Virgil -

visuri pe care nu mi le mai amintesc niciodată
cred că de fapt sînt un laș
aleg să scriu poezie ca și cum m-aș scufunda
într-un lichid amniotic
nici cald nici rece
doar blînd și primar ca un pîntec
un timp fără complicații
unde cuvintele îmi sînt sînge și aer și liniște
îmi țin loc de oameni
mă înconjoară ca niște prieteni vechi
fără să simtă nevoia să îmi demonstreze ceva
atingerea lor o excitație de sex sacru
mă adoarme și mă trezește în același timp
în visuri pe care nu mi le mai amintesc niciodată
dincoace de oglindă
Poezie:
Comentarii
ideea poetica este
solomon -
ideea poetica este interesanta, poezia ca act de intoarcere intr-un spatiu sigur si dincolo de el, o topire in abisul matern prietenos, luand-o in sens invers. poemul este un pic obosit, totusi, cu posibila pornire de la "nici cald nici rece".
am mai modificat și scos cîte
Virgil -
am mai modificat și scos cîte ceva.
este cu totul altceva, acum.
solomon -
este cu totul altceva, acum. o retragere-raspuns care valorizeaza si primul vers, a carui conotatie se pierdea, in textul initial.
îmi place în varianta
yester -
îmi place în varianta aceasta, are acea doză de candoare matură, de aproape oniric dar nu, de curgere molcomă a stării autorului, care pe mine mă prinde întotdeauna. drept pentru care și semnul meu de apreciere.
Slab text, pentru cine a pus
Snowdon King -
Slab text, pentru cine a pus mana pe carte si a studiat poezia in detaliu, acest text se apropie ridicol de pastisa. Vezi poemele amniotice ale lui Mihai Galatanu. Cateva exemple aleatorii: "Pântecul e sacul în care am încăput,/ eu singur şi cu lumea toată. Eu singur/ împreună cu lumea toată./ Pântec divin! Şi sac cusut la gură! Închisoare delicioasă,/ În care viaţa mea se lăsa depănată. Depanată. Trepanată. Direct/ pe creier./ Viaţa mea se lăsa scursă în pântec,/ Loc în care n-aveam să mă mai întorc niciodată,/ pentru că niciodată nu am ieşit./ Pântecul era pajiştea cusută la gură./ Pe care aveam să mă plimb, după moarte, viaţa toată".
Si foarte multe alte exemple din tot felul de poeme amniotice marca Galatanu.
Uite, vezi Virgil Titarenco, te comentez precum meriti. Argumentat, pertinent. Am observat ca niciunul dintre comentatori nu au vazut lipsa ta de originalitate, tocmai de aceea am hotarat sa te iluminez.
Nu a vazut - erata.
Snowdon King -
Nu a vazut - erata.
nu iti fa probleme snowdon
Virgil -
nu iti fa probleme snowdon king, nu ma astept la tine nici la inteligenta, nici la corectitudine si cu atit mai putin la intelegerea poeziei. de fapt nu ma astept nici la echilibru emotional. deci te asigur ca pentru mine este un compliment ce scrii aici. m-as fi simtit jignit daca ar fi fost altfel. esti printre ultimii indivizi de la care sa astept normalitate.
"nu iti fa probleme snowdon
Snowdon King -
"nu iti fa probleme snowdon king, nu ma astept la tine nici la inteligenta" (Virgil)- stimati cititori, priviti cum Virgil Titarenco isi insulta membrii sitului. Eu ii fac critica pe text si raspunde prin atac la persoana. Nu voi raspunde provocarii, dar voi copia si acest fragment si il voi pune la pastrare.
Virgil, tu chiar nu poti sa te controlezi? Te stiam calm, impecabil, nu ti se pare ca sunt mai multi cei care iti reproseaza unele lucruri infatuante sau lipsite de respect? Hai daca as fi fost singurul, ar fi fost altceva. Dar te arata mai multi cu degetul!
Îmi place ideea poeziei ca şi
sebi -
Îmi place ideea poeziei ca şi pântec, matrice, loc de refugiu oniric dar, în afara ei nu aflăm mai nimic.
Adică, ştim, de regulă, ce anume presupune starea de făt. În măsura în care ştii şi tu sau ne sugerezi.
„doar blînd și primar ca un pîntec”
Dacă „povesteşti” de lichid amniotic poate să dispară „pântec”, că doar lichidul amniotic nu se află la creieri. Sau doar dacă se continua „ca un pântec care...”
„blând şi primar ca un cântec”, ar sugera mult. Tu decizi. În fond, cântecul e mult mai apropiat atât de eufonia maternă cât şi de matricea poetică. Sau invers.
„Excitaţie de sex sacru”. Să fim serioşi ! Asta cu sex sacru sună a tantra lui Bivolaru, să avem pardon! Nu sugera tu cât de elevat este sexul tău poetic. Lasă-ne să intuim. Deşi sex şi sacru, la un loc, repet, duce a un loc comun, bivo şi ai lui.
„în visuri pe care nu mi le mai amintesc niciodată
dincoace de oglindă”.
Care oglindă ? A cui ? A pântecelui? O introduci la final, prea brusc, prea nepregătit...
Nu te supăra, nu sunt ranchiunos, dar critica ta este o invitaţie binevenită la critică, constructivă, desigur, nu?
Dar, poezia este slabă. Dar cred că şi tu o ştii. Să ne citim cu plăcere.
Cu sinceritate,
am vrut sa scriu altceva dar
Virgil -
am vrut sa scriu altceva dar comentariul de mai sus este absolut manipulator. ce ar trebui oare sa raspunda cineva la asertiuni de genul „Nu te supăra, nu sunt ranchiunos, dar critica ta este o invitaţie binevenită la critică, constructivă, desigur, nu?” sau „Dar cred că şi tu o ştii.”? repet, am vrut sa scriu ceva despre absurdul unor astfel de manipulari dar iata ca nu o fac de vreme ce sint totusi manipulat pe jumatate.
pfoai...na, că vorbim şi de
sebi -
pfoai...na, că vorbim şi de manipulare de acum...
nu te lăsa, Virgil, manipulat, zi-mi strict despre poezie.