Entropia unei seri de poezie. Virtualia XII.

imaginea utilizatorului Crin
Jurnal de cenaclu

15 decembrie. Alma postează un anunț, Virtualia revine și anul acesta. Tot acolo Virgil propune o transmisie live.

16 decembrie. Alma mă întreabă dacă pot face rost de internet. Pot. Credeam că pot. Până la urmă am făcut. Rost de altul. Îl bat la cap și pe Vlad Nanie. Bat la cap familia. Îl bat la cap mai ales pe Virgil Titarenco.

17 decembrie. În continuare pe Virgil, familia e deja vânătă. Nămeții moldovenești îmi dau de furcă.

18 decembrie. Ora 15:00. Casa Pogor.

alina manole

Improvizații de ultimă oră. Internetul nu merge. Decât de la ei. Stația nu merge prin calculator (asta-n ceasul al 12-lea).

Vlad a adus o cameră bună.
Alma a cumpărat un prelungitor pentru microfon.
Familia a fugit și-a cumpărat un cablu de net care acum împarte ca Moise sala-n două, dar merge!
Laptop-ul e al angajatului, internetul e altfel hâtru, pe calculatorul altuia nu merge.
Mouse-ul e al meu. Ce să mai zic.
Și microfonul.
Și atât.
Nu. Și un calculator desktop pe care l-am târât prin toată sala, instalat și dezinstalat de vreo 4 ori, care până la urmă nu ne-a folosit la nimic. Familia mea a devenit din ce in ce mai vânătă.

Caravana de Folk

Baieții cu folk-ul s-au organizat superb. Sunt deja gata, leagă cabluri, leagă sunete, n-o să înțeleg niciodată, dar ce bine că le-a ieșit. Alma apare și ea alergată, aprinde lumânări. Avem un sigur brad ca și decor. Ce jalnic. Lasă că este poezie. Data viitoare facem mai multe, data viitoare n-o să fie zăpadă. Data viitoare....

Virtualia XII 2010 (2)

Virgil e online, cred că se uită crispat cum nimic nu merge, imagine da, sunet nu. Pică. Imagine da, sunet da, pică. Imagine da, sunet da, microfonul la Alma. Începem. Și merge. Ne dă indicații din online. Se înregistrează. Se citește și parcă intrăm pe o pantă lină. Fiecare pe rând, noroc cu Alma și calmul ei, o gazdă perfectă (cum bine spune și Cristina în cronica ei). Șed și mă gândesc ce căpitan de plai tocmai fusesem. Tu acolo, tu dincolo, tu cablu, tu aia, tu... Nu merge. Camera aia, valea. Nu-i bună mufa. Am fost o nesuferită. Avem cabluuuu! Avem scotch. Lipește-l bine. Prăjituri ioc. Sala e plină. „Voi sunteți de la organizare?” Ăă, da. Ăaa, nu. Ăă, parțial. „Când începe?” La 4? E 16:20. Începe...

Ei, not bad.. Not bad. Camera alunecă. Very bad. Sunetul cam praf. Kind of bad. Cosmin cântă. Very good. All in all, a great idea. Poezia bună ca o pâine aburindă.

Virtualia XII 2010

Și toți oamenii ăștia curajoși, care cine știe de prin ce cotloane înzăpezite au venit până aici, în Copou, mă uit cu o oarecare părere de rău că nu-i cunosc. Încă. Ajustează camera. Sunt oameni online. Țineți microfonul mai aproape. E totuși a sense of pride. We did it.

Cristina Stefan

A citit Cristina Ștefan și mi-a plăcut că a citit din tinere talente, că i-a promovat, chiar dacă omuleții nu erau de față. Mi-au plăcut și studentele de la litere care se uitau crispate și timide, și râdeau de mine când mă uitam ca o gâscă la setările speakerelor. De ce cântă? De unde cântă? Mi-a plăcut tenorul Daniel Dobircianu, din primul rând, ce activează pe Lira, cânta cu băieții de la Caravana de folk, cânta de acolo, din primul rând, de la locul lui. Mi-a plăcut că s-a râs, că s-a comentat, mi-e o jale imensă că nu s-a auzit online. Mi-a plăcut Maria Prochipiuc, care totuși a citit, deși o seară întreagă s-a mulțumit să privească. Mi-a plăcut de Alina că a citit din mulți prezenți doar în online, să îi simțim cu noi. Și mi-a plăcut de Cosmin Vaman, de glasul blând, umorul șugubăț și versurile care dincolo de toate, au fost emoționante. Mi-a plăcut că Vlad Nanie a citit și el, și camera nu l-a înghițit.

Cosmin Vaman

Mi-a plăcut domnul pletos din primul rând, regret că nu i-am reținut numele, care a debitat trăznăi toată seara, mi-a plăcut că s-a citit proză de pe iphone! Literatura n-are nimic împotriva erei internetului. Și mi-a plăcut în general atmosfera caldă, că oamenii au venit să citească, că s-au anunțat, că și-au dorit să fie în fața camerei noastre oblic amplasată. Mi-a plăcut cuplul de tineri din fundul sălii, care zâmbea atent.

Vlad Nanie, Alina Manole, Roxana Sonea

O seară intimă cu muzică și poezie. Eu zic că a meritat și drumul, și bătutul la cap (pentru care sper că mă scuzați).

Căci de când ai apărut,
Fac invariabil bine.

Revistă literară: 

Comentarii

Mulțumesc,

Mulțumesc, Cristina! Îmi era cunoscut dar nu știam de unde să îl iau. O să editez în text numele lui. Adevărul este că nici eu n-am ieșit încă din atmosferă, or fi și sărbătorile de vină. :)

De ce entropie?

De ce entropie? Eu, dimpotrivă, văd o evoluţie de la dezordine (sau dezorganizare) spre un grad mai mare de organizare şi complexitate.

Eu am o admiraţie deosebită

Eu am o admiraţie deosebită pentru Roxana şi efortul ei. Unora le-a fost greu să vină din Iaşi pînă în Copou. Sau de prin alte oraşe învecinate sau cu access mai uşor, precum Tecuci sau Bacău, etc. Roxana însă a trecut munţii. Singură şi la volanul unei maşini. Well, din punctul meu de vedere asta este admirabil şi extrem de curajos. Mă tem că a făcut pe unii băieţi de ruşine. Bineînţeles că nimeni nu este obligat să participe nicăieri. Dar dacă cineva pomeneşte scuza frigului şi a zăpezii pentru mine Roxana a făcut irelevantă această scuză. Îi mulţumesc pentru cheltuieli şi pentru efortul depus ca Virtualia să poată fi văzută şi online live. Există multe persoane pe care dacă le-aş fi rugat ar fi fost binevoitoare dar s-ar fi scuzat cu eternul "nu mă pricep" sau "nu mă bag". Roxana nu numai că s-a oferit dar s-a şi aventurat dincolo de zona ei de confort. Putea asemeni multor altora să se mulţumească în postura calmă a unui spectator. Mai ales după multele ore de condus şi traversat munţii cu lanţuri pe roţi. Repet şi admir asta pentru că am făcut-o şi eu cîndva în România şi nu este cel mai amuzant lucru. Oricînd poţi sfîrşi cu maşina într-o rîpă. Deci aprecierile mele pentru efort şi pentru cîştigarea poziţiei de editor special media pentru Hermeneia ;).

Şi pentru că,

Şi pentru că, aşa cum spuneai, Virgil, nu este nimeni obligat să participe nicăieri ori să-şi justifice absenţa dintr-un eveniment, eu zic că ar fi bine să se înceteze cu apropourile pe care le citesc în diferite comentarii. Fiecare îsi stabileşte singur priorităţile şi contribuie cum poate sau cum vrea în poezie. Ce, fără unii sau alţii nu a fost întâlnirea un succes? Ce, au intrat zilele-n sac? Să ne prindă următoarea întâlnire sănătoşi şi-om fi poate mai mulţi în Virtualia.

Virgil,

Virgil, da, a fost un efort într-adevăr, dar pe jumătate involuntar, nu știam la ce plec în momentul în care am ieșit din Tg-Mureș, prin Ardeal situația nu era atât de ..albă. Adevărul este că am făcut efortul în mare parte de dragul Almei și al cenaclului. Anul trecut am fost și eu simplu participant. Alma m-a contactat în toiul nopții să-i dau un text pentru publicare și i-am admirat efortul depus pentru proiect. Așa că anul acesta când mi-a cerut ajutorul am făcut și eu cât am putut, am avut și norocul ca "familia" să fie student la calculatoare. Oricum, am spus entropie pentru că pentru mine a fost o ieșire din zona de confort, cum bine ai sesizat, până la urmă a trebuit să înțeleg tot ce se întâmplă, și se întâmplau multe.:))

Oricum, mi-a făcut mare plăcere și o voi ajuta pe Alma cu drag și la edițiile viitoare.

Mulțumesc de numirea în funcție. :) E o surpriză plăcută, care presupun că mă va scoate și mai mult din zona de confort, dar asta e de bine.

A.A.A., hai să nu ne înghiontim, data viitoare ne vedem acolo, bem o cafea pe hol, citim o poezie și-l ascultăm și pe Virgil cum ne citește ceva din California. M-aș bucura dacă ai vrea să mă ajuți cu ceva detalii tehnice. :]

Exact asta spuneam şi eu,

Exact asta spuneam şi eu, Roxana - hai să nu ne înghiontim! Cred, sper c-o să ne vedem data viitoare.

Felicitări pentru eforturi!

Raluca,

Raluca, mulțumesc de apricieri. :) Pe data viitoare, să sperăm că va fi mai bine. Poate facem cumva să fie și cei din online într-un dialog cu cei din sală.
Sărbatori fericite și ție!

eu ofer cerneală pentru

eu ofer cerneală pentru peniţele acordate. şi ofer $200.00 pentru chitara aia cu autografe din poza a şasea.

eu sper din ce în ce mai mult

eu sper din ce în ce mai mult ca exista viata si dupa "Virtualia" si ca, încet-încet, voi uita cum am înfruntat(laudabil) nametii , macar pâna la anul, si vom încerca sa mai diascutam si despre poezie.

Roxana,

Roxana, eu nici macar nu vroiam sa fiu ironic...dar, ma rog...
mai bine o colinda ca pe la noi, pe Murăş.craciun fericit!