Mâini și picioare reci

imaginea utilizatorului Maria - Doina
PA*

Canicula a subțiat tramvaiele, șinele, oamenii și timpul. Fiecare stă suspendat în aburul propriu ca sfinții în aură.
El stă la umbră, înfășurat în alb, în camera albă, cu oameni albi, cu picuri la fel de albi ce i se preling spre urechi. E prima lui zi pe aici. Nu vede decât o ceață lăptoasă și caldă. Aude voci, pași, scârțâit de cărucioare, uși deschise încet.
Închide ochii și adoarme, iar în visul lui e frig.
O voce stridentă și o zdruncinătură îl trezește:
- Măi, mamă, înfașă copilul și leagă-l strâns. Nu vezi că are mâinile și picioarele reci? Și-o să mai crească și strâmb... cine-l mai îndreaptă?

*PA - proză arhiscurtă (500 de caractere, aprox. 100 de cuvinte)

Experiment literar: 

Comentarii

chiar că

este un experiment, Mariana. pentru că se bazează pe contrarii, nu ştiu dacă asta ai vrut, dar, caniculă nu concordă cu a subţia, mai degrabă cu a dilata; a înfăşa este totuna cu a lega (strâns); rece nu are a face cu a creşte, dimpotrivă cu a stagna; desigur, caniculă previne mâinile și picioarele reci.
este un nou-născut aici?

Răspuns

Da, sunt ceva contrarii. Însă „a subția” nu e totuna cu „a se contracta”. Aici am avut în vedere atât acel tip de dilatare când totul devine subțire, transparent, cât și acela când toate se alungesc devenind subțiri.
Înfășatul poate fi prin legare cu fașa fie mai lejer, fie mai strâns (știi concepția veche :))
Am intenționat două motive pentru a fi înfășat: că are picioarele reci și ca să nu crească strâmb :) O să caut un cuvânt care să elimine confuzia.
Mulțumesc pentru feedback. Mai aștept păreri.