alb gustul de miere al ierbii

imaginea utilizatorului myvioletes
cântece violete

încinsă
dimineaţa
şi-a spălat copiii şi i-a trimis
în lume

s-au întors cu degete arse
de acelaşi iulie
cu o ploaie pe jumătate
întreagă numai dragostea
şi după-amiaza cu tine

mestecenii mână turmele văzduhului
deasupra grădinii
care-a închis ochii străini
doar cameramanul strigă
să fie lăsat în pace
n-are cum filma
cântecul palmelor
care ating infinitul
atunci când îmi naufragiezi
printre mângâieri

un fir de sânziană
îmi atinge glezna apoi braţele apoi
părul revărsat necuviincios
peste gândul frumos
al ierbii
cu surâs de frăguţe

un nor alăptează alb cerul
uscat de-atâta lumină
mă respiri înălţare
în adâncuri
de-o viaţă nesătul
cu bucuria vinovată
cât furtul unui pumn de cireşe

apoi cerul
pleacă mai departe
vei fi aici şi mâine
gustul de miere al verii e
pe viaţă

Comentarii

- diabetic -

Mult, mult prea dulce. Aproape din toate punctele de vedere.

- gogonele -

D-nă Deminescu, numai cineva care ştie să pună murături, zarzavaturi şi alte gogonele poate să scrie asemenea plăcinţele, deci vă cred pe cuvânt. :)

eu as modifica, taia textul.

eu as modifica, taia textul. as schimba titlul / gustul alb al ierbii/. poate iti prinde bine parerea mea.

încinsă
dimineaţa
şi-a spălat copiii şi i-a trimis
în lume

s-au întors cu degete arse
de acelaşi iulie

doar cameramanul strigă
să fie lăsat în pace
n-are cum filma
cântecul palmelor

un fir de sânziană
îmi atinge glezna apoi braţele apoi
părul revărsat necuviincios
peste gândul frumos
al ierbii

un nor alb
uscat de-atâta lumină

apoi cerul
pleacă mai departe
vei fi aici şi mâine

Tare aş vrea să ştiu

"Tare aş vrea să ştiu unde este şcoala care te învaţă să simţi..."
Cred că prefer gogonelele, unor gogomănii, ele cu siguranţă nu au frustrări!

- murătura şi borcanul -

D-nă Demienscu, aş spune "atenţie!" (d-voastră aţi scos, iniţial, acriturile!) şi aş mai spune să nu ne îndepărtăm de la text. De ce aduceţi discuţia despre frustrări?!

În general, d-voastră scrieţi infantil, clişeic, neverosimil, fără să aveţi mijloace artistice în afara celor împrumutate din poezia păsuniştă/ poporanist-semănătoristă; de la concepţia poetică, prin discurs si pâna la lexic, sunteţi blocată în secolul 18; poetizaţi dulceag, apoi frazaţi aşa cum aţi văzut că se face azi. Dar, credeţi-mă, cu texte de genu' nu veţi impresiona decât oamenii care nu au citit nimic în viaţă lor; sau pe aceia care îi văd pe A. Păunescu, G. Vieru şi Vadim Tudor poeţi naţionali. Din păcate, dpdv al poeziei pe care o scrieţi, aveţi pretenţii. Spun din păcate pentru că dăunează şi cititorului, şi autorului, şi criticului. Aveţi pretenţii spuneam, de aceea, când vi se oferă un fedback sincer şi cât de cât calificat, preferaţi să vorbiţi despre murături şi frustrări.
Era oare mai simplu să vă trimit toate textele în şantier? Eram mai dulce şi d-voastră mai poetă? În fine.
Lecturi moderne vă doresc!

Adrian,

Adrian,
regret să spun asta - chiar am o stare de disconfort - dar tu ca editor nu trebuie sa alimentezi conflictele, dimpotrivă. ai răspunsuri tot mai acide. puteai să eviţi conflictul cu Dorin Cozan şi puteai să răspunzi cu eleganţă doamnei Deminescu nu să o trimiţi la borcanul cu murături. eşti într-o poziţie de lider aici, trebuie să te porti ca atare. îmi pare sincer rău, nu am puterea să mă pronunţ pentru avertisment şi suspendare dar poate ai tu.

- ... -

Vlad, eu cred că începem sa confundăm noţiunea de ironie, cu atacul. Citeşte primul comentariu al d-nei Deminescu... Şi al doilea. Apoi pe ale mele. Ţi se pare că sunt diferite? Şi de o parte, şi de alta, ironii. Să nu exagerăm. Nu suntem în biserică şi nici la înmormântare. Şi a fi editor nu înseamnă să fii mereu şi mereu zid de vată.

D-le Agheorghesei, deţineţi adevărul absolut!

Mie nu-mi plac polemicile, dumneavoastră nu vă plac răspunsurile pe măsura, mai bine zis cu măsura cu care oferiţi , generos, cel puţin ironiile pe post de ...critică literară pertinentă. Prin urmare, e limpede faptul că, poziţia de editor pe care v-o asumaţi cu atâta superioritate în ORICE comentariu, ORICUI are îndrăzneala de a vă deranja cu poe...scrierile sale, vă conferă, în accepţiunea d-voastră, calitatea de singur deţinător al Adevărului poetic. Şi nu mă consider cine-ştie-ce-poet...
Desigur, mă aştept la unul dintre "elegantele" d-voastră răspunsuri , care, sincer, din punctul multora de vedere nu justifică studiile filologice pe care presupun că le aveţi, sau la ..măsurile disciplinare pe care le aveţi la îndemână...
Rămân la părerea mea despre lipsa seninului din gând, datorat unor anume frustrări, sau poate a unui orgoliu exacerbat, dar e problema d-voastră!...
Şi, aşa cum prizonierii turci, cărora li se promisese libertatea dacă sapă o fântână extrem de adâncă în curtea Castelului de la Hunedoara (promisiune nerespectată de domnitor), au scris pe zidul fântânii, scriu şi eu cele ce simt : "Apă aveţi, suflet n-aveţi!"

- mda -

Doamnă, eu am intrat cu o observaţie pe text - aceea că e prea dulce. N-am dezoltat, n-am arătat ce şi cum, n-am ironziat. D-voastră m-aţi făcut acritură. Corect? Corect. V-am răspuns pe măsură. Astfel, dacă d-voastră consideraţi că aţi depăşit măsura cu primul comentariu, înseamnă că am făcut-o şi eu cu al doilea. Dacă nu, nu. Corect? Corect. Aţi continuat, şi m-aţi făcut frustrat. Eu nu am mai continuat cu "fineţurile", ci v-am făcut un rezumat cu părerea mea faţă de ce încercaţi să scrieti. Corect? Corect. Şi uite cum d-voastră, acum, 1. vorbiţi în numele altora, 2. mă faceţi, în continuare, frustrat şi 3. aţi descoperit că nu am suflet. Corect? Corect. Şi frumos.
Doar că acum nu mai sunteţi ironică, ci doar atacaţi la persoană. Aşadar, încă o data, atenţie!

Pe d-voastră nu vă deranjează polemicile, doamnă, vă deranjează când vi se spune că scrieţi prost. Consider că aveţi pretenţia că folclorul e poezie. D-voastră credeţi că a scrie cu sufletul, pentru oameni cu suflet, e de ajuns. Ei bine, dacă o faceţi pentru cercul d-voastră de lectură, e destul. Dacă vă apucaţi să publicaţi pe site-uri de specialtiate, nu mai e de ajuns, doamnă. Şi, din păcate, daţi de câte un căpos ca mine, vă vedeţi adevărata măsură şi începeţi să o faceţi pe-a persecutata. Şi e cert şi corect: toţi cei care nu gustă poezia d-voastră, nu au suflet. Dacă au tupeul să o şi spună, sunt şi frustraţi.

Nu deţin niciun adevăr. D-voastră o faceţi? Instrumentele critice şi reperele de intepretare, în lumea poeziei, fac parte din adevăr. Ar trebui să prezint scuze că mi-am permis să le folosesc pe vreun text care vă aparţine?

Dacă vreţi să continuăm polemica literară, e ok, dacă însă doriţi să-mi mai comunicaţi ceva de dulce referitor la personalitatea mea, folositi alte căi.

Corect? Corect.

Mie titlul îmi sună a "N-a

Mie titlul îmi sună a "N-a dansat decât o vară" sau a titlu de film românesc, cum oare se numea??. Oricum, trebuie ceva schimbat aici, nu sună româneşte: gustul alb de miere al ierbii - însă, pentru a fi perfect, ar trebui să mai aibă o silabă - ca de exemplu "gustul ma-ro de miere al ierbii" şi ar trebui să fie un echilibru între sunete, iar tu ai mulţi de "L".

E prea dificil ce zic? Cred că da, că m-am uitat şi pe celelalte texte şi deocamdată trăiesc doar cu speranţa că voi mai veni pe aici să citesc ceva bun scris de tine.

Şi de alţii.

P.S: Nu că eu aş mai fi în stare să mai scriu ceva bun :)

"E prea dificil ce zic? "

Spre dezamăgirea d-voastră, d-na/d-ra Alina Manole, nu e deloc dificil să vă înţeleg: întocmai precum pe cel căruia îi luaţi într-un mod "ma-ro"apărarea (nu importă motivele, pardon, peniţele)...
Am foşti elevi cărora le permit să mi se adreseze la persoana a II-a singular, asta pentru că ne cunoaştem şi merită...
Cât despre post-scriptum...mă abţin.

dom'le, un progres se vede.

dom'le, un progres se vede. ceva ceva. dar textul este inca stufos, cu explicatii, cu de "care", cu dulcegarii de adolescenta. ce sa spun... "la unii" le place. dar daca autorul textului chiar vrea sa scrie poezie trebuie sa fie mult mai exigent si mai ales sa citeasca poezie scrisa de clasici, contemporani si, evident, de unii care publica pe aici

Nu mă consider poet!

Dacă aş fi fost singura căreia îi aruncaţi la coş cuvintele, mă înclinam în faţa aprecierilor d-voastră critice, d-le Agheorghesei, dar v-am răspuns tocmai pentru că am citit foarte multe din comentariile d-voastră...Mai toate decapitează...până şi pe cele care vă laudă, încercând să vă îmbuneze, probabil. Sunteţi foarte previzibil...
Editor pe un site literar fiind şi administrator pe un altul, credeţi-mă, lecturez multă poezie modernă, bună, mai puţin bună, sau chiar proastă.
Dar NIMENI, nici un POET adevărat dintre cei cu recunoaşterea USR nu îşi permite să împroaşte cu noroi, aşa cum o faceţi d-voastră. Nu m-aţi atins în nici un fel, pentru că nu am orgolii de mare poet, ştiu că nu sunt.
Şi vă mai spun doar atât: un Adrian Păunescu şi un Grigore Vieru vor rămâne în analele Literaturii române! Alţii...

- punct -

D-nă Deminescu, sunteţi total în eroare, în derivă şi degrabă vărsătoare de acuze!

"Dacă aş fi fost singura căreia îi aruncaţi la coş cuvintele" - păi bineînţeles că nu sunteţi singura. Ce, credeti că numai d-voastră scrieţi foarte slab?! Aici există "şantier literar", unde ajung textele slabe. Si, mă rog, de unde ştiţi care dintre, sau câte dintre, texte au fost trimise acolo de mine, şi care de alt editor, pentru a vă putea exprima?

"Dar NIMENI, nici un POET adevărat dintre cei cu recunoaşterea USR nu îşi permite să împroaşte cu noroi, aşa cum o faceţi d-voastră" - sunteţi prea acidă pentru a vedea adevărata situaţie. Eu am răspuns ironic la două subtilităţi ale d-voastră. Dacă e cineva care împroaşcă cu noroi aici, aceea sunteţi d-voastră, acuzând userii acestui spaţiu că ma linguşesc, pentru a mă îmbuna.

" Dar NIMENI, nici un POET adevărat dintre cei cu recunoaşterea USR" - e clar, nu avem ce discuta. Dacă d-voastră credeţi că (doar) în USR există poeţi adevăraţi...

"Editor pe un site literar fiind şi administrator pe un altul, credeţi-mă, lecturez multă poezie modernă, bună" - permiteţi-mi să mă îndoiesc că acel site de care pomeniţi ar fi mai mult decât un spaţiu pentru socializare, cu pretenţii culturale. Dacă citiţi poezie modernă de bună calitate şi scrieţi în felul acesta, vă rog să mă credeţi că o citiţi degeaba.

"Şi vă mai spun doar atât: un Adrian Păunescu şi un Grigore Vieru vor rămâne în analele Literaturii române! " - cu siguranţă. Aici suntem de acord. Şi vor rămâne acolo pentru că există cititori ca d-voastră.

Îmi pare rău că mă repet, dar v-aş fi recunoscător dacă mi-aţi arunca roşii în geam pe altă cale. Aici, despre text, sau deloc.
Punct!

(pi punct es: atenţie la gramatică!)

?

nu nteleg vehementa celor doi adm ...ce-s sigur ca au citit (blajini) poezii fara nici o noima cu admiratie. .. si-atunci la naiba cu atata ingamfare si-atatea miute.
mi-i sila de polemizari dar parca-i nu stiu cum ...ca sa zic asa....

Dragos,

daca nu înțelegi atunci este decent să întrebi. Te avertizez însă că nimeni nu ți-a cerut aici părerea. Iar tipul acesta de comentarii sînt nepermise conform regulamentului. Și totuși aș trece peste asta dacă ai oferi măcar, chiar antagonist părerilor noastre, o părere proprie, elaborată. Dar nu o faci. Tu nu vii decît să lansezi un scandal prin astfel de comentarii. Deci consideră-te avertizat.

"Aţi continuat, şi m-aţi făcut frustrat."

"Aţi continuat, şi m-aţi făcut frustrat."
Despre ce greşeli gramaticale mă atenţionaţi, d-le Agheorghesei?V-am citat...Înaintea conjuncţiei "şi" nu se pune virgulă (nu aici!)

Ori
"P.S: Nu că eu aş mai fi în stare să mai scriu ceva bun :)"
Cât de corectă este exprimarea doamnei care mă urechează fiindcă am îndrăznit să vă răspund, dacă repetă adverbul "mai" atât în regentă cât şi în subordonată?

- ... -

Probabil că am şters un fragment de după virgulă, uitând de aceasta.

"mai bine zis (virgulă) cu măsura cu care oferiţi"/
"pe post de ...critică literară" - nu există spaţiu înaintea punctelor de supensie, există după.
" Prin urmare, e limpede faptul că, poziţia de editor" - virgula de după "că" e pusă fotografic. Ea nu trebuia.
" Prin urmare, e limpede faptul că, poziţia de editor pe care v-o asumaţi cu atâta superioritate în ORICE comentariu, ORICUI are îndrăzneala de a vă deranja cu poe...scrierile sale, vă conferă" - virgulă între subiect şi predicat.
"nu mă consider cine-ştie-ce-poet" ?! "mă aştept la unul dintre "elegantele" d-voastră răspunsuri , care, sincer, din punctul multora de vedere nu justifică " - virgulă între s. şi p.
"lipsa seninului din gând, datorat unor anume frustrări" - "cauzat", nu "datorat" - contextul este negativ.

Şi am trecut doar peste un comentariu. Toţi facem erori gramaticale. Unii, mai des, alţii, mai rar; unii, din grabă, alţii, din neştiinţă. Să ne oprim aici!