Ars de tăcerea nemărginirii

imaginea utilizatorului celestin

Acest text se află în Șantierul Literar Hermeneia.com

Strâng în dreptul inimii
liniștea
răstignită în cuiele umbrelor
nestinsă ca ultimul gând
sub muțenia privirii

drumul se întrerupe
la fiecare obstacol
în fagurele lutului
se văd urme de vinere neagră cu sufletul gol
timpul se întoarce pe cealaltă parte
se aud arginții cum sună
oare cui m-a vândut.

Comentarii

- una, două -

Inconstanţă. Alternezi versuri destul de originale şi cu substanţă dpdv stilistic si discursiv cu versuri mega clişeice, goale, superficiale şi atât de poetizate:

"se văd urme de vinere neagră cu sufletul gol
timpul se întoarce pe cealaltă parte
se aud arginții cum sună (bun!) vs "Strâng în dreptul inimii
liniștea
răstignită în cuiele umbrelor
nestinsă ca ultimul gând
sub muțenia privirii" (bleah! un bocet poetic, juvenil şi, cel mult, de jurnal).

Cele două unitaţi, se vede cu ochiul liber, sunt două texte diferite. Aş spune chiar că ele sunt scrise în perioade diferite. A doua e chiar bună. Prima, dacă-mi suporţi o mică glumiţă, parcă-i scrisă de un copil de 14 ani, care a prins-o pe colega de bancă, pe care o iubeşte în taină, sărutându-se cu atletul clasei. Asta vizavi de mijloacele artistice, pentru că dpvd ideatic, ea, unitatea 1, nu spune absolut nimic, pentru că-şi propune să rupă norii metafizici, să zguduie fiinţa coelctivă, nu alta.

- sfaturi, daca nu-i cu bănat -

Celestin, încearcă să scrii simplu, dar nu simplist, să fii original şi, în acelaşi timp, cât se poate de firesc. Scrie mai degrabă despre nimicuri, banalităti cotidiene etc într-un mod personal şi autentic, decât să poetizezi filosofii fandosite şi elegii megaîndoliate, super complexe, de nu se mai înţelege nimeni cu nimic. Lasă fuga după sensul lapidar, dar absolut din scrierile orientale de la anul o mie - filosofia e pentru proză, aşa cum lirismul e pentru poezie. Şi nu încerca să fii poet, măcar nu în fiecare moment.

La altele!

Recunosc că în primul text am

Recunosc că în primul text am alternat două poezii și nu mi-a ieșit deloc bine, o să țin cont de sfaturile tale și sper într-o zi să mă pot detașa de scrierile megaîndoliate,super complexe.Oricum mulțumesc de trecere și sfaturi chiar aveam nevoie.o zi frumoasă Adrian,