Bucovina... Dealuri înalte, cu păduri revărsate anunţând munţii. Şi oamenii au aici vocaţia ascensionalităţii. Le privesc gesturile, le caut privirera - sunt dinamice şi agere, hotărâte şi demne, naturale şi crispate în cutezanţa lor.
Câmpuri pătate cu oi. Cer pătat cu nori.
Lunca Moldovei scăldată în verdeaţă. Ochiuri de lumină şi vârtejuri vegetale... Căsuţe solitare - bulgări de viaţă umană. În curgerea ei vaporoasă, învăluită uşor în ceaţă, apa devine translucidă şi ireală, împrumutând efecte cromatice nebănuite, aproape eterice.
În cea mai mare parte a sa, relieful se ridică învingător între stânci şi cer, între material şi eteric. Pe alocuri, pădurile de fag cern lumina peste creştetele munţilor, rărindu-se treptat şi făcând loc unei excrescenţe a pietre, unui conglomerat stâncos ce crează impresia începutului lumii - când mineralul îşi răsfaţă neverosimilul, până la refuz, formele şi masiva plinătate. Îmagini cu cetăţi de stâncă şi fortăreţe de păduri, într-un colorit aproape nefiresc de viu şi iradiant. Magme şi fluvii de piatră, ca într-un vulcan după erupţie.
Uluitor acest peisaj cu verticalităţi îndrăzneţe, sprijinite pe dealuri domoale, încărcate de cireşi sălbatici şi răsfrânte în ape repezi , cu maluri revărsând nestemate multiforme şi multicolore de flori!
Explozie de cromatic şi de o misterioasă şi captivantă densitate. Ţinut ce pare a ascunde în pântecele lui voluminos toate anotimpurie şi metaforele lor.
Tărâm cu toamne de vis, foşnind de pârg, solemne şi cuceritoare; cu copaci înalţi şi grei de aurul frunzelor şi de arama luminii; cu case de bârne frumos văruite, ca într-o poveste cu pitici uriaşi, uitate parcă şi pierdute printre denivelările formelor de relief.
Tărâm cu zăpezi albind de veşnicia aşteptării; cu roci adormite sub cerul plumburiu, devenind el însuşi rocă.
Tărâm cu primăveri înfiorate plăcut de imensitatea trecutului şi prezentului geologic ce le împresoară, iniţial nehotărâte şi timide, apoi tot mai liniştite de zborul mlădios al lăstunilor şi de covoraşele de ghiocei ce sparg crusta rece a zăpezii; cu ochi mari de mesteceni şi şoapte de vânt.
Tărâm cu veri strălucitoare, fremătând de viaţă; cu stâne de oi urcate spre verdele crud al ierbii din apropierea văzduhului, proiectate spre cer ca într-o lume răsturnată printr-un reflex fenomenal de oglindă magică.
Tărâm al credinţei, cu mânăstiri renumite construite de marii Domnitori Moldavi în cele mai tulburente zile ale ţării...
cezar -
Însemnări
Proză:
Comentarii
cuvînt
Virgil -
nu cred că există cuvîntul „ascensionalitate” în limba română. și nici cuvîntul „tulburent”. cred că am fi „mai” patrioți dacă am scrie ceva mai puțin bombastic despre România sau Bucovina dar dacă am scrie corect românește.
domnule virgil
cezar -
Ambele cuvinte sunt folosite chiar dacă DEX nu le dă o definiţie. Tulburent vinre de la tulbure, neclar, iar ascensinalitate vine de la ascensiune, suire, urcare, înălţare. Bineînţeles că puteam scrie şi "într-o permanentă ascensiune", dar având în vedere că acest cuvânt se foloseşte, l-am scris ca atare. Este totuşi un cuvânt ce derivă din unul românesc faţă de altele precum meneger în loc de director, sou alte americanisme idioate. Cezar
domnule cezar
Virgil -
Percep deja că există două posibilități. Ori ai o xenofobie acerbă împotriva americanilor, fenomen pe care l-am mai observat la unii români care probabil crezînd că scuipînd în americani sînt români mai patrioți decît alții. Deși o privire mai atentă (și mai inteligentă) îți va spune că „manager” este un cuvînt englezesc și nu neaparat american. La fel după cum este și cuvîntul „șerif” de altfel, despre pare pun pariu că 99% din români cred că este cuvînt pur american. Dar evident că dacă simți nevoia să scuipi în americani (cum alții simt nevoia să scuipe în evrei sau în unguri, de exemplu) orice pseudo-argument este justificat. Aceasta este prima posibilitate. A doua posibilitate este că îți dorești să mă ofensezi pe mine care sînt român american. Din nou trebuie să afirm aceasta pentru că „manager” nu este cuvînt neaparat american. Dar probabil că ura împotriva britanicilor este probabil mai puțin la modă astăzi între românii „adevărați”. În orice caz a traduce „manager” cu „director” nu face decît să ne reveleze ignoranța ta, domnule cezar. Pentru că „manager” poate fi eventual tradus cu „gospodar” sau „ispravnic”. Evident însă că oamenii inteligenți din România au preferat un englezism (sau americanism, cum zici tu) unor arhaisme slavone. S-ar putea ca ție însă să îți placă slavonismele. Evident, fiecare cu simpatiile lui. Unii spre occidentul civilizat. Alții spre stepa rusă.
Dar nici cuvîntul „director” nu demonstrează prea mult „patriotism”. Pentru că deși originea lui inițială este latină (de la romanii ăia brutali care ne-au cucerit scumpa noastră Dacie și ne-au violat fetele codane prin Sarmisegetuza), dar, în orice caz, la noi cuvîntul „director”, că despre el făceai vorbire, vine din franceză. Este mai „bună” sau mai „patriotică” franceza decît engleza? Sau are ostilitatea anti-americană subtext politic în timp ce pupincurismul franțuzesc este nobil? Sînt și acestea întrebări care plutesc ca o ceață verzuie peste cămășile țesute în punct românesc ale patrioților români.
Revenind însă la oile noastre. Eu stăruiesc în a considera pocirea limbii române din ignoranță ca fiind o măsură mult mai autentică de nepatriotism decît folosirea cuvîntului „manager”. Parol!
***
Donaris -
Cezar,
Mie, însemnările tale mi se par frumoase şi îmi amintesc întrucâtva de Alecu Russo. Cred, totuşi, că ai putea înlocui ,,ascensionalitate'' cu ,,ascensiune''. Şi mai sunt câteva mici erori: ,,privirera'', ,,excrescenţe a pietre'' (corect: pietrei), ,,ce crează (corect: creează) impresia'', ,,anotimpurie''. Cu stimă.
Domnule Virgil
cezar -
Nu vreau să ofensez pe nimeni şi habar n-aveam de legătura Dv cu America. Eu nu sunt de origine română întru totul. Bunicii dinspre tată sunt de origine germană, dar asta nu e important, cred. În ceea ce priveşte "americanismele" de care vorbeam, făceam referire la tumultul de texte ce li se dau titlu în engleză, iar textul în prealabil este scris în română. Manager a fost doar un exemplu neutru cu aluzie pentru a nu ofensa pe nimeni.Acum am fost nevoit să mă explic.
Donaris, mulţumesc de vizită şi apreciere, Cezar
domnule cezar
Virgil -
tu ai spus „alte americanisme idioate”, nu eu. cam atît despre „neutralitate”. singura mea dilemă a rămas doar care or fi cele... „neidioate”.
Domnule Virgil
cezar -
Bine, Poate am exagerat un pic. Îmi cer scuze, Cezar