Al Veronicăi

imaginea utilizatorului solomon
15 iunie

"Dacă eu aş şti că o altă femeie te-ar iubi ca mine, cu toată durerea pe care mi-ar da-o rivalitatea, te încredinţez c-aş binecuvînta-o. Dar ele nu iubesc, ele nu ştiu iubi, adevărata dragoste este atît de rară, atît de dureroasă, atît de suavă, atît de crudă, inctit este preferabil să n-o cunoşti; şi cu toate acestea mă socotesc atît de fericită că te iubesc cu această dragoste care ucide şi care mîntuie, care pedepseşte şi care iartă, c-aş dori să nu se mai sfirseasca niciodată" Veronica Micle, 10 februarie 1882

socotesc că nu am ştiut a iubi am uitat sau n-am ştiut niciodată
dar el este când eu nu eram
îmi amintesc cum mereu ca şi azi
când eu nu mai sunt şi n-am fost

îmbracă pentru mine un giulgiu alb cu brâu lat
bătut în rubine cât pumnul cât oul
dar cine altul poate intra când iese
pentru fiecare dintre noi, hoaţele,
mai luminos şi mai sângeriu decât al ei
- atât de înalt în haina lui aripată -
cel scund al Veronicăi

Comentarii

interesanta aceasta pasiune

interesanta aceasta pasiune pe care o vad la tine pentru iubirea tragica dintre cei doi. daca as fi regizor m-as simti patologic atras sa fac un film despre asta. in acelasi timp imi este frica ca daca il va face cineva acum in romania ar iesi o alta cacialma ieftina si ar fi pacat.
nu cunosteam acest citat din epistolele veronicai. cutremurator prin adevarul pe care il spune. dar cine stie, poate nu este prea tirziu. sa mai poti.

nu vreau sa aduc prejudicii

nu vreau sa aduc prejudicii sensibilitatii cuiva de aici, care ar putea citi vorbele astea, dar tare imi e teama ca poetul nu a fost la inaltimea iubirii Veronicai. da, ma pasioneaza povestea lor. poate la fel de mult ca opera. cred ca e, inca, devreme. cum spunea Ionescu, este ultima speranta, de ce sa o irosesc acum?

uuuuu.. misandrismul de

uuuuu.. misandrismul de serviciu... dar oare nu s-a stabilit deja ca nici un barbat nu este (si nici nu poate sa ajunga) la "inaltimea iubirii" ei...?

oh, ba da. e plina cultura

oh, ba da. e plina cultura universala de exemple masculine "inalte". m-a necajit doar ca nu a fost in stare de gestul uriasului, ca oricare urias care se respecta. i s-a iertat, oricum.

se tot vorbeşte despre faptul

se tot vorbeşte despre faptul că veronica nu ar fi fost la înălţimea poetului... n-am fost de acord niciodată cu afirmaţia asta :). după ce le-am citit scrisorile am rămas doar... fascinat. atât. nu m-am mai gândit la cine ar fi fost mai aproape de cer. pesemne că s-au ridicat împreună şi s-au prăbuşit tot aşa...
e interesantă ideea de la care pleci. textul e fain...

mai trec,
alex

deseori, vietile autorilor

deseori, vietile autorilor sunt cu mult mai interesante decat opera lor. o astfel de analiza este de luat in calcul, poate chiar aici pe H. chimia este, in sine, un poem.:)