Prolog: Omul e un loc periculos.
Geneza:
Cine se rătăceşte în om
împleteşte păpuşi din pământ, sare şi gol,
le suflă, dă nume, scrie porunci
şi trimite potop.
Frigul:
Hărţile inundă apa,
câte o amintire îmbracă porturile
în lână galbenă,
din ceafa omului începe
vântul.
Îngheţul:
Rătăcitul respiră sticlă albă,
ţine avalanşe pe pleoape,
în unghii, pioleţi,
creşte lupi sub limbă
şi visul lui e să cucerească
vârful roşu.
Canicula:
Sus,
vulcanul se răstoarnă,
lava şi aerul portocaliu, materia lichidă, prima întâlnire –
totuna.
Seceta:
Mi s-a umflat gura
de sete sau tăcere,
alaltăieri, am văzut o acvilă cu sângele tău în gheare,
şi era zi;
ieri am băut ultimul drum
din talpa ta;
acum e noapte şi eu.
Foametea:
Am urmărit hiena prin umeri,
spre gât;
avea un os de copil şi-am salivat îngreţoşat.
Ascunsă între vene,
hiena seamăna cu gândul meu,
gândul meu, cu sufletul.
Mi-am mâncat mâna stângă –
cu dreapta, te-am ţinut de mână.
Nebunia:
Am scris un poem
şi i-am mestecat spaţiile;
mi-aş scrie testamentul, dacă aş avea ceva.
E linişte plasticată, cu borduri de monede şi oglinzi întoarse,
nu se mişcă nimic.
Doar arca traversând deşertul
şi încă eu.
Epilog:
Dacă ai mai urca puţin,
ar putea să te scuipe.
Comentarii
Oho, ce pleiadă, ce cavalcadă
sebi -
Oho, ce pleiadă, ce cavalcadă, ce de-a personaje real-imaginare, ce joc de cuvinte spectacular, pornind de la Geneză spre Nebunie...
Bine că e și un epilog ( ar fi fost aiurea să nu fi fost), care, ca orice epilog, va avea, cred, un prolog.
E primul cerc ( infern), ultimul, cine știe ? Suntem datori să încercăm !
Uite poezia, per gustus mei: Doar arca traversând deşertul
şi încă eu...
Et in Arcadia ego !
Construcție puternică, dă senzația că abia a căzut despicată din bloc amorf, poartă încă urmele originalului, dar reușește să miște în forma nouă.
tocmai pt. că și anume cred, în ; bube, noroaie, prețuri noi; etc, literar vorbind, tu spui. mult.
restul e dialog.
P.S. până la ultimul infern/ rai, se scrie o viață. cred, Adrian, în mine, ca în ultimul tâlhar ( evident, e vorba de cel de pe cruce, de-a dreapta ).
Artistic vorbind, îmi amintesc și citez, aici, dintr-un un eseu a lui Nichita Stănescu, de prin anii 80. Zice poetul : "Din punct de vedere al sentimentelor, arta se apropie și chiar poate fi comparată în esența ei, pentru o mai ușoară înțelegere, cu starea de îndrăgostit, exprimată. Ca dovadă că obiectul de artă ( efigia, armonia, versul) este starea exprimată a stării de îndrăgostit (jubilația, angoasa, plânsul ) depune mărturie dorul de revedere pe care obiectul de artă îl emană. "
Ești poet și, firesc, îndrăgostit.
Probabil te vei vindeca prin...scris. Aici. E o nevoie nebună de ; îndrăgostiți; !
- răspuns -
a.a.a. -
Trebuie să mărturisesc că am citit de două ori comentariul tău şi încă sunt confuz. Am să răspund la unele chestii pe care am pretenţia că le-am pătruns.
"ce de-a personaje real-imaginare" - nu ştiu dacă "personaje". Să spunem, mai degrabă, ipostaze. Nu neapărat ale mele (legat de acest fapt, aş amenda, în genere vorbind, graba de-a confunda eul cu autorul - asta ar insemna că poezia de idei nu mai e posibilă). Si nu sunt multe ipostaze, ci două: a omului prin care se rătăceşte şi a rătăcitorului, deşi pe aceasta din urmă e concentrat textul.
Textul nu este o pleiadă, ci un tot unitar şi stilistic care se derulează logic până si dpdv artistic. Şi nu e vorba de momentul îndrăgostirii - pentru că atunci aş fi scris de rai. :).
Plecând de la prolog - "omul e un loc periculos", totul urmează firesc din perspectiva rătăcitorului prin om: "geneza" (ce se întâmplă când te rătăceşti într-un om - aici e treaba fiecărui cititor de-a dezlega "rătăcirea"), geneză care se lasă cu potop, apoi "frigul", rezultat din umezeală, apoi "îngheţul" şi tot aşa, fiecare fragment fiind susţinut logic, ideatic şi artistic. Partea cu italic aparţine "rătăcitorului" si se vrea un soi de jurnal, iar finalul încheie totul rotund: "omul e un loc periculos (prologul)--> dacă te rătăceşti în el, ajungându-i, târziu, în piept (cuprinsul) --> dacă ai mai urca puţin, ar putea să te scuipe (epilogul).
Concluziv, s-ar putea spune că e o alegoriei a rătăcirii printr-un om, din perspectiva rătăcitorului şi a stărilor acestuia (frigul, canicula, foametea etc).
Mie mi- a placut. Are ceva
aquamarine -
Mie mi- a placut. Are ceva care transmite fior. Pe alocuri unele metafore mi se par fortate, pentru gustul meu, in incercarea de a transmite si mesaj si de a emite feeling. Dar pentru mine, intregul conteaza si textul a reusit sa- mi transmita " feelingul". Totusi as renunta la final, as gasi altceva, mi se pare cam trantit si inestetic. Mi -a placut mult" nebunia". Mi a placut si alaturarea muzica, text, in varianta prezenta. In concluzie, in viziunea mea, o penita.
Dau dreptate titlului, bine
Maria - Doina -
Dau dreptate titlului, bine susţinut de poem. Îmi place să iau în considerare cele două sensuri ale cuvântului ,,primul” – ,,cel dintâi" într-o ordine cronologică ( primul cu care avem de a face) şi respectiv ,,primul” adică ,,cel mai cel...” :) Se pare că iadul din om îl întrece pe cel biblic. Şi vai de noi când rătăcim într-un om pustiit, cu suflet rece, plin de indifirenţă, plin de ură, de răzbunări, de amărăciuni, de injurii şi dispreţ, incapabil de iubire, de căldură, de hrănire spirituală a semenului său. Iată că mesajul poemului e cel care m-a corupt :) prima oară. La o recitire cu scopul de identifica stilul, mijloacele artistice, descopăr un poem cerebral, introspectiv, construit pe argumente, pe tropi sugestivi, pe o gradare a stărilor celui care rătăceşte, acel ,,încă eu”. Vocea rătăcitorului sporeşte mesajul, îl face şi mai credibil. Cred că poemul şi-a atins scopul ideatic şi artistic. Mi-ar plăcea şi varianta b, cu ,,Primul rai” :) Aş putea să citez multe versuri, dar mă rezum la următorul:
,, Mi-am mâncat mâna stângă –
cu dreapta, te-am ţinut de mână.”
;Pleiadă; nu contrazice cu
sebi -
;Pleiadă; nu contrazice cu nimic afimrația despre unitatea concepției ideatice a poemului.
PLEIÁDĂ, pleiade, s. f. 1. (La pl. art.) Grup de stele din constelația Taurului; Cloșca-cu-Pui. 2. Grup de oameni care activează de obicei în același domeniu și care sunt legați între ei prin concepții și năzuințe comune. 3. Totalitatea izotopilor aceluiași element chimic. ♦ Grup de elemente cu proprietăți chimice asemănătoare. [Pr.: ple-ia-] – Din fr. pléiade.
A, nu mă refeream la îndrăgostit în sens pământean, lumesc. Nici Nichita nu se referă la acel fel de îndrăgostit în exemplul dat.
P.S. Nu am zis nicăieri că nu-mi place, asta apropos de unul din comentariile de mai sus. În rest nu cred că ai tu nevoie de penițele mele.
Cu prietenie,
Da.
Sixtus -
Este un text care poate înşela. În sensul bun al cuvântului. Mărturisesc că atunci când o scriere mă interesează în mod deosebit, cum e şi poezia aceasta, încerc câteva «deconstrucţii» pentru a vedea dacă, după astfel de decodificări, mai rămâne (sau nu) ceva de explicat discursiv. N-am să prezint acum rezultatul. « Cazul Agheorghesei» reprezintă (pentru mine) un “adevărat studiu de caz”. Care mă intrigă în sensul urmăririi cu obstinaţie a unei ”Ars poetica” afirmată şi aplicată cu extremă rigoare în textele care-l reprezintă. (Şi nu în cele în care experimentează altceva ca să demonstreze că poezia este poezie indiferent de stil şi de ce se ascunde în spatele acestuia). Nu o să dezvolt aici acea analiză. Îmi rezerv dreptul de a o face ulterior, într-un text separat. Pentru că «lupta» lui Adrian cu «daimonul» său (să-i zic aşa), chiar merită. Datorită originalităţii ce o prezintă. În raport cu alte tendinţe actuale ale poeziei autohtone. Sper că dialog la care îl voi invita atunci pe autor să fie util pentru Hermeneia. În ciuda unor păreri că astfel de discuţii nu-i interesează pe cei care «produc» poezie pe aici.
Deocamdată acord o peniţă. Nu înainte de a sugera că explicarea de către autor a sensurilor textului ar fi putut lipsi de la comentarii. Dar orice rău e spre bine. Pentru că îmi oferă argumente pentru discuţia anunţată.
- răspunsuri -
a.a.a. -
Daniela,
.....Se poate ca finalul să fie inestetic, dar nu e trântit. El sugerează bine ultima măsură a rătăcitorului (şi poate de aici factorul inestetic). Nu ştiu dacă e ceva prin text mai forţat decât procesul creativ o presupune. Dar nu bag mână-n foc.
Doina,
.....Mă bucur că ai developat câteva tuşe care poartă miza textului. Receptezi bine. Si nu mă refer doar la cazul acesta. O chestie doar:
"Şi vai de noi când rătăcim într-un om pustiit, cu suflet rece, plin de indifirenţă, plin de ură, de răzbunări, de amărăciuni, de injurii şi dispreţ, incapabil de iubire, de căldură, de hrănire spirituală a semenului său." - nu doar acest segment am vrut să-l acopăr.
Sebi,
.....Ştiu ce înseamnă "pleiadă", doar că eu o interpretasem altfel. Cred că îndrăgosteala de care vorbim se referă la îndrăgostitul de ceva, nu neapărat de cineva. Dar cred că e destul de pământean. Cred.
D-le Manolescu,
.....Între deconstrucţii, lupte şi încercări de aducere a non-poeziei către poezie, mai respirăm, mai aşteptăm, mai sperăm. Faptul că, văd, sunt un caz, nu mă supără, dar nici nu mă flatează cu asupra de măsură. Ce mă bucură e cititorul Gorun.
Vă mulţumesc tuturor pentru timp şi semne!
nec plus ultra
margas -
Un poem la superlativ. Un poem expresiv. Nu mai dau și eu peniță că ar fi prea multe.
Nu am înțeles italicele, dar sincer, nici nu mi-am bătut prea tare capul... poemul e fain da capo al fine!
Și abia aștept să mă desfăt cu promisa analiză a Domnului Gorun!
- alta -
a.a.a. -
Şi invers are o logică, dar nu cea pe care am vrut-o; "povestea" nu mai există în virtutea deznodământului existenţial, ci al incipitului. Mulţam!
(şi bun revenit pe H.!)