The State of Hermeneia

imaginea utilizatorului Virgil
www.hermeneia.com la un an de la apariție


© virgil titarenco - 2006


Cu mai mult de un an de zile în urmă mă hotăram să construiesc un spațiu virtual pentru mine și cîțiva amici în ale literaturii. Îmi publicasem o vreme niște texte online într-un alt loc dar cu timpul o sumă de dezamăgiri începuseră să macine adînc la rădăcina entuziasmului. Treptat ajunsesem să simt că nu mai aparțin acelui loc. De felul meu sînt însă romantic, aproximativ conservator și destul de comod. Fiind romantic mă atașez și mă desprind foarte greu. Deși sînt pe jumătate american și californian, într-o anumită măsură sînt totuși conservator și îmi schimb greu tabieturile. Fiind comod orice efort în plus trebuie să mi se prezinte cu un portofoliu semnificativ de justificări. Cu alte cuvinte mă urnesc greu. Odată urnit însă devin irevocabil. Așa s-a întîmplat cu Hermeneia.com. Undeva pe la începutul lui decembrie 2005 a demarat aventura. Au fost la început viziunea, ideile de principiu, strategiile, soluțiile concrete și apoi munca. Au urmat nopți nedormite, teste, eșecuri, neșfîrșite ore de discuții cu David și alți prieteni și în final, după un maraton care și acum mă face să îmi crească tensiunea, în timpul dimineții de 21 decembrie 2005 (ora Pacificului) site-ul www.hermeneia.com devenea „live”. Avea la vremea aceea o cantitate limitată de facilități dar funcționa. În primele ore și primele zile o serie de prieteni și cunoscuți se înscriau și începeau să publice. Euforia era generală. Eu îmi împărțeam timpul între serviciu, hermeneia.com și cît mai apucam cu familia. Anul 2005 a fost unul dintre cei mai dificili ani ai vieții mele din foarte multe puncte de vedere în întregimea lui. Am făcut foarte multe lucruri pe care nu mi le-aș fi imaginat posibile. Nu mai puțin a fost hermeneia.com. Dacă mi-ar fi spus cineva atunci toate dificultățile, confictele și nopțile nedormite pe care mi le va aduce acest proiect probabil că nu l-aș fi început cu atîta entuziasm. Dar ca și la nașterea unui copil, ești suficient de tînăr și inconștient ca să nu te mai gîndești la implicații și poate că așa este mai bine. Altfel nu am mai ajunge să facem nimic frumos în viață. Îmi pare rău că am început Hermeneia.com? Doamne ferește! Aș face unele lucruri altfel dacă ar fi să o iau de la început? Poate.
Hermeneia s-a născut în jurul principiilor exigenței și elitismului literar și cu scopul de a oferi un spațiu în care fiecare autor să se simtă respectat, relaxat și responsabil. Măsura în care am reușit sau sîntem pe cale să reușim asta va fi judecată în timp.
Hermeneia.com a fost de la început nu doar un website literar ci și o comunitate. Eu de felul meu nu sînt o persoană foarte sociabilă și m-am temut că acest aspect al Hermeneia.com va fi probabil un eșec. Cu timpul însă destul de mulți s-au alăturat comunității și site-ului și și-au publicat textele aici. Unii au rămas, alții au plecat. Așa cum probabil se întîmplă de obicei în viață. Audiența și numărul vizitatorilor a crescut constant însă astfel că în ultimele două luni media zinică a vizitelor unice a atins cifra 200, lucru la care nu m-am așteptat.
Bineînțeles că pe parcurs site-ul și numărul de secțiuni au evoluat. La fel și diversitatea facilităților oferite. Și vor mai evolua. Unul dintre principiile căruia am vrut să îi fiu loial a fost receptivitatea față de nevoile și dorințele membrilor acestei comunități, în măsura posibilităților și timpului disponibil. Și așa vom proceda și pe viitor. Spun „vom” pentru că pe parcurs munca de administrare a site-ului și comunității a devenit împărțită și împărtășită nu numai de mine ci și de un grup de editori/moderatori al căror număr și diversitate sper și doresc să crească pe viitor.
Odată cu dezvoltarea site-ului și comunității apar și se dezvoltă și anumite forțe centrifuge. Este inerent lucrul acesta. Îmi parvin tot felul de dorințe și intenții cu privire la Hermeneia.com. Eu încerc, așa cum scriam mai sus să fiu receptiv la toate. Totuși voi căuta să păstrez viziunea originală.
Hermeneia.com este un site și o comunitate literară românească dar cu o curajoasă deschidere cosmopolită. Aceasta pentru că valoarea literaturii și talentelor literare consacrate sau debutante românești nu vor ajunge să fie cunoscute și apreciate de alții decît în măsura în care vom fi gata să îi primim între noi ca prieteni și să dărîmăm ultimele rămășițe de xenofobism și izolaționism cultural.
Apoi, Hermeneia.com este un site de literatură și poezie dar, așa cum spunea Leonard Bernstein, toate artele tind către poezie în esența lor. Poezia este cu adevărat regina artelor. Astfel că Hermeneia.com este un site de literatură și poezie dar cu o curajoasă deschidere către orice formă de exprimare artistică.
Așa cum s-a observat a existat o practică de reîmprospătare relativ regulată a paginii principale și a paginilor fiecărei secțiuni. Începînd de astăzi intenționăm să facem acest lucru într-un mod mai ordonat aproximativ odată la zece zile pentru pagina principală. Fiecare nouă pagină va avea un număr. Astfel că fiecare lună va avea cam trei numere iar anul Hermeneia, care nu va fi calendaristic ci va începe de fiecare dată pe 21 decembrie, va avea 48 de numere. Împrospătarea paginilor de secțiuni va continua să se facă deocamdată aproximativ săptămînal dar fără o anumită rigoare prestabilită. Hermeneia.com începe astfel să capete și trăsăturile unei reviste electronice.
Ca să concluzionez această elaborată descriere aș putea să spun că, cel puțin în acest moment, la un an de la apariție, Hermeneia.com se profilează ca o agoră electronică de literatură și arte vizuale. Și cînd spun agoră mă gîndesc la dimensiunile de comunitate și de revistă.
Hermeneia este un cuvînt din greaca veche și înseamnă interpretare, tălmăcire, comunicare. Își are originea în numele lui Hermes, fiul lui Zeus și al naiadei Maia, zeu al elocvenței, interpreților, călătorilor, poeților și hoților. Hermes, sau Mercur din mitologia romană, este prin excelență comunicatorul, heraldul, poetul, purtătorul de cuvînt, tălmăcitorul și vestitorul zeilor. Toate aceste lucruri m-au inspirat atunci cînd am început Hermeneia.com, un loc în care oameni din diferite părți ale lumii și de diferite pregătiri și vîrste să poată să scrie, să comunice, să interpreteze, să critice și să polemizeze împreună în fascinantul limbaj profetic al poeziei.
Acum, după un an de zile de la apariția Hermeneia, țin să mulțumesc tuturor celor fără de care acest proiect nu ar fi fost posibil. Îi mulțumesc fiului meu, David, care a făcut de multe ori un efort deosebit pentru a crea și menține funcțională toată mașinăria din spatele acestui website. E un lucru extraordinar că am avut atît de puțin downtime anul acesta. Mulțumesc editorilor și moderatorilor trecuți și prezenți ai site-ului Hermeneia.com pentru toată munca depusă în mod voluntar și pentru toată răbdarea pe care au avut-o cu mine și cu aspectul destul de pretențios și nu totdeauna foarte bine organizat (încă) al acestei munci. Membrii Hermeneia.com și cu mine nu vom uita efortul vostru. Și în final dar desigur nu pe ultimul loc doresc să mulțumesc tuturor membrilor Hermeneia.com pentru participarea, propunerile și textele lor. Nu uitați că indiferent dacă un text sau o creație artistică va deveni sau nu celebră, ea reprezintă un lucru frumos pe care îl aduceți în lume și care va rămîne după voi. Vă doresc tuturor mult succes, un Crăciun Fericit și Un An Nou bun alături ce cei care vă sînt dragi.


Virgil Titarenco
director hermeneia.com

Comentarii

Felicitari Virgil Titarenco! Pentru perseverenta talent si daruire! Pentru site! Pentru ce va fi! Sarbatori fericite tuturor!

Un an. E frumos, ma simt bine si de multe ori vin aici nu neapărat să scriu, ci să stau, așa, acolo, pe o bancă.

Ce este Hermeneia.com? Spațiul în care sinele meu se regăsește de cele mai multe ori, în care sufletul meu se odihnește după furia unei zile, "locul" în care reușim să recuperăm o parte din puritatea noastră originară, din lumina și blândețea cu care ne privește Dumnezeu. Îți mulțumim Virgil Titarenco pentru bunătatea și adâncimea gândului tău. La mulți ani Hermeneia. Un Crăciun fericit și un An Nou mai bun pentru toți!

... aici, cu suflet și restul. Spre, optimist! Acum, apreciere! Sărbători celor dragi, Virgil!

va multumesc pentru cuvinte. Aranca... Cailean, oricind bine venit.. Citadinul, ai spus cuvinte frumoase. Yester, multumesc, asa sa fie...

Pentru mine, acest tarim al lui Hermes reprezinta un alt fel de acasa, un loc unde te poti retrage, te poti aduna, iti poti reintregi rezervele de rabdare, intelegere, iubire si compasiune atunci cind imperfectiunile realitatii cotidiene devin prea mult. Va multumesc dvs. si echipei dvs., pentru toate aceste realizari, cu adevarat speciale. Fie ca lumina blinda a Stelei de Craciun sa va lumineze viata, Spiritul Craciunului sa va umple sufletele de bucurie, Sfintele Sarbatori sa vaaduca seninatate, iubire si pace, dvs., familiei si tuturor membrilor acestei frumoase comunitati. Iertati-mi rugamintea si indrazneala, este Craciun, moment in care oricine poate sa-si puna o dorinta, eu doresc pentru dna. Mihaela Visalon alaturi de toate celelalte urari de bine, o apreciere mai apropiata de adevarata sa valoare.

eu iti doresc sa fii fericita Younger Sister si ca toate dorintele tale sa se implineasca de Craciun! Sarbatori fericite si La multi ani!

multumesc, Naan Lea, decizia cu privire la Mihaela Visalon nu am luat-o singur si a fost luata pe baza textelor trimise cind s-a inscris, nu pe alte considerente. Deocamdata nu vad ca postat nimic, asa ca imi este greu sa stiu care va fi traiectoria ei pe hermeneia.com. Aici nimeni nu este altceva decit ceea ce face aici. De asemenea vreau sa subliniez ca anul pe care il vom incepe va aduce cu sine o (si) mai exigenta atitiudine fata de actul literar pe hermeneia. Dorinta mea este ca toti sa scrie cit mai bine.

Nu stiu prea bine ce reprezinta hermeneia ca si comunitate dar am sa aflu curand de vreme ce am ales sa public aici insa stiu cu siguranta ca "hermeneia" isi are obirsia din hermetism si nu vine de la Hermes. Eu cel putin asa am invatat la scoala. Poate ca ambele variante sunt corecte.

draga rafael, ma tem ca incurci termenii. poate vrei sa spui ca exista o legatura etimologica intre Hermeneia si hermeneutica, asa cum si este de fapt. Hermetismul pe de alta parte a fost o secta pagina greco-egipteana bazata pe colectia literara Hermetic Corpus. Nu exista nici o legatura intre hermeneia si hermetism, nici macar etimologica. De asemenea nu exista nici o legatura intre hermeneia si hermeticism care este o colectie de convingeri filozofice bazate pe scrierile lui Hermes Trismegistus. Deci, sa evitam confuziile...

Urez cu sufletul deschis sărbători luminoase și la mulți ani comunității Hermeneia.

Din Israel, tara cartii urez succes Hermeneei, lui Virgil, lui David si tuturor celor care cu sudoare si infinita pasiune modeleaza cuvinte si suflete. Sa ne vedem in 2007 cu noi aventuri literare, emotie si condei aprig ! Tel Aviv -30 Dec 2006

frumoase ganduri, dar si frumoase realizari! un An Nou buinecuvantat plin de impliniri!