Eminescu azi

imaginea utilizatorului Dorel

Zarva stârnită de alegerile euro-parlamentare, de neînțelegerile din coaliție, dintre domnii Băsescu și Geoană, văicărelile lui Crin Antonescu, zarva stârnită din te miri ce de posturile noastre de televiziune, care fac în fiecare secundă din tânțar armăsar, năucind populația mai credulă, nebunia cotidiană pe care o declanșează declarațiile belicoase ale primului ministru, aflat într-un război de operetă cu beneficiarii salariilor astronomice, la care se adaugă nepăsarea noastră față de lucrurile care s-ar putea să fie mari și importante, au făcut ca data de 15 iunie, când s-au împlinit 120 de ani de moartea lui Mihai Eminescu, să treacă aproape neobservată. Probabil de vină va fi, la o adică, și pentru această situație, Criza.
Criză, criză, dar duduița simpatică din fruntea ministerului ce se ocupă de tineret și de sport n-a stat prea mult pe gânduri în a da pe apa sâmbetei (care, se știe de când lumea, trece și prin diferite buzunare) suma de șase sute de mii de euro pentru niște spectacole hăhăite, prezentate ca rod al grijii sale pentru noile generații. Banii s-au topit într-o singură zi, iar la manifestări au luat parte câteva mii de tineri, din cele câteva milioane care se (mai) află în țară. Dar asta nu are nicio importanță, s-au bucurat cu toții prin reprezentanții lor poftiți sau nimeriți la hăuliturile respective, care sunt acte culturale în aceeași măsură cu mititeii lui Marian Vanghelie.

Acum, fiindcă veni vorba de Eminescu, dacă tot dă cu banii în sus, duduia ministru s-ar fi putut gândi că, dintre milioanele de tineri români, un procent, acolo, vor fi fost iubitori și de altfel de acte de cultură. Ar fi putut să-și aducă aminte că poetul nostru național a murit tânăr, așa că opera lui ține (sau ar putea să țină) și de sectorul dumisale. Astfel, din cele șase sute de mii de euroi irosiți pe 2 mai (muncitoresc), ar fi putut rezerva o singură mie pentru 15 iunie, susținând financiar, bunăoară, o ediție din opera poetului, pe care ar fi putut-o distribui gratuit (că așa are dumneaei obiceiul) tinerilor din școli. Sau ar fi putut susține, cu același prilej, prin Uniunea Scriitorilor, tipărirea a două sau trei volume de poezie aparținând unor tineri. Doar că, circumspectă față de posibile mitizări, numita Uniune nu se prea dă nici ea-n vânt după comemorări de poeți naționali.

Așa stând lucrurile, cine să-l celebreze, la 120 de ani de la moarte, pe Mihai Eminescu? A fost să fie un moderator de la un post de televiziune mai puțin urmărit, Radu Moraru, zis Nașul. Cam subțirel la cultură, dar nu de tot lipsit de fler jurnalistic, omul nostru a dat-o pe latura de senzațional, invitând un mic grup de susținători ai așa-zisei teorii a asasinării politice a lui Eminescu. Invitații n-au prea fost lăsați, însă, să-și dezvolte ideile, deoarece moderatorul, ca și alții de teapa lui, avea în cap schema lui. Cireașa de pe tort sau, mai bine, bomboana de pe coliva emisiunii a fost invitarea pitorescului Gigi Becali, pus să discute despre Eminescu jurnalistul cu doi tineri (și cu moderatorul, care continua să-și urmărească ideea fixă, tot întrebând ce-ar fi scris Eminescu dacă ar fi trăit azi). Culmea e că, în această discuție, mai de bun-simț și chiar mai informat decât Radu Moraru a fost Gigi Becali, care a observat că, totuși, trebuie ținut cont de faptul că situația României din secolul al XIX-lea era, sub multe aspecte, diferită de cea de azi.
Gigi are, desigur, dreptate, însă în sensul că atunci erau foarte multe lucruri bune, iar azi nu mai sunt. Astfel încât, întrebării puse cu atâta obstinație, dar fără succes, de către moderator, eu i-aș răspunde că, dacă ar fi trăit azi, Eminescu ar fi scris cam tot ce a scris ieri, ca de pildă: „Dintr-aceștia țara noastră își alege astăzi solii!...”. Sau: „Încât fonfii și flecarii, găgăuții și gușații...”. Ori: „Prea v-ați arătat arama, sfâșiind această țară!...”. Și, în sfârșit: „Cum nu vii tu, Țepeș Doamne!...”.

Este și motivul pentru care, după 1990, ca rezultat al frumoasei noastre democrații și după o metodă verificată în anii '50, poemul „Scrisoarea III” a dispărut urgent din manuale. E de așteptat ca, în curând, să fie eliminat și din Cartea poetului.
_____________________________
Text apărut ca editorial în revista LITERE, nr. 5-6 (110-111), mai-iunie 2009

Revistă literară: 

Comentarii

articolul

domnule Cristea. Eu inteleg că postați aici articolul că așa e bine, să te faci răspîndit peste tot. că doar societate de consum sîntem, nu?.. dar întrebarea mea este un articol așa în premieră aveți? că altfel nu cred că îl va citi sau comenta multă lume pe aici pentru că cine chiar îl urmărește îl va citi unde îl publicați de fapt. Cred că tipul ăsta de „folosire” a Hermeneii nu folosește nici autorului și nici Hermeneia. părerea mea.

ba nu

Asta chiar e culmea! Adica tu ai pretentia ca un om de anvergura literara a lui Dorel sa publice in premiera pe Hermeneia? Vrabia malai viseaza si nebunul balamucul e o vorba veche romaneasca. Ba eu zic cata vreme exista rubrica asta sa posteze Domnul Dorel ca uite.. eu citesc de pe Hermeneia si de aici aflu, nu de "pe unde il publicati de fapt"... adica cum "de fapt", ce inseamna "de fapt"? Pe Hermeneia nu se publica "de fapt"? Cum se publica aici "de ne-fapt"? De "anti-fact"? Hai sa fim seriosi si ramai la Regulament doggy boy. Nu e incalcare, no barking please. Thanks. Andu

bobadil

bobadile, eu zic ca am fost un om civilizat si foarte calm cu tine. chiar te-am rugat ca daca nu iti place aici, si nu iti place cum gindesc eu locul asta sau nu iti place cum procedeaza editorii, etc, sa iti faci un bine si tie si un bine si noua si sa ne despartim in mod decent. observ ca nici asta nu vrei. absolut nimeni nu te invita si nu te roaga sa vii sau sa citesti pe Hermeneia. dar daca o faci (si cred ca de acum ma repet ca intr-un film cu prosti), deci daca o faci este nevoie de un minim bun simt. si anume acela de a nu te baga peste comentariile altora. este oare asta prea mult ca sa o cer de la tine? uite, eu habar nu am ce "anvergura literara" are Dorel si ai cuvintul meu de onoare ca nici nu ma intereseaza. undeva prin regulamentul asta, de il tot blestemi tu acolo, scrie cam ce gindesc eu despre anvergurile astea. deci, please, for the love of rome, give me a break si scuteste-ma cu toate aburelile astea. sincer, nu vreau sa ma ambalez acum fata de obsesia asta "romaneasca" pentru prestigiu, diplome, anverguri si alte cele. incerc, de dragul lui Dorel, sa ma abtin. pentru ca s-ar putea sa o percepa altfel. dar te rog, fa un efort minim de gindire si pricepe ca aici pe Hermeneia nimeni nu este mai egal decit altii. deci toata chestia asta nu are nici un fel de importanta. sau, cu alte cuvinte, eu tratez ce pune aici Dorel cu aceeasi atentie si exigenta cu care tratez pe oricine altcineva. tu poate simti nevoia asta de temenele si pupat canafi si salvari. uite ca eu nu o am. nu o am si basta. poti sa pupi cit vrei tu si unde vrei tu dar nu presupune ca toata lumea trebuie sa te imite. ca presupui prost. la fel ca multe alte presupusuri de-ale tale. deci, ti-o spun cu frumosul, vezi-ti de treaba ta, posteaza, comenteaza textele altora cu parerile pe care le ai despre ele dar nu te baga peste ce comenteaza altii si as prefera sa nu te bagi nici peste ce comentez eu. incerc sa sper (desi multi imi vor spune ca sint un naiv stupid) ca poti pricepe aceasta rugaminte si ii poti dar curs. pentru ca daca nu, atunci chiar ca nu mai am cu ce sa te ajut. deci, "Domnul Dorel", mi-e indiferent ce sau cine sinteti iar rugamintea si opiniile mele din primul comentariu ramin in picioare in ciuda giumbuslucurilor de 4th of july pe care le face pe aici clownul nostru de serviciu.

Tudor

consider firească dorința lui Virgil, și ți-o spun cu toată simpatia pe care ne-o declararăm recent. pentru că știu că ești un om inteligent, cred că vei observa că am dorinta de a citi mai mult din tine, iar revista Litere apare mai rar decît Hermeneia. asta ca să și glumim un pic. înțelegi deci și prin urmare ce vreau să spun. astfel, aștept cât mai multe articole , pentru că te bănuiesc prolific în scris. dacă mă înșel în privința cantității textelor tale, corectează-mă. acest articol, pentru că de aici pleacă tot solilocul meu, mi-a stârnit pofta de a lectura și mâine unul. dar asta nu mai depinde de mine.

urmasii Romei

interesant (si laudabil) mi s-a parut faptul ca unii au gasit, totusi, timp si resurse sa-l sarbatoreasca pe Eminescu; de pilda, comunitatea romaneasca din Gyulla, Ungaria.

uitasem

pentru că e cel mai acid text stilistic postat până acum pe Hermeneia.

Dragii mei,

Ma bucur, într-un fel, ca v-am stârnit puțin. Draga Virgil, credeam ca-mi apreciezi sinceritatea (când am declarat ca textul a mai apărut și în Litere); de altminteri, apariția a fost simultana, poate chiar pe Hermeneia cu o zi inainte. Oricum, însă, trebuie să admiți (cum o și faci) că e necesar, în condițiile actuale, să ne valorificăm textele pe diverse canale. Aș putea, de pildă, să scriu, la un moment dat, despre literatura pe net si să vorbesc, în Litere, si despre Hermeneia. Ar deranja asta pe cineva? Pe de altă parte, ar fi rău dacă dintre autorii de pe Hermeneia unii care n-au auzit de Litere (si de mine, ca autor de mai mica sau mai de luat in seama anvergura...) ar citi si aceasta revista (la care colaboreaza, numar de numar, autori de ANVERGURA unor Mircea Horia Simionescu, Alexandru George, Barbu Cioculescu, Henri Zalis, Mihai Cimpoi? Revista care publică, număr de număr, în cadrul rubricii "Poezia acasă", grupaje de autori din Basarabia (generând o antologie de luat în seamă, apărută în două ediții - v. și precizările mele din "Ajutor pentru tovarășul Voronin")? O poti accesa chiar tu prin www.ziare.ro , prin www.bibliotheca.ro sau www.bibliotheca.ro/reviste/litere . Oricum, regulamentul nu trebuie sa cada ca o ghilotina. Multumesc, Yester, pentru peniță. O să am în vedere și sfatul tău. Le mulțumesc și celorlalți, inclusiv lui Boabdil, care a generat întreaga discuție. Diversitatea de opinii e necesară. Atrag, totuși, atenția că era, în primul rând, vorba despre Eminescu. Mă gândeam că plasarea textului chiar în luna iunie va fi apreciată și de către Virgil...

dorel

Dorel, iți răspund mai scurt acum. Poate mai mult puțin mai încolo. Apariția textului a fost apreciată. Chiar și de mine. Și nu înțeleg de ce nu ți-ai dat seama de asta de vreme ce a fost pe prima pagină a Hermeneia (deci cum ar veni, în editorial) o bună bucată de timp. Sau nu ai observat asta?

Virgil,

Iți mulțumesc pentru precizare. Din păcate, în timpul verii, prezența mea în fața unui calculator conectat la internet este sporadică: ma aflu, în această perioadă, în casa mea de la țară, situată într-o curte cu mulți pomi și alături de o livadă în care miroase a iarbă cosită. Sunt șanse să am și acolo internet, prin august. Dar am acolo jumătate din biblioteca mea, reviste literare primite la redacția Litere, si trăiesc (și) la modul intelectual sau scriitoricesc. Cer, prin urmare, scuze pentru unele întârzieri în intervenții...