Foame de vultur

imaginea utilizatorului mladitza
fragment liric


foto: Kevin Carter (premiul Pulitzer 1994)

Foamea mă leagă de pământ. Mai păstrez la piept amuleta căzută din mâna unui bătrân pe patul de moarte. Toate legendele Nilului respiră discret, duhul morții a evadat și a luat formă de vultur. Nici o bucată de lemn nu odihnește oase înnegrite de carii.
Timpul e în repaus. Odată cu el s-a oprit în loc un fotograf, Kevin Carter. Mă va ridica pe brațe cu un cântec de leagăn. Cutezanța lui frântă e ratarea șansei de viață. A mea, a lui. Năucit filmează. Brațele mele ca două falange, am piciorușe de paing, trupul întreg e o mână chircită pe pieptul unui cadavru. Un copil ca o gheară pe umbra unui trunchi de copac retezat. Aș vrea să mă întorc, să stau culcată cu fața spre cer și în obraji să simt căldură nepripită de soare. Dar vulturul îmi va răpi cea din urmă zvâcnire. Mi-e teamă că-mi va ciuguli ochii, voi înnebuni lipsită de vise. Cât de mult îmi doresc răcoarea! În lipsa de aer, pământul mă cheamă să rupă din mine, o fărâmă de sine. Inima mea nu o va smulge, n-am devenit femeie. Pământul e mai arid decât neamul meu, pântecele suferă asprimea ierbii. O picătură de apă ca o blândețe și involuntara metanie mi-au adus ce n-am cunoscut până azi, cuvinte de rugăciune:
Doamne, ia de pe mine acest vultur și dăruiește-l cerului pentru reîntregirea firescului! Alungă spaima de pe chipul ce mă privește și așează în suflet de om puterea să uite încet și să iubească oricât de grea i-ar fi inima, oricât de sătul ar fi de micimi sau trădări.
Oricât de amară i-ar fi despărțirea.

Proză: 

Comentarii

Ideea nu e proastă dar textul are părți care îl dezavantajează. De exemplu, ce caută în text „ Odată cu el s-a oprit în loc un fotograf, Kevin Carter.”? E absolut aiurea. Apoi, ce caută „metanie” acolo? Hai să fim serioși. Textul mai are și alte chestii siroapoase. Repet, ideea e interesantă și ar fi putu fi exploatată cu mult mai bine. Părerea mea.

Mesajul nu are legătură cu textul: e chiar ridicolă interpretarea. In plus, nu știu cât de încântat domnul Kevin Carter să îi folosești fotografia deasupra unui asemenea text. Dar poate ai acceptul lui scris.

Kevin Carter s-a sinucis pe 27 iulie 1994. Imi cer scuze dar am crezut ca am voie sa postez respectiva fotografie. In urma atentionarilor voastre am sters-o. La celelalte atentionari voi mai medita si in timp poate voi mai face modificari. Multumesc mult pentru trecerea voastra pe aici! Violeta

Violeta, era vorba despre postarea unei fotografii cu premiul Pulitzer (și nu despre persoană) fără a fi siguri dacă avem sau nu dreptul să o utilizăm. Aveam niște reguli înainte referitoare la respectarea dreptului de autor. Eu, cel puțin, încerc să respect dispozițiile legale internaționale. Ceea ce mă uimește: de ce nu privești lucrurile așa, tocmai tu?

cred ca fotografia poate fi lasata atita timp cit Violeta a mentionat autorul ei

intervin si eu: am ghicit despre ce fotografie este vorba si consider ca textul s-ar sustine mult mai bine daca acea imagine ar ramane. In fond, ea e pretextul...

Draga Marina, eu deja mi-am cerut scuze. Eu nu cunosc dispozitiile legale internationale dar fiind vorba despre o fotografie f cunoscuta, distinsa cu un mare premiu international iar artistul plecat dintre cei vii, am presupus ca am voie sa o postez. (e drept fara sa ma informez in prealabil daca presupunerea mea incalca sau nu vreo regula). Dupa interventia ta, am tras concluzia ca nu am voie sa o fac si am sters-o. Imi cer inca o data scuze pentru ca am fost confuza. Imi dau seama ca tu trebuie sa fii atenta la astfel de probleme pentru a nu se incalca anumite reguli poate chiar de ordin juridic. E o responsabilitate destul de mare. Inteleg de la Virgil ca mi se permite totusi sa postez fotografia. Ii multumesc si lui si Adrianei pentru ca au poposit pe aici. Violeta

Eu cred ca miza fotografiei e mult prea prea mare ca sa poata fi sustinuta de text. Orice text. Mai cred ca tocmai de aia a primit premiul Pulitzer, pentru ca nu poate fi completatata de text. Din punctul meu de vedere, ca experiment ar fi fost incadratata mai bine. Dar, personal, cred ca nu se poate povesti nimic despre o asemenea fotografie.

Emil, n-am incadrat textul la "experiment" chiar din motivul pe care f bine l-ai sesizat, nu completeaza nicidecum fotografia. E asa cum a observat si Adriana, doar un pretext. E un text pe care l-am scris ca un omagiu adus fotografului Kevin Carter, chiar daca e paralel cu fotografia. Aceasta fotografie, povestea ei si drama artistului Kevin Cartr m-au impresionat si am descris in scurtul fragment liric niste sentimente personale dar fara a avea pretentia ca rezultatul sa "sustina" lucrarea de arta, atasata. Repet, e un omagiu, ca o poezie pe care o dedici lui Mihai Eminescu spre exemplu. Daca totusi se va considera ca e mai bine sa nu las fotografia, asa voi face. cu respect, Violeta