coloanele lui noe

imaginea utilizatorului Virgil
din visuri

uneori îmi vine să desfac
toată coaja de pe lucruri
să las numai scheletul
liniile pure care îmi rămîn în minte
cînd închid ochii
îmi vine să răstorn tarabe și calabalîcuri
ca isus
toată gălăgia tot bazarul planturos
tot izul de mucegai ideea de a exista
fără a fi
îmi vine să stau nemișcat
pînă trece viitura asta de gunoaie
vocabule care nu pot spune nimic
să le înghită nisipul pămîntul
zăbrelele unei canalizări universale
uneori mă covrigesc într-un colț al unui cub care plutește în voie
adorm visînd visuri lapidare
trec printre coloanele lui noe

Comentarii

trecerea dincolo de

trecerea dincolo de ”coloanele lui noe”, probabil rămase pe undeva pe muntele Ararat, e pregătită de text, adică se simt, palpabil aproape, dezgustul, lehamitea, dorința de a urla uneori neputința de a acționa.
aș mai umbla la ”ideea de a exista fără a fi”, și ”adorm visând visuri lapidare” .

In general nu comentez cand

In general nu comentez cand vine vorba de o comparatie de genul, dar aici mi se pare ca este putin fortata comparatia cu Isus. Nu stiu de ce, asa am simtit-o. Apoi, cum ai putea rasturna toate calabalacurile astea care ocupa spatiu degeaba, daca in a doua parte a poemului iti vine sa stai fara sa mai faci nimic, ocrotit de un oarecare simt de auto-conservare impotriva haosului si degradarii? ( fara nicio ironie)

good question

dar tradeaza, dupa parerea mea, un pic de rigiditate. da, sint doua ipostaze aparent foarte diferite. dar in esenta amindoua comunica acelasi lucru. acelasi gen de ostilitate fata de tencuiala artificialului, fata de gunoiul pretentios al aparentei. in primul este vorba de o ipostaza activa. in al doilea de una pasiva. dar amindou au aceeasi cauza si acelasi efect in ultima instanta, nu? si nu, nu am scris nimic despre haos sau degradare. si recunosc, textul poate fi acuzat de influente neoplatoniste. in ce priveste imaginea aceea cu isus, cred dimpotriva ca ideea se potriveste chiar foarte bine. mai ales daca o privesti din perspectiva originala a ideii din ieremia.