Virgil -
cuvinte rămase ca niște rădăcini
cînd drujba răpune stejarul
în mine zvîcnind uneori
neîntîmplări cu tine pe un tavan fără vise
o sevă ce nu va fi
nici frunză nici umbră pe piatră
o viață aproape trăită
o respirație atît de aproape
furată
și iar te simt precum
un sfînt își simte păcatul
urcînd pe mine
tu floare de fum
din focul ce nu va fi
nici stins nici aprins
niciodată
Poezie:
Comentarii
dureros pulsatil
solomon -
eminamente romantic poemul tau. aceasta atmosfera fantomatica, spleen-ul nostalgiei... ce ar fi putut fi, ce a fost si nu va mai fi, imposibila intoarcere. cred ca nu-mi face bine poemul tau, dar asta e meseria poemelor bune, sa sune in tine melodia lamei de ferastrau. si, ca sa inchei intr-o nota optimista, exista, totusi, viata pe pamant. felicitari.
Admirabil (şi dureros) poem
Dorel -
Admirabil (şi dureros) poem de dragoste. Cu ceva (dar în alt stil, desigur) din blagianul "Risipei se dedă florarul" - că tot suntem în luna mai. Cum s-ar zice: "Visând, întrezarim prin doruri –/ latente-n pulberi aurii -/ Păduri ce ar putea sa fie/ si niciodată nu vor fi."
Da.
Sixtus -
Câteodată în ceea ce scrii se simte „ingineria”, în sensul unei exprimări prea exacte. Aici, apare poezia.
+mai
solomon -
m-am intors sa verific daca acum, la rece, il receptez la fel ca noaptea trecuta. da. si sa propun un "mai" in versul asta: "din focul ce nu va fi".
mulțumesc
Virgil -
Ioana, surprins sînt că mai citești texte scrise de un „ruginit” așa ca mine. Surprins dar și recunoscător. Nu știu însă dacă ar fi bine un „mai” acolo. În general încerc să evit acest „mai-uri” și să le folosesc doar atunci cînd sînt realmente necesare. De exemplu, aici, dacă l-aș folosi ar sugera că a fost aprins (sau stins) cîndva. Dar poate că nu a fost. Poate că starea asta de incertitudine a existat de fapt întotdeauna. Cert este că un „mai” ar introduce în discuție trecutul în mod referențial. Iar eu am evitat să fac asta în text. În orice caz, mulțumesc.
Domnule profesor Cristea, poate nu vă va veni să credeți dar chiar zilele trecute mă gîndeam la ce v-am promis și la faptul că, deși v-am pus în mod nefericit răbdarea la încercare, eu totuși intenționez să mă țin de promisiune. Deși așa cum vedeți (poate) scriu foarte puțin în ultima vreme. Apreciez însă faptul că ați observat acest text și mă onorează cuvintele dumneavoastră. Blaga însă rămîne atît de sus...
Domnule profesor Manolescu, m-ați „citit”. „Ingineria” este defectul meu. Dușmanul poeziei cîtă mai există ea în mine. Este nevoie de abandon, așa cum spuneți. Și de foarte multă despărțire de materie...
mă aşteptam să
nicodem -
nu găsesc nicio literă d în text. nu e aşa. oricum, poem limpede, plăcut, surgicaly executed.
o simplă părere,
nicodem -
totuşi, revenind pe text. ar putea fi eliminat unul din "ce nu va fi" de la versurile cu seva şi focul, modificat cumva. e o repetiţie neplăcută.
mulțumesc dinu și ioana. cred
Virgil -
mulțumesc dinu și ioana. cred că ați avut fiecare dreptate, în felul vostru. am făcut o anumită modificare despre care sper să nu impieteze prea mult sufletul textului. ce credeți?
prea edulcorat
solomon -
mie imi pare ca modificarea a schimbat total semnificatia poemului. l-a mutat din zona nostalgica asumata (neputinta e a ma mai intoarce) in cea imaginativa, a fanteziei (regret ceva ce nu s-a intamplat niciodata). nu mi se pare o miscare constructiva. in plus, este si o poticnire, acolo, la finalul care cere un "niciodata" in loc de "vreodata", dar care ar tripla negarea si ne-ar arunca si mai mult in inchipuire. e doar un punct de vedere care tine, strict, de maniera in care am receptat eu textul.