septicemia memoriei

imaginea utilizatorului Aranca

deja mă pîndesc în somn
lacustre drumuri
sandaua de nisip a mării
își cască talpa udă și mă devoră
ronțăind stridii albastre
fosforescente
genunchii neliniștiți ai fluturilor
obosiți, asudați de soare
alunecă epuizați
prin arhitectura
incertă a valului
sinucigîndu-se

-bistroul din Cannes
palmierii din Nice,
la Promenade
hotel Negresco-
septicemia memoriei
bolborosind deja
a soare și a fluturi aurii

și tot ceea ce se întîmplă
dinspre mine

acut
ca o lunație confuză a ierbii.

Comentarii

„genunchii neliniștiți ai futurilor” – și-a făcut efectul: mi-am amintit cum urmăream fluturii în copilărie :-) si acum îi urmăresc, dar sunt alții :-) Exterioritatea strofei a doua contrastează foarte mult cu interioritatea din prima strofă. N-aș fi înșirat atât de multe locuri care, pentru mine au efectul de a închide cupa receptoare de mesaje. Poate aș fi ales ca titlu pe unul dintre ele... Dar asta e o chestiune subiectivă. Sau poate vrei să spui că unele locuri ne „infectează” viața în loc să o hrănească? ... și dacă supraviețuiești unei infecții, ajungi să fii imun sau poate mai sensibil.

...am o slabiciune la efemeride... ...sint anumite locuri "maligne" ce se imprima inevitabil in memorie, ascutindu-ti dorintele, ambitiile; au un impact ireversibil asupra ta...aceste puncte de focalizare ale "septicemiei" (din doua orase diferite) au fost esentiale pentru mine, cu riscul de a parea insirate...e o poezie de citiva ani...cind supravietuiesti lor, oraselor invizibile (vezi si Italo Calvino) ce devin brusc vizibile in toata splendoarea lor, viata ta are deja alte coordonate. multumesc.

ce e aia lunatie? personal gasesc septicemia ca fiind un termen nepotrivit. septicemia este o infectie sau un sepsis al singelui. cum translezi asta la memorie imi e cam greu de priceput si asta mai ales cind incepe sa bolboroseasca. despre genunchii fluturilor am mai citit undeva si si acolo am comentat negativ. nu stiu de ce ma duce cu gindul la genunchiul broastei

1) LUNÁȚIE s.f. Interval de timp (circa 29 de zile) scurs între două faze identice ale Lunii; lună siderală. 2) fiecare cu septicemia lui. 3) metafora "genunchii fluturilor" a mai folosita de mine citeodata.

rectificare: 3) metafora "genunchii fluturilor" a mai fost folosita de mine citeodata (in alte poezii)

Lunație / lunation / - ultimele două versuri fac toată poezia (și încă vreo câteva semnate Aranca). Aici este o explicație pentru fenomenul de lunație.

memoria mea din Nice e imbibata cu sentimentul unui continent pierdut.. nu departe de Negresco se vorbea araba, intre case atarnau prosoape cu semilune si piata arata mai orientala decat marakeshul cu chilipire si iatagane pt turisti. Nu am nimic contra lunatiei, e un fel de mutatie a lunii intre palmieri , umbra pe asfaltul fierbinte dupa o zi torida, pasiunile mutate la cazino.. fluturii arsi de colizia cu felinarele zgaltaite de briza marii .. doar Aranca pasind singura prin nisipurile pustii fara pic de iarba...

nu am remarcat semilune linga Hotelul Negresco, poate nu am fost in aceeasi perioada. dar mi-a placut ca stil arhitectural. in plus, e o statuie clown futurista as putea spune, acolo la intrare . Nisa are si pitorescul orasului vechi. in afara de Promenada care e fascinanta ... despre nisipuri: mai putin nisipuri...sint niste pietre pe plaja si in apa...vegetatia este in schimb luxurianta, meridionala. multumesc, Alma.

completari: "Au cœur des feux et des fastes de la Baie des Anges, un palace-étoile : le Negresco" Salvador Dali Acest hotel, considerat emblema a Rivierei franceze si clasat ca monument istoric in 2003, a fost proiectat de arhitectul Edouard Niermans care a colaborat, mai ales pentru structura cupolei acoperisului, cu arhitectul si inginerul Gustave Eiffel. Hotelul Negresco a fost construit in 1912 de un roman Henri Negresco (1868- 1920), fiu de hangiu din Bucuresti, cu un destin tumultuos despre care s-au scris multe. Henri Negresco a falimentat insa in timpul primului razboi modial, dupa numai 2 ani de la inaugurarea cu fast a hotelului, acesta fiind transformat in spital. Sesizat de creditori, este obligat sa vinda hotelul unei companii belgiene. Din 1957, hotelul este proprietatea familiei Augier. http://www.earthinpictures.com/world/france/nice/hotel_negresco_800x600....