Virgil -
exilul
din nou
mă pîndesc iscoditoare
cuvintele
privirea lor
lipsită de somn
ca o maree
vie în spatele meu
lovind marginea nemișcată
a gîndurilor
îmi zic
o redută un loc pentru mine
un țărm o insulă
exilul meu
în parfumul ideii
o iluzie la fel
de frumoasă
ca toate promisiunile
cu care începeam
jurnalele de o zi
și declarațiile de răzvrătire
limba
rămîne pe butucul călăului
pentru învățătura
de minte
a inimii
Poezie:
Comentarii
vladimir -
inaintea cuvantului si a numarului se afla mintea in cautarea unui obiect pe care sa-l cerceteze... Virgil fuge de idei... de fapt toata aceasta nevoie a scrisului este de fapt o fuga de idee, un mod functional de aerisire a mansardei, asemeni donatorului de sange care dupa o vreme simte nevoia sa se duca iarasi la dispensar. In acest text autorul s-a ascuns foarte bine printre cuvinte, el vinde iluzii la superoferta, insa unii zaresc si elefantii roz disimulati prin copaci... intr-un fel de similaritate, stiu unde sa caute si nimic mai mult.
francisc -
de cand am aflat de ac tehnica a falsei confesiuni, imi pun pb metafizice, de genul: de ce exista poezia mai degraba decat nimic? prefer elefanteii roz si nebuniile din oz, si nu ma las. nu ma las.
Aranca -
dincolo de cifre, de acea dimensiune materială palpabilă confortabilă rămâne exilul gândurilor, agățate, abandonate în alte țărmuri de bună voie și nesilite de nimeni. în această ecuație, "învățătura de minte a inimii" nu își are locul. de acord cu tine Vladimir: "In acest text autorul s-a ascuns foarte bine printre cuvinte, el vinde iluzii la superoferta"... pragmatism și eficacitatea practică a ideilor, promisiunilor, iluziilor, teoriilor...
Virgil -
nu stiu dar eu nu vad nimic despre cifre sau numere aici. asa ca nu prea inteleg o parte a comentariilor voastre. in plus, eu totusi consider ca ultima parte isi gaseste foarte bine locul acolo unde e. sau cel putin asa se vede de la mine. francisc, intradevar ai prins ideea la modul fantastic. multumesc
aleena -
Cred ca n-am vrut sa-mi placa de la inceput poezia asta - poate pentru ca imi aduce aminte de iluzia din care musca inima...si brusc devine atotnestiutoare in ale dragostei. Mie imi apare ca un text legat si transparent, o imbratisare a acelorasi cuvinte care, acum te mangaie, acum te decapiteaza. Si nu intotdeauna, si nu oricui, ii mai creste o inima in loc.
vladimir -
Eu ti-am vorbit despre numere pentru ca tu scrii despre sephirot... si ca tot veni vb, uneori cred ca Tipheret e locul de inceput al fiecarei poezii.
Aranca -
Normal că mulți s-au gândit la cifre și la cabală... și eu la fel. (Chiar îmi aminteam indirect de "Cabala bogoților" a lui Mihail Bulgakov și rolul lui Pittiș...). Dar și cititorii pot supralicita oferta... Nu cred că Tipheret e locul de început al fiecărei poezii, sau nu aici. În mod sigur, Keter reprezintă ceea ce a sugerat Vladimir.