Pui cu patru picioare

imaginea utilizatorului lucian

Se evaporă pupilele ochilor tăi ca bălțile verii
Din ploi adunate lângă borduri în gropi de asfalt.
Cu pași dezinteresați umbrele se târăsc informe.
Izuri de viermi plutesc ca fluturii în aerul cald.

Pare-mi-se că asist la operația lupilor în haită
Ce exersează expresii culte, novatoare și literare
În cimitirul din care groparii și-au dat demisia
Predicativizând incomprehensibilitatea unui soare răsare.

Eternitatea devine capul peștelui interpretând
Melodii vibrând în solizii colorați ai machiavelicului,
Dans de pui cu patru picioare ce știu sublimul
Melodiei bătând ritmul integral al nimicului.

Comentarii

Univers obscur, deslusit relativ greu. Sintagme gen "predictibilitatea incomprehensibilității" au mai degraba intentia de a epata. Titlul este ilar...nu vad legatura cu textul. Unele comparatii sunt destul de slabe prin faptul ca nu ofera o evolutie aparte ci una banala, usor "deductibila", evidenta. De exemplu "plutesc ca fluturii in aer"(pai am vazut asta, nu surprinde cu nimic) sau "se evapora ca baltile verii"...cam asta fac baltile vara...se evapora. Nici un element deosebit. Din fericire termenul comparat salveaza din constructie in ambele cazuri. Ialin

Sintagme gen "predictibilitatea incomprehensibilității" au, cred, mai degraba vaente ironice...:) ma insel, Lucian? Pare-mi-se că asist la operația lupilor în haită. Exersează expresii culte, novatoare și literare, Ca în cimitirul în care groparii și-au dat demisia Și predictibilitatea incomprehensibilității suferă strofa trebuie vazuta unitar.

ok.ma vad nevoita sa repet comentariul...:) Sintagma "predictibilitatea incomprehensibilitatii" are mai degraba valente ironice...Ma insel, Lucian? "Pare-mi-se că asist la operația lupilor în haită. Exersează expresii culte, novatoare și literare, Ca în cimitirul în care groparii și-au dat demisia Și predictibilitatea incomprehensibilității suferă." strofa trebuie abordata unitar. incep sa ma familiarizez, incet-incet, cu ludicul textelor tale.

cred că e un text greoi și reușește să rămînă „poetic” doar prin... „predictibilitatea incomprehensibilității” sale

vă mulțumesc pentru că ați citit și ați scris despre poem. poezia se vrea o ironie la adresa celor care se consideră sau sunt în oricare domeniu - începând cu cel literar, trecând prin cel spiritual și încheind cu cel material - "îmbogațiți". puiul cu patru picioare mi s-a părut a fi modelul care sugerează astfel de cazuri, adică au ceva împotriva naturii lor, dar și ceva care nu poate fi folosit, atârnând inutil și deformând corpul dat de natură. puiul cu patru picioare este un fel de struțo-cămilă în intențiile mele, ca să folosesc un exemplu vechi și arhicunoscut, dar care dorește să poarte alte valențe. nu am încercat să epatez, ci am folosit intenționat termeni epatanți, tocmai pentru a ironiza. sancho a intuit acest lucru și are dreptate când mărturisește că a început să învețe jocul meu de-a poezia.

Dacă intenția a fost de a ironiza, poemul sună bine și și-a atins scopul după părerea mea. Pe de altă parte, și lectura lui cere un efort ceva mai mare din partea cititorului, datorită termenilor complecși folosiți. Însă, rezultatul final sună bine iar textul merită lecturat.