Piața Universității. Remember

imaginea utilizatorului Sixtus

Cred că spiritul Pieții Universității, începând din 21 - 22 decembrie '89 și desăvârșindu-se în aprilie - mai '90 (indiferent de cine și cum a fost organizată această ultimă manifestație), rezidă în senzația pe care o încercam, de fiecare dată când, primăvara, pe înserat, se aprindeau zeci, poate sute de mii de făclii din banale șomoioage făcute din ziare. Iar această senzație era că mă aflu într-o imensă catedrală. În care, adesea, se îngenunchea și se rostea Tatăl nostru. Mai îmi amintesc, printre altele, de mesajul de dincolo de rostirea preotului Galeriu (de la balconul Pieții). Și de imaginea tăcerii crucilor nenumărate din cimitirul Străulești, pe care scrie doar atât: "1990 neidentificat".

Precum și de o întâlnire recentă, pe stradă, peste ani. Ne-am recunoscut. Cei ce au fost prin Piață, atunci, se pare că se recunosc instantaneu. Ea, profesoară de istorie. Ieșită de pe băncile facultății în ’89.

La o cafea am stat, un timp, tăcuți.

Avea o privire stinsă. Ba nu, concentrată înspre niciunde.

Apoi, monolog. Fără să mă privească: „…nu reușesc să le povestesc băieților mei, născuți după…acum au șaptesprezece și șaisprezece ani…ce am ales, atunci, conștientă, cu o luciditate dincolo de orice… iar după 20 mai, plină de lehamite, m-am închis în casă…. apoi, pe 14 iunie, la ușa mea a venit unu, în blugi și cu geacă…. m-a ademenit afară, nu mai știu ce mi-au îndrugat…acolo erau încă doi… cu căști cu lămpașe…. haine uzate, murdare… dar mâini curate… impecabil de «curate»…. … apoi urcarea, cu forța, într-o Dacie…Jilava, Măgurele, bătăi…nu realizam ce se întâmplă…. după un timp, în simplitatea durerii mele, citind istorie interzisă înainte, dar și neoficial după, am perceput înțelegând Piteștiul, Sighetul, Canalul…Și cum și de ce acea luciditate a mea și com-uniune din Piață peste generații, am ales s-o trăiesc….și nu pot s-o transmit… prin vorbe, propriilor mei copii…dar totuși… cu orice prilej de bucurie sau tristețe colectivă, bucureștenii simt spontan nevoia, după ce au trecut atâția ani, să se adune la Universitate, iar copii mei sunt acolo, de fiecare dată…. să fie doar o frumoasă inerție manipulatoare care-i adună într-un anumit loc și pe cei care au fost acolo în '89 - '90, dar și pe cei care aveau atunci doar câțiva ani sau chiar nu se născuseră?... și sper că o astfel de inerție să dureze… și să se transforme, mai devreme sau mai târziu, în acea luciditate a mea de atunci…”

Am sorbit amândoi, în tăcere, din cafelele care începuseră să se răcească.

„ Nu înțeleg, te-au luat de acasă?!”

„Simplu : de vreo trei, patru ori, ca să vorbesc de la balcon, a trebuit să dau buletinul. Și să fiu trecută pe-o listă. De acolo, adresa…”

Și, obsedant, monologul continuă : „…mâinile «curate», chiar cu manichiura făcută, amănuntul întipărit ... în contrast cu hainele… Brătianu-istoricul, Valeriu Gafencu, Coposu, Hosu….atâția și atâția….«fascistoidii» ăia de care vorbește și acum Iliescu-Ilici cu o ură care-i țâșnește prin toți porii ….cum să le spun, azi, la școală, copiilor din clasă care par a nu mă-nțelege…. și manuale astea « noi» de «istorie»…nu vreau, nu vreau să mai vorbesc… mi se face greață… îmi vine să vărs…simt cu mi se strânge stomacul în gât… ca atunci, la Măgurele, când, trasă de păr și trântită pe spate, o bestie a vrut…

Cineva, acum, aici, cu cinism, poate o să spună că sunt «patetic»…..Îi voi răspunde tranșant : nu din întâmplare eu am fost ACOLO și acel «cineva», nu!

Comentarii

pentru un eseu care s-ar fi meritat sa fie mult mai lung de la cineva care a fost acolo.

Iote ca si eu am fost acolo si nu iti spun ca esti patetic Gorune dar ce s-a intamplat in Piata Universitatii (inainte de prima mineriada adica, sa fim bine intelesi) a fost o mare manipulare din partea mai multor cercuri de interese, multimea de acolo fiind, astfel, o mare masa de manevra, niste cobai care singuri au vrut sa fie cobai, un inceput glorios a ceeace va urma la capitolul manipulare, in mod glorios, in anii 90 si apoi, si mai si, in mileniul nostru trei. Desigur, in mintea multora acea perioada a ramas asa, ca un fel de lucru sfant (aici in text spui chiar tu de lumini care se aprindeau din somoioage de hartie ca intr-o catedrala), insa nu avea chiar nimic de-a face cu sfintenia ceea ce se petrecea pe acolo. Iar ce scrii tu aici nu mi se pare patetic, ci neintentionat (probabil) demagogic si lasat asa... in puncte de suspensie... Doamne cat le urasc... In asteptarea ca vei scrie candva (si poate vei si posta aici sau aiurea) o analiza adevarata, pe masura capacitatii tale, a "fenomenului" (cum i se zice, nu?) Piata Universitatii, te voi citi cu acelasi interes. Pana atunci ne ramane iluzia, asta nu ne tradeaza niciodata. Andu

Atenție Boba! Eu îii vorbesc de una si tu înțelegi alta. Eu nu vorbesc de „sfințenie”. Eu îți vorbesc de sentimentul „sacrului” și nu de toate prostiile unei religii instituționalizate. Și nici de tot soiul de manipulari prin care pot fi manipulați habotnicii. Indiferent de relegia carora le aparțin. Și care, fiind habotnici, pot fi mult mai ușor manipulați. Aici e mult de discutat. Oricum, mai vreau să adaug că între „sacralitate” și „religiozitate” și chiar „misticitate” este aceeași diferență ca între „mitic” și „miticismul” lui Mitică. Este, într-un fel, ca și diferența care o simți (cel puțin, mie mi se pare că o simt și d-aia nu-mi place să analizez cȃnd îmi place un text, de exemplu) între o poezie – poezie și una care îndeplinește toate canoanele, dar nu e. Ori sentimentul sacralitatii se seamănă oarecum cu cel al „estiticității” unei „arhitecturi”, a unui gestalt al unei asemenea arhitecturi (în sens larg) prin care diferența între subiect si obiect dispare. „Subiectul” experimentează „obiectul” și, la rȃndul său, „obiectul” experimentează „subiectul”. Un astfel de experiment – interacțiune se face dincolo de Empiric. Iar faptul că am mizat, „manipulator”, pe emoțional în textul postat are un scop precis. Te las să-l descoperi singur!

Scuze pt. mulțimea greșelilor din com-ul precedent. Sunt prea multe ca sa le mai pot corecta.

De acord cu tot ce spui in comm Gorune. Atunci poate ca subiectul (Piata Universitatii) nu este fericit ales in raport cu acel sentiment al "miticului" de care vorbesti ci s-ar potrivi mai degraba cu celalalt "Mitic". Si asta chiar daca, asa cum spuneam, unii oameni au chiar simtit acolo fiorul acela "mitic", asta nu ii scuteste de problema de a fi o masa de manevra, deci niste "Mitici". Dar, la urma urmei poate ca ai dreptate, cand si unde nu suntem manipulati? Asa ca sa ramanem cu partea frumoasa a manipularii, cu "miticul" ei. Andu