laparovision

imaginea utilizatorului emiemi

am ajuns să cred că dumnezeu lucrează la descarcerare
dimineața taie patul contorsionat
îmi face respirație gură la gură
îmi verifică pupilele
îmi vinde gogoși despre viață

peste mine se așează tristețea ca bruma
peste parbrizul unei mașini
tanti maria a împlinit o sută de ani primarul a premiat-o cu 500 de lei
o pune să semneze procesul verbal de primire
pielea mea e un proces verbal semnat de cei ce-au plecat

noaptea mă mai trezește cîte un tren în mișcare
ascult minute în șir zgomotul sacadat
îmi pare că stau la pîndă
nu știu
o vînătoare de vii
sau poate o trecere ilegală de graniță
spre trupul unei femei
aș putea să-i fiu scaramouche
ori să-mi tai o ureche și să crească în loc
floarea soarelui

de la o vreme nu mai înțeleg nimic
nu știu dacă mă doare ceva ori sînt sub anestezie
îmi vine să-i trimit la dracu pe toți
și să m-apuc să merg fără țintă poate aflu
unde e capătul lumii
acolo cu voluptate
o să-mi las pe pămînt permisul auto cardul și buletinul
și-o să mă spînzur de ziua cu numărul
18

înainte de asta îmi fac inventarul organelor
poate ceva din mine ar putea salva un serafim în comă
inima puțin hipertensivă dar e ok
rinichi excelenți cornee la fel
mi s-a făcut atît de pustiu
că pot auzi cum fierbe lumina
în soare

Comentarii

pentru condeiul tău fermecat o

pentru condeiul tău fermecat o peniţă

"mi s-a făcut atît de pustiu
că pot auzi cum fierbe lumina
în soare"

Un text excelent,

Un text excelent, care arată cum se scrie despre rutina de a suferi fără să se cadă în patetic, fără ca cititorul să fie invadat de tot felul de confesiuni mai ermetice decât o clanţă de biserică, un text care ne spune că, pentru a sensibiliza/impresiona pe linie artistică nu e nevoie să ne dezbrăcăm în public, ci este de ajuns să ne aranjam discret papionul sufletului.

De remarcat e tot ce stă scris aici, însă mă voi opri puţin doar asupra tehnicii de a struni (prin alternarea expresiei original-artistice cu expresia aproape comună/prozaică) cantititatea de trăire şi modul ei de transmitere. Contrastul aduce accentul acolo unde autorul are nevoie:

("tanti maria a împlinit o sută de ani primarul a premiat-o cu 500 de lei
o pune să semneze procesul verbal de primire
pielea mea e un proces verbal semnat de cei ce-au plecat)

("inima puțin hipertensivă dar e ok"). E vorba aici despre a folosi, intenţionat, prozaismul ca un instrument liric veritabil.

Mai înşir oralitatea, firescul inedit, echilibrul "coloristicii" şi eleganţa subtilă a resemnării, şi avem în faţă faptul că unii se nasc liric (ceea ce, cumva cinic spus, nu oferă niciun merit autorului), alţii deprind poezia empiric (merit mecanic), dar, foarte puţini, se nasc învăţaţi şi transformă experienţa ulterioară intr-un act colectiv prin cea mai naturală cale posibilă.

(o micuţă nemulţumire: verbul din final "fierbe" e unul activ/de mişcare. Eu aş fi văzut un sfârşit static ori retrograd).

Mai sunt, normal, destule de spus despre poezie, dar nu vreau să risc încercarea absurdă de a zice eu mai multe decât a făcut-o ea.

Mă mulţumesc să iau acest text printre preferatele mele şi să felicit, cu tot dragul, autorul.

Frumos și sensibil poem,

Frumos și sensibil poem, chiar m-a făcut să plâng. Mai mult decât plâng în general, și chiar mai mult decât plâng la textele lui Leonard Ancuța iar asta chiar m-a pus pe gânduri. D.p.d.v. tehnic cred că 'în mișcare' trebuie scos din versul 1 strofa 3 deoarece e evident... greu de crezut că te-ar putea trezi noaptea un tren staționat. În rest, un poem de marcă și pe drept recomandat spre lectură.
Margas

poate finalul pare puţin prea

poate finalul pare puţin prea metaforizat faţă de corpul anterior al textului.
poem bun, poveste care lasă senzaţia unui deja-vu. şi totuşi, construcţia atractivă a autorului surprinde printr-un ton propriu, proaspăt.
felicitări!

Margas m-am prins de ironia ta. Am

Margas m-am prins de ironia ta. Am sa te rog, asta numai daca esti in stare, sa te referi la text, nu sa aduci nume in discutie despre care stii ce parere am. In rest conjugam: eu scriu tu scrii ei scriu, Probabil tu conjugi "eu scriu" si incerci sa faci valuri.
Pentru Remus Adrian si Sebi
Textul nu e lucrat nu e sa zic poezie. Cind ma apuca scriu fara nici o pretentie. Va multumesc pentru ca nu am vorbit aiurea.

Ps. Exista trenuri care ajung sau

Ps.
Exista trenuri care ajung sau care pleaca sau care tranziteaza gara. Si fiecare are sunetul specicic. Asta asa ca o explicatie suplimentare pentru care nu eram dator.

un poem emoţionant la care nu sunt

un poem emoţionant la care nu sunt prea multe de spus, doar de simţit.
o lecţie despre cum să treci prin viaţă cu demnitate până
"auzi cum fierbe lumina
în soare"
semn de apreciere.

frumos text,

frumos text, fără comentarii. ajuns la recomandate pe merit. singurul lucru la care aș cîrcoti este ideea unui dumnezeu care îți vinde gogoși despre viață. el, dimpotrivă, îți oferă viața.

Îmi cer scuze pentru ironie,

Îmi cer scuze pentru ironie, nu am vrut să sune așa cum o spuneți Dvs. De fapt, e regretabilă comparația cu celălalt autor, care mereu mă face să plâng. Ce am vrut eu să subliniez a fost că poemul este cam lacrimogen față de ce scrieți Dvs. iar acea exprimare cu trenul în mișcare tot nu-mi sună bine. Oare nu ar fi mai cum vreți Dvs simplu 'noaptea mă mai trezește câte un tren' ?
În rest, cele bune... și să nu mai aducem vorba niciodată despre metrou.
Margas

Margas,

Margas, raspunsul tau la raspunsul meu e tot un fel de ironie pe care promit sa nu o mai iau in seama. Ceea ce am avut de spus am spus. Daca tu cumva crezi ca restul sint lipsiti de inteligenta te inseli amarnic. Exista oameni care rezoneaza si oameni care se baga in polemici inutile, sterile, care nu ajuta nici autorul nici comentatorul. De aia am optat sa las semne doar acolo unde imi place si am ceva de spus. Nu sa vorbesc aiurea in subsolul unor texte pe care mi s-a pus mie pata. Personaje ca tine am mai vazut pe net. Si sint tolerate pentru ca aduc trafic. Dar nu calitate. Eu pun punct aici.
Mignona, Nicodem, si mai ales Alma, va multumesc.