa faci ce vrei pe Hermeneia. Insa inceteaza sa te mai dai mare pentru ca nu reusesti decit sa te dai ridicol. Nu e nevoie sa imi multumesti pentru sfat. Nu incerc decit sa asigur un spatiu de discutie si polemica inteligenta, eleganta si interesanta pe hermeneia. Atit.
Virgil,
Dorel -
Tu vrei să creezi, aici, o ierarhie paralelă. N-ai să convingi pe nimeni. E și motivul pentru care Hermeneia e un site agonizant. Cum adică să nu te intereseze ce reprezint eu în România? Păi atunci tu ce reprezinți și unde reprezinți? Site-ul tău nu reprezintă nimic în ceea ce privește impunerea de valori. E doar un mijlocitor al dialogului și nimic mai mult. În orice caz, atunci când nu excluzi materiale precum al lui Prepuță, te compromiți definitiv. Înseamnă că ești un frustrat pe care valorile indiscutabile sau stelele fixe ale spiritualității îl deranjează. Cu asemenea inși n-am ce să discut. Să fii sănătos și fericit!
whatever
Virgil -
Dorel, eu nu te-am numit frustrat. Adica am avut bunul simt sa nu o fac. Tu nu il ai. Este simplu. Du-te acolo unde comportamente din acestea ca ale tale sint considerate acceptabile. Am citit parerea ta despre Hermeneia. Nu cred ca este nevoie sa iti spun ca desi nu o impartasesc iti multumesc pentru ea. Ca de obicei sint intotdeauna deschis sa aud pareri. Hermeneia insa este bine merci si va fi aici si atunci cind tu nu vei mai fi. In orice caz sper ca nu te vei supara daca iti voi spune ca sint mai mult oameni interesati de Hermeneia decit de parerile lui Teodor Cristea.
Virgil,
Dorel -
Mă numesc (ca autor) TUDOR CRISTEA, iar nu Teodor Cristea. E, dincolo de neatenție, și o problemă de cultură. În România există și un Teodor Hristea, profesor universitar și lingvist, autor de lucrări de specialitate. A mă confunda pe mine cu el e jignitor pentru amândoi, dar discreditant pentru cel care face confuzia. Sincer, încep să mă îndoiesc și de principiile și de instrumentele cu care lucrezi... Acum pricep de ce mă întreba cineva, care mi-a semnalat prezența pe acest site, cum mă înțeleg cu tine!
amuzant
Virgil -
iata ca a reusit cineva sa ma faca sa zimbesc pe ziua de azi. si ce te-a mai intrebat? daca sintem prieteni? daca mergem la bere sau la pescuit? hai ca rid de-a binelea. sint fascinanti oamenii astia care simt nevoia asta patologica dupa familiarisme. o fi o chestie balcanica.... si Dorele, nu sint cult, sint incult daca asta te face sa te simti bine pe ziua de azi. cred ca tu nici nu mai stii ce e aia ofensa si te intrebi daca te intelegi cu mine... hai ca e hilar de-acuma
Pacea de la Buftea
Dorel -
Bine, Virgil, hai să nu ne mai certăm. Mai ales că ne-am luat de la ceva care nu merită disputa noastră. Zău așa!
un personaj multidimensional
solomon -
fara sa vreau sa ranesc vreun sentiment de tabuizare, tind sa cred ca radu incearca aici, intr-o semifronda oarecum naiva, o reconfigurare a personalitatii artistului, un fel de mitizare prin demitizare in plan uman + o popularizare a umbrelor (cele care dau credibilitatea aceea multidimensionala). fara legatura cu textul, recunosc ca si pe mine m-a ranit, cumva, emin - pe care nu-l pot desprinde de eminescu, orica m-as stradui - din cauza ca nu a fost capabil sa-si asume o iubire atat de mare ca cea a veronicai. voila ...
Ioana
Sancho Panza -
imi dai voie sa te contrazic? textul de mai sus nu-si poate propune o " reconfigurare a personalitatii artistului" ( tocmai pentru ca ignora cu totul dimensiunea operei lui Eminescu, nepomenind-o deloc, nicicum) ci, in cea mai hei-rupista situatie, isi porpune o schimbare de pozitie a reflectorului: dinspre aceasta, spre caracteristicile individului Mihail Eminovici. e, daca vrei, o dovada a plenitudinii unei anumite tendinte - invechite deja in occident, ca a individualismului. Hesse o ironiza magistral in incipitul "Jocului" sau; o numea. acolo, "foiletonism". Una din consecintele ei este dificultatea tot mai mare, pentru unii, in a disocia opera de biografia autorului. Pe mine, cel putin, aspectele astea chiar nu ma intereseaza, si n-as fi intervenit aici daca domnul Parpauta insusi n-ar fi cerut comentarii (culmea e ca dumnealui cerea comentarii favorabile! ei, uite asta nu intelesesem eu de la inceput...) si daca, ulterior, n-ar fi trebuit sa iau atitudine ca moderator.
...
Sancho Panza -
erate: 1)isi propune si 2) unei anumite tendinte...cea a individualismului.
domnule Parpauta
Sancho Panza -
raspund aici mesajului absolut "barbatesc" pe care mi l-ati lasat altundeva si tin sa va asigur ca foliculina mea e bine merci in limite fiziologice; in plus, eu nu m-am referit la dvs. ca persoana, ins, individ, detinator de testosteron etc; necunoscandu-va, mi s-ar parea absolut deplasat. ci numai la textul de mai sus, pentru care, repet, singur ati cerut comentarii. ma iertati ca ale mele n-au fost conforme asteptarilor dumneavoastra... si, daca mai aveti ceva sa-mi comunicati ori vreo oala sparta pentru care sa-mi cereti socoteala, puteti folosi adresa de mail de la profilul meu...dar, va rog, nu mai scuturati prin subsolurile altora traista cu nemultumiri. sau cu umori. toate bune.