gorunul cunoaşterii

imaginea utilizatorului aalizeei

***

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

Artă: 

Comentarii

- tare -

Nu mă pricep să comentez în domeniu, deci mă limitez la: foarte tare!

interesant, mie îmi sugerează

interesant, mie îmi sugerează soluțiile grafico-metafizice ale lui M. C. Escher.
Care chestie in consecinta ma face sa ma gîndesc că Gorun Manolescu așa te îmbîrligă în jurul cozii încît niciodată nu îi dai... de cap.

Da.

Asta-i tot şpilul, Virgil. Prietenul meu Dan Farcaş, în „Labirintul cunoaşterii”, vorbeşte despre „adevărul pluralist” (al religiilor, artelor, filosofiilor, matematicii, ştiinţelor…). Important este ca „învârtindu-te în jurul cozii” să poţi sugera ceva, o ieşire măcar. Pe care, referindu-mă la mine, n-am găsit-o încă. Îmi vin în minte următoarele. Învârtindu-mă pe o stradă oarecare pe care trece foarte rar câte cineva, la un moment dat apare un ins. Fericit îl întreb: Nu vă supăraţi, caut „Intrarea Ieşirii.” Nu mă supăr, căutaţi-o…. Fericiţi cei care au avut şansa să o găsească. Sau măcar să le facă impresia că au găsit-o. Din motivul ăsta tot încerc să construiesc şi dărâm; şi o iau de la capăt. Într-o construcţie-deconstrucţie ce pare perpetuă. Uneori, poate cam des, o mai dau şi în bară (de exemplu, cu „mulsul vacii”). Ei şi. Pentru unii devine plictisitor. Şi, tot uneori, sper nu prea des şi enervant. Pentru mine este însă extrem de interesant.

Dar destul despre mine. Desenul acesta care mi-a fost dedicat şi pentru care nu ştiu cum să-i mulţumesc autorului, nu cred că sugerează ceva gen „Escher” cu ale lui benzi möbius. Ci, mai curând (îmi place să cred), un fel de „Scară a lui Iacob”. Pe care, dacă reuşeşti s-o urci, o arunci.

Domnule Manolescu, aș vrea să

Domnule Manolescu, aș vrea să fac o precizare. Și anume faptul că toată povestea aceea cu „mulsul vacii” și cu „șura bunicii” nu m-a afectat în mod personal. Spun asta pentru că observ că ați șters textul. Nu m-a afectat în mod personal (și nici impersonal, sic!), pentru că toată povestea aia cu bunica era pur poetică acolo. Bunica mea a trăit la oraș cam de pe la 12-13 ani, așa că nu a avut șură. Deci textul nu a fost o reprezentare a unei experiențe personale. Spre deosebire de ceaiul oolong.

Domnule Titarenco,

Dacă e s-o luăm pe mărturisiri, ha să-ţi spun că am şters textul cu pricina nu datorită sugestiei dumitale. Ci în urma reacţiei cuiva (apărută ulterior com-ului dumitale). N-are importanţă cine. Părându-mi-se că a fost chiar afectat.

Ne cunoaştem, sper, destul de bine, ca să-ţi dai seama că nu fac parte dintre …. ce stau „drepţi” în faţa proprietarului site-ului. Pe care îl apreciez pentru efortul de a ne pune la dispoziţie un mijloc de „manifestare”, mai mult sau mai puţin, literară. Ceea ce n-are nimic de-a face cu textele dânsului. Privindu-le la fel ca şi pe ale celorlalţi de pe aici.

Am spus şi o repet: consider H., în primul rând, drept un „şantier” (interactiv) – un fel de cenaclu extins - şi nu un „mediu” destinat să reţină, pentru „posteritate”, textele noastre. Ori într-un astfel de şantier, pentru cine îl foloseşte, există şi riscul asumat de a se ivi puncte de vedere mai „dure” în raport cu preopinenţii. Toată „cestiunea” este să le privim, dacă putem, cu detaşare chiar dacă mai apelăm, uneori şi la ceva gen „pamflet”/parodie (între limitele bunului simţ).

...

Dacă uneori îl amuz pe Virgil, ei bine şi el mă amuză pe mine cu scara lui Escher. Şi dacă tot există un “duel” între Escher şi Iacob, în sensul că uite scara nu e scara, sau până la urmă despre ce mama naibii de scară o fi vorba aici, că mai mult s-a vorbit de şură, zic şi eu că treaba e foarte simplă. În fapt, graficianul ne-a pus în faţă concret un copac în care atârnă vreo 4-5 capete, nu e mare chestie de bătut câmpii aici. Adică să fim serioşi. E doar un copac falnic în care se oglindeşte măreţia unui coleg de-al nostru de pe site. La poalele marelui copac există un alt coleg care încearcă să doboare copacul şi cred că şi reuşeşte. Lăstari are, coardă are - s-a prins de copac cu ea, se vede în grafică. Ce atâta filosofie, domnilor!

gorunul cunoașterii

gorunul cunoașterii pare-un copac
mai înțesat de cranii decât era olimpul
plin de zei
de vrei să înțelegi ceva din asta
ori ești nebun
ori ești un aalizei!