Scriu cu plăcere pe site-ul Hermenia.com încă de când l-am descoperit pe tărâmul interna(u)ților. Am încercat să pun aici tot ce este mai bun din imaginația, din credința și din convingerile mele lirice. Nu sunt o voce care se face clar auzită. De multe ori părerile și scrierile mele au fost interpretate la modul personal - fără ca cei care au făcut-o să mă cunoască - sau au fost considerate manifestări ale unui novice literar. Nu am pretenția că reprezint o descoperire a literaturii române și nici că de la mine și cu ceea ce scriu începe poezia în limba română - însă pot spune că părerea mea contează atât cât fiecare dintre noi are dreptul al libera exprimare - indiferent de valoarea ei sau de felul în care sunt perceput pe acest site. Să nu fiu înțeles nicidecum cum că situl nu ne oferă posibilitatea liberei exprimări. În nici un caz!
Ceea ce voiesc să remarc pe acest sit, este calitatea deosebită a versurilor expuse, ceea ce implică existența unor autori valoroși și autentici, pentru care am tot respectul cuvenit, deși uneori, îmi permit să comentez textelor dumnealor cu ceva îndrăzneală sau chiar nesăbuință, pot spune.
În această atmosferă de lux, de multe ori însă, rămân surprins de comentariile altora și de penițele care se acordă cu maximă lejeritate unor texte care se consideră valoroase în funcție de cei care le comentează. Spre exemplu, acolo unde mai marele sitului, Profetul, în speță Dl Virgil Titarenco, apare cu un comentariu pozitiv, observ constant apariția comentariilor acelora care au funcții pe site, în același ton. Dacă dânsul se exprimă negativ, tonul „locotenenților” săi, ca să folosesc un termen folosit de bobadil, susține isonul „dirijorului”. Observ penițe oferite pentru traduceri ale aceluiași text care nu fac referire la valoarea textului. Observ penițe oferite în ambiția celor care au comentat negativ și dau ca exemplu poemul meu „Îngroparea îmi pare a fi un act sexual” și comentariile aferente. Observ aprecieri de același fel pentru texte scrise în diferite limbi, de parcă poezia este mai frumoasă dacă autorul este vorbitor a mai multor limbi, sau remarc corecturi asupra versurilor de genul „cred că ar suna mai bine...”, ori „poți obține același rezultat semantic și altfel:...” sau „renunță la folosirea adjectivului... din versul...”, „fii atent cu ocurențele...”, „titlul este interesant, dar...”, „sintagme gen...”, ș.a., ceea ce, cu iertare spun, în opinia mea, nu au de-a face cu comentariile literare, ci mai de grabă cu părerile proprii, ceea ce însemnă că părerile expuse sunt lipsite de profesionalism și, ca atare, nu urmăresc analiza literară, ci exprimarea, detalierea și epatarea propriilor cunoștințe.
În altă ordine de idei am întâlnit comentarii asupra textelor care pornesc de la tema propusă de autor, apoi dezvoltă idei proprii și în final trag concluzii în baza propriilor comentarii, care, din păcate nu au de-a face cu textul poetic, gen Aranca, Fluerașu Petre sau Francisc.
Am întâlnit și situații ironice între membrii sitului, care se atacă reciproc agățându-se de textele ceva mai comentate, pentru a-și servi reciproc, cât mai tranșant uneori, aluzii la situații și conjuncturi numai de dânșii cunoscute. (vezi relația Profetul vs. bobadil.)
Nu știu cât am fost de explicit și de clar în aceste rânduri. Sper să înțelegeți că nu atac pe nimeni, nu judec pe nimeni, ci doar încerc să constat o situație, să atrag atenția asupra unei stări care, se pare, devine convenabilă pe acest site pentru cei care scriu cât și pentru cei care comentează. Îndrăznesc să scriu și să postez aceste rânduri în ideea că atât eu cât și toți cei care sunt admiși aici se consideră a fi membrii unui atelier literar în care ne permitem să ne vorbim deschis unii altora, să ne adresăm în primul rând constructiv atât între noi cât și în ceea ce privesc textele colegilor noștri.
În încheiere pot spune că mă bucur de existența sitului Hermenia.com, deoarece aici îndrăznesc să scriu așa cum simt, să scriu liber și să expun texte care pe alte situri sunt greu de acceptat și care își găsesc colegi care cu greu îndrăznesc să le comenteze.
Cu considerație.
Comentarii
Aranca -
Domnule Nincu, nu înțeleg cui este adresată Nota de Informare . Dar sunt convinsă că ar trebui să o semnați. Să nu fie anonimă. De exemplu, "Nesimtitul literar in ateliere www" . Știți Dumneavoastră la ce mă refer.
lucian -
Da Dșoară Marina, știu cu exactitate la ce vă referiți și, tocmai de aceea, se pare că nu mai este nevoie de semnătură. Cu considerație.
Virgil -
Vezi că ai unele greșeli de tipărire pe care ar fi bine să le corectezi. În altă ordine de idei eu nu prea am înțeles ce ai vrut să spui tu aici și cu atît mai puțin ce ai urmărit să faci. Dacă am reținut ceva sînt faptul că „locotenenții” pe Hermeneia își cam urmează „generalul” (ca să continui alegoria) fără prea mult discernămînt, și că mulți fac comentarii mai puțin de critică literară „profesională”. Bineînțeles astea sînt observațiile tale. Nu știu ce să spun despre aceste două lucruri (singurele pe care le-am înțeles). Prima nu am observat-o dar nici nu am urmărit-o și nici nu am încurajat-o în vreun fel. Și, să fiu deschis cu tine, niciodată nu a existat în Consiliul Hermeneia „comandă politică”. Niciodată nu mi-a trecut prin minte să influențez sau să pretind o „anumită” orientare în concluziile artistice ale editorilor sau moderatorilor de pe Hermeneia. De fapt ar fi și o prostie. Ce rost ar mai avea să mă încurc cu oameni care nu pot să gîndească estetic și singuri?! N-ar face decît să mă încurce și mai mult. Iar eu tocmai vreau să le deleg tot mai multă muncă, mai ales de natură literar-estetică dar și administrativă. Evident, e posibil ca unele din concluziile mele estetice să rezoneze și cu ei dar niciodată nu am pretins asta nimănui și nici nu am amenințat sau descurajat pe cineva care are alte gusturi estetice decît ale mele între editorii de pe Hermeneia. Așa că observația aceasta poate fi onestă dar este la fel eronată. În ce privește aspectul „profesional” al comentariilor probabil că este oarecum adevărat. Dar nu cred că este vina mea faptul că oameni care au pregătire de specialitate (și nu dau nume) tac, oameni care sînt scriitori relativ consacrați comentează foarte puțin sau tac (și din nou nu dau nume). Intervențiile pe Hermeneia sînt voluntare iar eu nu am descurajat pe nimeni. Dimpotrivă, am tot încurajat oamenii să participe constructiv și onest. Acum, fiecare o face după măsura puterilor lui. Dilema la care ne supui tu acum este: Ce anume e mai de preferat? Lipsa aproape totală a comentariilor sau existența lor așa cum poate fiecare să le facă în măsura abilităților și a timpului disponibil? cu aceeași considerație
lucian -
observ, Profetule, ca fiece literă a fiecarui cuvant pe care mi l/ai adresat poartă stăruința persuasiunii tale și că ai cautat, de asemenea, insistent sa imi desfintezi pana la amanunt mesajului. ceea ce am scris aici este, asa cum am incercat sa spun inca din titlul, o parere, o constatare personala care nu cauta sa invinuiasca pe nimeni si nici sa anuleze vreo comportare a membrilor acestui site, dar, mai ales al initiatorului si propietarului. asadar, din punctul meu de vedere, nu exista o dilema. în aceași ordine de idei, ceea ce voiam să spun este tocmai ce am spus. adică: unii sunt "locotenentii" tăi nu pentru că tu i-ai constrâns să fie, ci pentru că simt nevoia de a fi supuși cuiva, conduși sau preamări. mereu există astfel de oameni. eu nu am făcut decât să constat existența lor și prin această constatare am intenționat să evidențiez o situație reală, nebenefică siteului, în opinia mea. "Ce rost ar mai avea să mă încurc cu oameni care nu pot să gîndească estetic și singuri?!" corectă observatia ta retorică. cred că în asta constă și esența siteului: de a strânge într-un loc virtual oameni cu sete nestinsă de frumos, oameni care se cunosc bine pe ei înșiși și puterile lor. în opinia mea cred că unor astfel de oameni le poti spune deschis și sincer unde greșesc, cum și de ce, dacă tu crezi că o fac. în această idee și motivat de aceste sentimente am scris "o părere retroactivă pentru a nu se mai repeta". cu reverenta.
Aranca -
În interesul Dumneavoastră, domnule Nincu, eu vă recomand și insist să le studiați, două cărți esențiale (lectura lor am constatat că vă lipsește cu desăvârșire atât în texte cât și în comentarii): "Codul manierelor elegante" http://www.vladimed.ro/codul-manierelor-elegante-p-588.html și "Indreptar ortografic,ortoepic si de punctuatie al limbii romane" http://www.librariaonline.ro/product_info.php?products_id=1003960&view=&...
lucian -
multumesc Dsoara Marina pentru recomandari. voi incerca sa le urmez si chiar cred ca imi vor fi de folos. cu acelasi respect.