Noi restructurări pe Hermeneia - gazeta Hermeneia

imaginea utilizatorului Virgil
văruitul de primăvară




Tot în contextul văruitului de primăvară am făcut cîteva schimbări în configurația site-ului. Schimbări care cred că se lăsau deja așteptate.
În primul rînd am adăugat cîteva noi subsecțiuni la secțiunea de poezie. Și anume, pe lîngă Poezia generală și Poezia parodie au apărut și subsecțiunile de Haiku și Pentru copii. Astfel cred că acum fanii formei haiku și a altor forme de lirică extrem orientală vor avea propria lor subsecțiune.
De asemeni am împărțit secțiunea de Proză în două. Și această decizie era așteptată de mult. Astfel că de acum înainte vom avea o secțiune de Proză propriu-zisă și una de Gazetă. În secțiunea de Proză au rămas Eseul, Povestirea, Notele și Scenariul. În Gazeta Hermeneia de acum se va putea posta în subsecțiunile Articol, Polemică, Jurnal Literar și Interviu. Am considerat că o astfel de împărțire este justificată atît de conținutul textelor dar și de așteptările cititorilor.
În secțiunea Experiment acum se regăsesc subsecțiunile Inovație Literară, Literar-Vizual (fosta subsecțiune de Poezie Vizuală se regăsește în această nouă definiție dar de acum încolo va putea conține orice formă de împletire dintre artele vizuale și literatură), COLajPOetiC și cutia cu nisip.
Toate aceste schimbări nu sînt retroactive. Vechile texte păstrează încadrările cu care au fost postate. Dacă însă un text preexistent la data acestei schimbări urmează sa fie editat și salvat el va putea fi salvat numai într-una din secțiunile și subsecțiunile existente acum.
Am convingerea, așa cum spuneam, că aceste schimbări vin în întîmpinarea unor așteptări ale membrilor noștri.
Vă urez pe această cale mult succes în a vă diversifica oferta literară fie prin Gazeta Hermeneia (care sper că va include subiecte fierbinți cît de curînd), fie prin Inovațiile literare care vă vor provoca inspirația, fie prin orice altă formă de exprimare literară pe care o găsiți la îndemînă. Ca de obicei adresa de contact a site-ului cît și spațiul comentariilor sub acest text vă stau la dispoziție pentru observații, întrebări și propuneri.

Comentarii

excelent! bate un vânt cald dinspre California... :)

Lăudabilă preocuparea pentru dinamica acestui site și pentru remachetarea secțiunilor; apreciez în mod deosebit și interfața grafică, una dintre cele mai elegante, sobre, acum cînd am suficiente elemente de comparație întîlnite pe alte site-uri de profil (paleta cromatică, așezarea în pagină, headinguri, etc.). Și întrebare: Pentru secțiunea proză nu ar merge și “poem în proză”?

Sincer, eu cred ca toata aceasta impartire-reimpartire pe sectiuni, sub-sectiuni si categorii literare este mai degraba rodul mintii unui inginer decat acela al mintii unui artist. Desi utila, categorisirea literaturii nu ajuta, cred eu nimanui. Poate doar prostilor. Parerea mea. Andu

draga bobadile, de acord cu tine. Nu am spus niciodata ca sint altceva decit un inginer. In orice caz nu un artist ca tine. Dar, atunci spune-mi si mie, crezi ca haosul ajuta la creativitate? Sau mai bine zis, ajuta la descoperirea artei? Poate, zic eu, daca esti explorator sau arheolog. Dar cititorii nostri nu sint (cel putin cei mai mult dintre ei). Tie ti-ar conveni sa postezi un text care apoi sa dispara intr-o baza de date din care nimeni sa nu il poata gasi dupa vreun criteriu? Poate iti doresti asta. Daca e asa de ce nu iti trimiti textele literarea la o adresa de email care nu exista. Asa vei putea fi sigur ca nu le va gasi nimeni.

Sa nu picam in extreme Virgile. Eu cred ca erau destule categorii de texte pe Hermeneia si nu faptul ca mai pui una de exemplu ce m-a distrat aalizei cu propunerea "poem in proza" pai ce mai urmeaza "poem in scenariu" "poem in povestire"...sa nu ne punem imaginatia la incercare mai ales in ceea ce priveste teoria chibritului cu care sper ca suntem cu totii foarte familiari! Eu cred ca nu la acest capitol al categorisirilor literare ar trebui sa evolueze acest site, iarta-ma ca mi-am spus parerea sincer. oricand un autor poate atasa un subtitlu textului sau care sa il incadreze intr-o "subcategorie" a caegoriei la care a postat. In schimb felul cum ai gandit pagina de autor si pagina principala, da, acestea sunt elemente cu adevarat valoroase. Andu

evident Bobadil, ca nu taxonomia determina axiologia. dar am avut o anumita senzatie de dezordine si pe deasupra am impresia ca uni autori s-a simtit oarecum lezati ca nu si-au regasit preferintele literare acolo. In plus ideea cu gazeta o aveam de multa vreme. Nu avusesem insa timpul disponibil.

gazetar rimeaza (imperfect) cu... spuneti voi, desi eu nu asta voiam sa spun. super ideea cu gazeta. asa cu arome de inter si post belic, desigur eu votez pentru, desi n-ar fi sunat mai bine, oare, "presa"? mai aproape de amiaza, nu? ca de gazeta de perete si ale patriei zburatoare si zburataciri am mai auzit. ori? nicio aluzie! declar ca, de fapt, imi place "gazeta", si cred ca suntem, cum spune calin, mereu intre doua razbele. daca le razbim, iesim noi la lumina. si, daca nu, poeti suntem. ori ba?

eu recunoasc ca am avut si eu rezerve fata de termenul de gazeta. m-am gindit si la ziar si la presa dar nici unul nu m-au satisfacut. m-am gindit si la revista, si la ezine. nimic nu e batut in cuie, nici macar digitale. dar daca ar fi sa schimb as face-o pentru un argument solid atit pro cit si contra