timidă umbra ta de fată

imaginea utilizatorului aalizeei
clasica mea de nu știu care ieri

femeie ce anahorete
cu drag de sine și haihui
s-a pus aseară în perete
și te-a făcut să ieși din cui

erai un gînd și o cădere
o mia prea albă fără vină
pășind spre locul de tăiere
cu gîtul secerai lumină

tristețea se trecea prin mine
ca o urzeală printr-o spată
foșnea prelung în crinoline
timidă umbra ta de fată

păream o pasăre de cretă
cu stări adînci de migratoare
și o dorință desuetă
să-ți pun țărînă sub picioare

și dintr-o dată mi se mi se
de zbor și de alunecare
dar cineva de sus îmi zise
să ies mai bine din visare
un șarpe lung la drumul mare

Comentarii

Mi-era dor sa te citesc!Imi

Mi-era dor sa te citesc!Imi place foarte mult pasarea de creta cu ,,stări adînci de migratoare" ca si continuarea acestei penultime strofe. Repetitia ,,mi se" din ultima strofa insa imi cade mie mai putin bine, dar mentine/creste tensiunea pentru finalul deschis interpretarilor :)

Gusturile nu se discută,

Gusturile nu se discută, dumneavoastră nu ştiaţi?

O poezie limpede, marca Turbure. Să mă scuze, domnia sa, autorul pentru oximoronul voit. Dragă poetule, drag, cu drag de scrisul tău de pe vremea când eram şi eu ca o floare şi mă visam în crinolină, atât "de mi se mi" se dintr-o dată să scot cercuri dintr-o pipă, desuetă să vă spun: m-am săturat de-atâta drum. Iată, astăzi voi fuma gutui!:)

Cu riscul de a parea rau

Cu riscul de a parea rau intentionat, fac pariu ca persoanele care au dat penitele nu le pot justifica...(sau ma rog acum se vor forta s-o faca, so humour me, please !). Textul asta e un soi de joaca "haihui", pe alocuri fortat (drag de sine si haihui, prea alba, fosnea prelung -mici artificii care nu se mai "practica" de ceva decenii). Stiind cine e autorul, nu cred ca a intentionat vreun moment sa "plasmuiasca" vreo capodopera cu textul asta, repet, pare un simplu joc.

ialin

si eu sunt de acord cu Emil,

si eu sunt de acord cu Emil, adica:
da, e o joaca. dar e joaca unui virtuoz.

si poate ca n-ar fi rau ca Silvia si Cristina sa revina aici si sa faca un mic efort... intru justificarea penitelor.
asta, numai asa, ca sa piarda Emil pariul! :)

Emil,

Emil, mă simt nevoită să intervin pentru că, de fapt, tu aduci în discuţie nu numai textul de faţă, ci şi persoanele care au dat peniţă. Pot să întreb pe ce te bazezi când faci astfel de afirmaţii?
"fac pariu ca persoanele care au dat penitele nu le pot justifica..." Şi nu că m-ar deranja foarte mult felul cum ai spus-o, dar mă deranjează cele trei puncte de suspensie care îmi spun cam aşa: persoană care nu ştie să aprecieze un text, habar nu au de ce dau peniţe, ce, acesta este text de peniţă? Da, şi în joacă, un text poate fi bun, un pamflet scris bine, poate fi un text bun. Nu apăr autorul, deşi, cum ai spus şi tu Emil,poetul este cunoscut, eu mă apăr cu ghilimele de rigoare pe mine pentru dreptatea mea. Dacă eşti înţelept, şi nutresc speranţa că tu eşti înţelept, Emil, ai vedea că, personal, nici nu îmi bat joc de cineva şi mai cu seamă de comentariile pe care le fac. Este dreptul meu să acord peniţă cui doresc, este libertatea mea ca individ, dacă vrei, să spun atât: îmi place cum scrie Vlad Turbure, îmi place filosofia lui Cioran, îmi place Lucian Blaga, îmi place că Nichita Stănescu nu este glorios precum Dante, îmi place Pleşu, etc.
Nici nu este nevoie ca acest text să fie o capodoperă pentru că dacă, să zicem, un Ţuţea ia premiul nobel pentru patriotism anul acesta, la anul, dacă nu-l mai ia nu mai este Petre Ţuţea?

Silvia,

Silvia, vad ca indemnul meu il ignori...:) desi am incercat sa nu sune catusi de putin ofensator. pot sa intreb de ce?

" este libertatea mea ca individ, dacă vrei, să spun atât: îmi place cum scrie Vlad Turbure, îmi place filosofia lui Cioran, îmi place Lucian Blaga, îmi place că Nichita Stănescu nu este glorios precum Dante, îmi place Pleşu, etc."

nu iti ingradeste nimeni libertatea, eu va rog doar, si pe tine si pe Cristina, sa justificati penitele, pentru ca asa trebuie. atat.

Şi încă,

Şi încă, Emil, pentru că scriam la comentariul meu, comentariul Adrianei nici nu era vizualizat de mine (bănuiesc intersecţia pe undeva cu poeta:),ai să observi în timp că nu îmi place să apar cu peniţe linguşitoare acolo unde nu mă regăsesc. Eu sunt o persoană care-mi croiesc singură drumul şi nu sunt nici făţarnică, nici nu-mi caut lauri, în schimb îmi place să mă respect pe mine atât cât pot ca să-i pot iubi pe ceilalţi sincer.

Ei,

Ei,bine, Adriana, cu tot respectul şi sunt convinsă că Vlad Turburea nu se va opune, dacă ne va răspunde, să i se ia peniţa, nu o să opun rezistenţă, el are încrederea mea ca cititor. Mulţumesc. Din acest moment este singura justificare pe care o validez prin drept liber de viaţă.
Asta îmi este justifiarea: Este bun.

Virgil poate lua măsurile de rigoare după regulile Hermeneia. Mulţumesc frumos şi lui. O seară bună:)

Hm! Eu am intrat acum pentru

Hm! Eu am intrat acum pentru Cristina:)))) Nu m-am simţit luată în balon!!! Atenţie, doamnelor şi domnilor. Aceea a fost justificarea mea! Am făcut acum, ce-i drept, un punct şi de la capăt. Sunt un poet al gării de nord în trecere... Dacă justificarea mea nu este bună, accept spânzurătoarea cu mare onoare sau să mi se taie capul dar rogu-vă un Cromwell mai bun.

Cristina,

Cristina, eu intervenisem in calitate de editor, amintindu-va ca penitele necesita un comentariu mai amplu, pe care, iata, tu ni l-ai oferit.
multumesc.
cat despre partea a doua a comantariul tau si despre tonul sau imperativ...ce sa spun?
spun ca nu-i bai, de mult nu ma mai pusese nimeni la colt pe coji de nuci - chiar mi-era dor...:)

"Nici nu este nevoie ca acest

"Nici nu este nevoie ca acest text să fie o capodoperă pentru că dacă, să zicem, un Ţuţea ia premiul nobel pentru patriotism anul acesta, la anul, dacă nu-l mai ia nu mai este Petre Ţuţea?"

Penitele se dau textelor nu autorilor...

"consider ca dom fanache trebuie sa-si ceara scuze. chiar de o fi si domnia sa editor."

Nu trebuie sa ma justific/scuz unei persoane care da penite aproape la orice text.Si nu sunt editor.

Cu scuze Adrianei ca-i dau de lucru, lui Vlad ca-i "patez" subsolul textului, intru indeplinirea suspendarii sa facem pe plac "penitaresei de serviciu".

"dar il intreb pe dl fanache daca are habar ce inseamna postmodernism, cel aplicat dupa 2000 in literatura romana si daca stie ce a teoretizat Cartarescu prin Levantul.

il mai intreb daca stie regulile lirice in acest stil, care presupun nu impuscarea unui vers ci asimilarea literaturii de la inceputuri pana azi, si nonmetafora ei.
daca stie ca utilizarea ironica a unui arhaism e presupusa virtuozitate postmodernista.
si daca mai poate citi acest text exemplar din aceste puncte de vedere. nu numai limbajul este perfect folosit, a se vedea metaforele gasite:
pășind spre locul de tăiere
cu gîtul secerai lumină

cat pamflet aici, cat antipoemele luminii, nu? "

Asta asa ca dovada de cat cat de multi poti epata si cat de mult te poti ridica in slavi.

Astept sentina :)

Typo versus agramatism,

Typo versus agramatism, ma surpinde ca "matale" nu-ti dai seama de diferenta. Dar sa corectam pentru binele pe termen lung al penitaresei:

Asta asa ca dovada de cat de mult poti epata si de cat de mult te poti ridica in slavi. in caz ca nu intelesesei ideea :)

acum eu ce să mai spun?

acum eu ce să mai spun? îmi închipui că sînt un actor (fie și de mîna a doua) care la sfîrșitul spectacolului se pleacă cu egală măsură în fața tuturor spectatorilor. deși unii au aplaudat alții au aruncat biletele de intrare în semn de protest actorul trebuie să zîmbească. dar să îi dăm voie să se întrebe în cabină – de ce domnul acela din rîndul patru (a! nu, banca de la geam e din alt spectacol) nu m-a huiduit doar pe mine ci și pe spectatorii care au aplaudat numindu-i aplaudaci, mama lor?
vă mulțumesc .

well.

well.. Vlad, din moment ce acest text a ajuns la remarcate, atunci se pare ca m-am inselat cu adevarat, chiar se voteaza autorii si nu textele, iar comentariul tau e suficient de clar, inteleg ca te multumeste asta. i'll just keep my mouth shut. scuzele mele...