Un stomac de balaur

imaginea utilizatorului Sancho Panza

uneori obosești

atunci zgârii prin aerul putred
cauți o poartă deschisă
te transformi într-un canish cu dinții tociți
pe ceafă îți crește o blană
înțesată de puricii fricii
îi simți cum foșnesc
o armată de bestii
simți noaptea strângându-se cercuri
o haită de lupi cu limbile roșii
cu limbile roșii
cauți o amintire cu miros de bărbat
să te ghemuiești lângă ea
o întâmplare unde să intri pe brânci
timpul devine un stomac de balaur
te lipești cu spinarea de clipă
și-aștepți

ori cauti un om o privire de om o tăcere de om

mergi pe urmele lui deși știi
deși știi foarte bine
oamenii niciodată
n-au timp

uneori îți amintești că te-ai îngropat undeva
în pământ nu te afli
în cer cu atât mai puțin
te cauți năuc prin mustrările coapte
pe buzele mamei
în praful depărtărilor din care-ai făcut
cătușe pe glezne
într-un ochi prin care te-ai scurs
ca o poveste citită în tren
râcâi flămând
te găsești
ești gol și uscat ca o piele de șarpe

te întinzi peste pietrele reci
și astepți

poate trece Dumnezeu pe acolo

poate trece un om

poate trece
un tren

Comentarii

Adriana, cu tot respectul, cred ca acest text este slab. As pune textul sub semnul bestialitatii in crescendo pana la absolut caniche, lupi, balaur. Dar, imaginea canichului e ilara. Puricii fricii ? Intre elemnetele de bestialitate... lupii cu limbi rosii - tipul stomac de balaur e o amintire de barbat...Ce cauta partea aia acolo ? Apoi... cat de poetic poate fi un stomac, fie el si de balaur... e alta discutie. Stereotipurile : "a merge pe urmele cuiva" "oamenii nu au niciodata timp" "praful departarilor". Finalul mi se pare singura parte reusita. Un text rupt... pe la jumatate e altceva. Se poate mult mai bine... Ialin

Emil, cu indoit respect, ce anume ti se pare ilar in imaginea unui canish? "Intre elemnetele de bestialitate... lupii cu limbi rosii - tipul stomac de balaur e o amintire de barbat... Ce cauta partea aia acolo ?" fara suparare, dar chiar n-am inteles ce vrei sa spui, ce anume intrebi. "Apoi... cat de poetic poate fi un stomac, fie el si de balaur... e alta discutie." Da, intr-adevar, este o alta discutie. sper sa o continuam maine, dupa ce-oi pricepe ce ai vrut a zice in propozitia aceea bolduita.

Eu cand aud caniche am in minte cainele ala cret (discutabil daca el sau blana lui) care arata destul de amuzant. Acuma sa asociez imaginea aia cu puricii fricii... cum crezi ca suna pentru mine ? Apoi, intre doua elemnte ale bestialitatii ... lupii cu limbi rosii respectiv stomacul balaurului... cauti "o amintire de barbat". Versul asta iese de-acolo, iese din linia bestialului, e in plus. Treci de la caniche la lup, la amintire de barbat, la stomac de balaur... asa pur si simplu. Nu sustii trcerea cu nimic. Ti se pare poetic un stomac(fie el si de balaur) ? Ialin

Sa am iertare, Ialin, dar ma faci sa cred ca ai citit rand cu rand, dar fara sa le legi. Da, acela e un canich...ai vazut vreodata unul abandonat in fata unor porti (subliniez porti, vezi ca apare cuvantul in versul 2), infricosat, tremurand? Mie nu mi se pare deloc ilar, pe cuvant ca nu ma potopeste rasul. Ce-ai vrea sa creasca din blana unui astfel de animal, boboci de tuberoza? la intrebarea 2: cand ti-e teama, ce faci, Ialin, mai ales daca esti un biet si ilar canish abandonat? cauti o ascunzatoare. "amintirea cu miros de barbat" n-are legatura cu faptul ca autoarea este femeie, ci cu tendinta noastra de a cauta sprijin in reprezentarile tatalui. Tatal, in care vedem (sau ar trebui sa vedem) forta si stabilitate, un fel de axix mundi. la intrebarea 3: nu cred in cuvinte poetice ori nepoetice, cred numai in exploaratea lor, buna ori deficitara.

"uneori obosești atunci zgârii prin aerul putred cauți o poartă deschisă te transformi într-un canish cu dinții tociți pe ceafă îți crește o blană înțesată de puricii fricii îi simți cum foșnesc" Daca din partea asta se poate abate prin gand cel putin intamplator imaginea unui canish parasit in fata unei porti... poate ca e timpul sa ma las de sportul asta.

Ialin, Ialin...nu face promisiuni pe care iti va fi greu sa le respecti!... zambesc. Stii foarte bine ca nu sunt refractara la sugestii si ca nu devin arici cand sunt criticata; insa, de data asta, imi permit sa-ti spun amical: nu ai dreptate. Textul nu este slab. Poate ca nu iti place, poate ca nu te regasesti in el. Dar eu cred ca textul ramane pe picioarele lui (de caniche abandonat) si, culmea, chiar merge! cu prietenie, cum ziceam...

erata la penultimul meu comentariu: exploatarea lor* scuze.

Mie mi se pare poetic stomacul acela de balaur tocmai pentru ca este generos in semnificatii... 1. pentru ca balaurii erau uneori hraniti cu fecioare ceea ce face din balaur un fel de devorator de pudoare, de senzualitate nemanifestata 2. pentru ca stomacul poate fi lesne inteles ca un athantor, varianta barbateasca a pantecului, un loc de transmutatie a elementelor vulgare si de separare a esentei de steril 3. pentru ca balaurul este prin natura sa o fiinta intermediara, impartita... zburator prin aer, sursa a elementului foc, cand este legat acest lucru se intampla in htonian, sub un munte, se hraneste cu fecioare dupa cum am spus, adica si elementul acvatic. Doar cateva chestiuni venite in graba care pot fi valorizate poetic in materia stomacului de balaur. Despre poezie... "aerul putred" este de mare efect si ma face sa ma gandesc la Cioran care scria ca in iubire suntem putrezi de noi insine, metafora fantastica a lipsei de ego... sintagma cu pricina ofera o deschidere buna spre ideea de baza a textului. Daca ar fi poezia mea as rescrie pentru o mai buna cursivitate... te transformi canish cu dinții tociți pe ceafă îți crește blană si simti cum puricii fricii foșnesc ca o armată de bestii Sunt de acord cu haita de lupi ca sugestie primara a sexualitatii si cu mirosul de barbat care pentru o femeie reprezinta o trimitere evidenta spre protectie, spre tata. As termina strofa cu "o întâmplare unde să intri pe brânci", sugestie foarte buna a ingramadirii in sine, a ingustarii orizontului, a lipsei dorintelor. "ori cauti un om o privire de om o tăcere de om"... aici e cam patetic. "cătușe pe glezne într-un ochi prin care te-ai scurs ca o poveste citită în tren râcâi flămând te găsești ești gol și uscat ca o piele de șarpe"... partea aceasta este reusita insa fragmentul care o precede e cam neclar si are mult balast. Cu finalul... hmmm... eu zic sa-l urci pe Dumnezeu in tren :)

e fractionat textul. prima parte pare mai mult sa se taraie decat sa mearga, pe cand a doua parte fuge. imi place la nebunie jumatatea a doua a textului incepand cu "uneori îți amintești că te-ai îngropat undeva". e alerta, induiosatoare si te poti regasi cu usurinta in ea. "te cauți năuc prin mustrările coapte pe buzele mamei" - favoritele mele. despre prima parte nu voi spune prea multe. am inteles justificarile pe care le-ai dat, pot sa le vad acum, dar nu le-am prins din text.