Mihai Takács : pictură --- muzica : Eldad Talmu

imaginea utilizatorului alba
.

Comentarii

Spectacol

Nu-mi place jazzul deși am încercat ani la rând să-l ”înțeleg”. N-am reușit, e străin ființei mele, se pare. Dar filmulețul e reușit și merită urmărit. Bună prezentare.

În contextul altor discuții însă, mă întreb: dacă pictorul n-ar fi simțit că trebuie să spună ceva mai deosebit decât alții, s-ar mai fi apucat de vopsele?

Calin

Multumesc, daca ti-a placut chiar si fara jazz.
Jazz-ul nu trebuie inteles ci lasat sa te invaluie cu ritmul si dialogurile instrumentelor. Pentru a te apropia de jazz trebuie sa incepi cu blues :)
Stiu ca la Sibiu, am locuit o vreme acolo, exista un festival de jazz foarte modern cu care nu te puteai imprieteni prea repede. Incearca sa asculti Billie Holiday sau Miles Davis. Billie Holiday are o muzica patrunzatoare si existential-trista.

Tacaks este un pictor aradean care picteaza si despre orasul sau. Nu stiu daca a simtit ca are ceva de spus. Mie zicerea asta mi se pare cliseistica. Eu cred ca un autor, indiferent in care parte a artei se misca, face ce poate si ce stie. Face pur si simplu. Receptia publicului il poate influenta dar nu poate face din el un alt artist.
Tot asa cum criticile de pe un site literar nu il pot face pe un autor sa fie mai talentat. Daca asculta prea mult de critici isi altereaza nota proprie si se misca in directia aratata, straina lui de fapt.
Pictorul, invata mestesugul vopselei si panzei, dupa care ceea ce face cu ele... vine din el.
Am putea astfel invata sa fim Vermeer sau Tuculescu ? Am putea invata intr-un cenaclu literar sa fim Blaga sau John Milton ? Hesse sau Breban:)
Intr-un cenaclu poti vedea ce fac altii si te poti inspira, dar procesul de invatare este nul, ba chiar daunator. Rezultanta este un numar oarecare de oameni care scriu asemanator. Dupa mintea mea este o nivelare ce nu are de-a face cu invatatul meseriei de poet. Scrisul nu se poate invata. El exista in tine sau nu. Talentul... ? eh, asta este alta intrebare. Geniul... ? Dumnezeule, ce vorba mare.

Mai bine mici

Nicio șansă cu jazzul și nu vreau s-o iau de la capăt. Țin minte că a fost odată ceva care mi-a plăcut.

Nu, scrisul nu se poate învăța. Iar un cenaclu, în principiu e dăunător. De acord. Ai zis ”criticile de pe un site literar nu il pot face pe un autor sa fie mai talentat.” E normal, perfect de acord, critica (adevărată) se face pentru cititor, nu pentru autor. Asta înțeleg foarte puțini. Autorul ar fi de dorit să-și păstreze nota personală, întotdeauna am susținut asta.

Acolo am vorbit într-adevăr în clișee, dar n-aveam dispoziție pentru cuvinte mari. Mai bine mici.

Micii imi plac si mie :)

Da, cred ca si Alex Stefanescu are aceeasi parere, precum ca cititorul este beneficiarul criticii.
Ma intreb, criticul incearca sa manipuleze cititorii catre scriitorii lui favoriti ? Daca da, lingusirea criticilor si coruptia este inevitabila. Asta face critica ineficienta, ba chiar o sursa de erori.
Daca criticul este cinstit dar nu are fler, pentru ca nu este obligatoriu sa aiba, inseamna ca o patura intreaga de cititori sunt manati intr-o directie gresita.
Asa ajungem la teoria tiranului bine intentionat, sau luminat.
Care sunt sansele sa se nasca un astfel de tiran ? Probabilitatea se apropie de zero.

Depinde

Depinde de critic și de măsura valorilor sale, dar întrebarea se susține în continuare. Manipulează sau nu? Înclin să cred că da, iar asta poate fi și bine, dar și rău.

Mă faci să încep să mă întreb din nou dacă nu despotismul luminat a fost cea mai ”reușită” epocă a omenirii. E clar că democrația îl va numi întotdeauna tiranie, dar asta deoarece democrația tinde și ea spre nivelarea valorilor de care spuneai.

foarte interesanta

discutia infiripata aici, cred ca ar merita un spatiu special, la "polemica".

pentru Calin: din cate stiu, grecii numeau "tiranie" conducerea de catre popor, adica de catre cei care nu avea calificarea necesara unei asemenea functii. :)
noi am intors pe dos intelesul acestui concept, cum intorci un buzunar gol... dar nu-i singurul, nici primul, probabil ca nici ultimul.

Și tot ei

Da, și tot ei îl considerau pe poet ca pe unul ce avea o relație mai specială cu divinitatea și deoarece nu-l puteau cuprinde în tiparele umane comune, era mai benefic pentru popor să fie alungat din cetate. Ce vreau să spun e că recunoașterea poetului se făcea (face?) prin alungarea acestuia. Deci? Înseamnă că la concursul nostru trebuia să spunem așa: ”Câștigătorul va primi statutul de poet și va fi alungat de pe site.”

Mai participa cineva?

Și de atunci n-au trecut decât vreo 2400 de ani.

alungatii

Daca toti poetii buni ar fi alungati de pe site-uri s-ar aduna toti pe un site al alungatilor, si atunci am avea sansa sa citim lucruri bune fara sa mai cautam, si sa cautam... :)

tacaks?! tre sa fie o greseala

ma indoiessc ca-l cheama "tacaks"; ce nume ar fi asta? foarte probabil sa fie "takács" (to-kaci), nume maghiar dealtfel destul de comun. si poate considerati ca e un lucru minor, dar pe mine, de exemplu ma enerveaza la culme cind sint numit "huțopilă", iar cei ce fac greseala se scuza ca "oricum asa suna mai normal, mai romineste"

Solon

Tiranul luminat cel mai vestit a fost Solon, si el poet :))) dar si militar.
A scos Athena dintr-o situatie economica foarte grava, iertand saracii de toate datoriile si obligand bogatii sa isi mai imparta din averi. Copiii ai caror parinti nu ii tinusera la scoli, sa le faca o meserie, nu erau obligati sa isi ingrijeasca parintii la batranete. etc...
La sfarsit, dupa ce a legiferat toate reformele a parasit cetatea. Stiti dece ? Una din legi era ca nu poate fi modificat nimic fara acordul lui.
Si ca sa nu fie nevoit sa fie de acord a plecat.

Mituitorii nu si-au mai gasit campul de manevra.

Grecilor le-ar prinde bine si astazi un Solon :)

Dihanie :)

S-ar putea sa ai dreptate. Dar am cautat in internet, si peste tot am gasit numele grafiat Tacaks. Buletinul nu i l-am controlat :)

Cat priveste numele de Huţopilă, mie mi s-ar parea mai autentic. Nu pentru ca suna mai romaneste ci pentru ca esti huŢul din HuŢuluşcina. Sper sa nu fie cu suparare :)

ntz ntz ntz

autentic, neautentic, nu exista asa un nume, in schimb hutupela inseamna "mincau", de aici probabil si numele. fara "tz-uri"

am verificat, e intradevar gresit

il cheama mihai takács. oricum, nu era decit o observatie, nu trebuia lungita discutia asta. tacaks nu exista, titlul trebuie schimbat, din respect. ma gindesc cum mai ridem de vestici cind ne stilcesc numele...

Uraaa :)

Ai dreptate ! Am gresit la tastare cand am postat si nu mi-am dat seama decat acum. E clar Takacs, si nu Tacaks !
Doar eu am facut clipul(sic).

Am vorbit tot alaturea cu drumul. Multumesc de tragere de maneca. Ai un foarte bun spirit de observatie.

gabi, peniţă

multumesc si felicitari pentru realizare! în căşti muzica picură sublim, iar strazile pictate ne fură privirile! interesant pictor chiar si-n acest album monotematic!

Ce bucurie

Multumesc Ioana. Eu sunt indragostita de imagini :)