silences

imaginea utilizatorului alma

a
prima liniște: acesta este prunul meu copt, aceasta e grădina mea și acelea sunt florile mele

b
concentrează-te asupra visului: și aceasta este una dintre liniști

c
eu din dezordinea mea verde, tu din castelul tău: cuburi de inimă

d
punct după fiecare frază: stadiul de jad al jocului

e
caută vârsta când dragostea și veșnicia sunt în același talisman. și poart-o

f
desființează toate semnele. lasă doar crucea, să nască prunci în fiecare cameră a dimineții

g
proiecții ale buzelor: sărutul și a șaptea liniște a lunii

h
măștile din seama lui dumnezeu. arginții sufletului

i
cuvintele: gânduri care iau forma numelor

j
ziua în care va veni dana și îmi va da link la poemul acesta cu inimă: ziua în care noi vom râde dintr-o poză ovală cu zimți. și atunci va fi liniște

foto:
alina sonea
subiectiv

Experiment literar: 

Comentarii

am parcurs de mai multe ori acest colaj. în fapt, prima oară doar treptele de metaforizare prin cuvânt a reprezentărilor grafice, fiindcă at când am citit ele, imaginile, încă nu se deschideau. de aceea, citind fiecare însemnare, mi-am reprezentat eu potențiala fotografie. și doar 4 au coincis, ca stil, cu ceea ce a apărut ulterior postat de autoare: a, b, g, j. Celorlalte, eu mi-am închipuit alte figurări. ca și concepție poetică, am ales h. ca și compoziție cuvânt-imagine, am ales d ca și imagine am ales j ca și legătură subtilă cuvânt-imagine am ales i m-am întrebat de ce colaj de 10 piese. în sensul simbolisticii nr 10. și dacă ordinea este într-un crescendo semantic. mi-ar fi plăcut mai mult să nu apară și colajul final, cu tot "puzzzle-ul", era mai subtilă deschiderea aceea, în care se descoperă treptat filele. și lăsa astfel cititorul să așeze el, în ordinea lui, sau să lege el cele 10 compoziții într-una. apreciabilă este ideea. este singura "vizuală" de acest stil din câte am descoperit pe "virtual" până acum, iar pt originalitate e remarcabilă. mărturisesc: mi-a amintit de un eseu-portret de autor în care la fiecare paragraf exista un link denotat printr-o literă și când apăsai pe acea literă, se deschidea o pagină către o poezie a autoarei descrise în acel eseu. întâmplarea face ca acel eseu să-l recitesc cu doar două zile înainte de a fi postat aici acest mozaic poetic.

Ela, îți mulțumesc pentru aprecieri. De ce sunt 10, poate pentru că am încercat să redau câteva din liniștile mele, cele de la (a) la (j), trecând prin toate literele sufletului. Îmi cer scuze cititorilor mei pentru că linkurile nu au mers de la început (la mine se deschideau) și tocmai pentru că am primit mai multe "plângeri", am ales să postez și colajul care sper să vă fi plăcut. Mulțumesc și prietenilor Alina Sonea și Alex Mihăileanu (Subiectiv) pentru amabilitatea de a-mi oferi din fotografiile realizate de ei, pentru ideea colajului.

da, remarc i. acela m-a facut sa ma opresc. si ideea... am sentimentul ca cineva a creeat ceva aici. sau cel putin s-a straduit. si oare nu sintem inca atit de necesari pentru asta?....

Virgil, îți mulțumesc și mă bucur că ți-a plăcut. Încă mai suntem aici pentru a crea, așa e...

linistile tale au ceva metafizic. Ceva din sufletul tau expus aici isi gaseste freamatul si vibratia in inima mea. Imi place mult acest experiment al tau, cu fraze scurte, dar in care ai prins esenta. Intr-adevar prima linsite pe care o simtim e aceea a naturii. Natura are in ea o liniste frematatoare si o agitatie tacuta, astfel incat revelatia pe care o simtim in primul boboc de floare, in primul mugur al prunului e atat de mare ca o lacrima se prelinge din ochi, ca u nsemn al unei bucurii fara de seaman, inexprimabila. b. Da, concentrandu-te asupra visului capeti o liniste aparte, un fel de ihisie a inimii. Restul literelor cu care incep maximele tale le interpretez in mine, singur, in liniste, ca pentru o desfatare a sufletului. Nu e bine sa dezvalui toate misterele ci doar sa le relev. Un text care-mi merge la suflet.

Alma, proiectia acestor "ginduri" pare interesanta...insa insistenta de a capata toate deodata si in acelsi timp"consistenta" fotografica da senzatia de abuz si oarecare dezordine...as fi preferat in mai multe etape, cu "lingurita" pentru a le putea degusta. in principiu un gurmand nu se indoapa...inca ceva: as elimina factorul mecanic, poate intelegi la ce ma refer.

Aranca, îți mulțumesc pentru comentariu. Nu cred că știu ce înseamnă factor mecanic în acest text. Colajul vizual a fost postat la cererea unor cititori. Aici va rămâne așa. În volum va fi altfel.

Bogdan, ai remarcat bine despre liniște, atât versurile scurte, cât și despre primul dintre ele. Îți mulțumesc și mă bucur că ți-a plăcut.

<<ziua în care va veni dana și îmi va da link la poemul acesta cu inimă: ziua în care noi vom râde dintr-o poză ovală cu zimți. și atunci va fi liniște ..>> As vrea sa stai in poza ovala a lui Ingres la baia turceasca in randul trei, unde fetele sunt relaxate si dansatoarea burtii tocmai a facut o pirueta nastrusnica smulgand un "oooo" de mirare de la noi spectatorii.. continua sa ne bucuri ochii Alma, tu stii atat de bine cum sa o faci ..

Adrian, îți mulțumesc și mă bucur că ți-a plăcut. Despre ce vorbești tu... acolo este adevărata artă.