Grand Marché d’Art Contemporain

imaginea utilizatorului Aranca
31 octombrie – 5 noiembrie 2006, Place de la Bastille, Paris




In perioada 31 octombrie – 5 noiembrie a avut loc în Place de la Bastille din Paris Grand Marché d’Art Contemporain.
Sub semnul vocației, au expus lucrările lor pictori, sculptori, gravori și fotografi profesioniști și amatori din Franța și lumea întreagă. Este de menționat aspectul democratic al acestui salon unde poate expune atît un artist consacrat cit și artiști care vin cu lucrări pentru prima lor expoziție colectivă. Altă particularitate o reprezintă ocazia artistului de a se întilni cu vizitatorii, colecționarii, cît și cu galeriștii promotori în căutare de noi expozanți.
Salonul « Grand Marché d’Art Contemporain » a fost organizat în aer liber în Place de la Bastille și pe o parte din malurile Senei în spații temporare special amenajate, intre B-dul Bastille, B-dul Bourdon și Parvis. Au participat 542 de artisti.
Tematica salonului din acest an a fost “Verre…ou vert”. De la artele focului la incandescența verdelui, lucrările expuse au avut un numitor comun: pasiunea pentru artă.
Revista « Le Petit Journal du Grand Marché d’Art Contemporain » este realizată de organizatorii salonului, respectiv Joël Garcia Organisation.



Stilurile artistilor sînt originale, variate, cu un impact deosebit asupra publicului, materialele folosite, uneori insolite, neașteptate, intrînd într-o perfectă rezonanță cu mesajul lucrărilor, filosofia genezei acestora.
In acest articol vor fi schitate portretele cîtorva artiști, cu intenția de a cristaliza cîteva idei despre evoluția artei contemporane.
Veronique Massenet este un exponent al unui stil aparte, complex, care își recită propriile intervenții artistice într-un limbaj extrem de elaborat, autentificat în modernitatea și actualitatea contextului. Sculpturile acesteia în lemn nu se opresc la un nivel clasic al exprimării, al daltei, ci se proiectează piesă cu piesă, într-o axonometrie explodată, fiecare element avînd atît o valoare unică cît și o alta în ansamblu, ca parte componentă, în această etalare dinamică a etapelor descompunerii/recompunerii.



Remarcabil este travaliul propus de a-și prezenta piesele utilizînd recuzita electronică, ce-i permite să realizeze un tip inedit de stampe moderne, prin fotografierea treptată a fiecăreia, scanarea, prelucrarea acestora pe calculator și multiplicarea color cu ajutorul unor imprimante performante.



Veronique Massenet este un nume sonor în arta contemporană din Occident, cu expoziții personale în Torino, Genova, Savona, Bologna, Paris etc.
Picturile expuse la « Grand Marché d’Art Contemporain » sînt extrem de variate, ca materiale utilizate, tematică, și expresie. De la non figurativ la abstract, de la palete fauviste la monocromii aproape translucide, totul exprimă ARTA.
Eva Grammatikopoulos, originară din Grecia, este tentată în creația sa de neo-pop-art. Artista prezintă prin demersul artistic o incursiune intimă in lumea interioară a femeii, paleta culorilor sale purtind căldura meridională autentică, expansivă. Culorile din pinzele sau obiectele sale decorate au lumina și spiritul locurilor de unde își identifică originile, forța personalității sale creatoare.



Filosofia sculptorului Patrick Bernouin este simplă: aceea de a realiza ceea ce este cel mai dificil lucru pentru un artist, de a da lucrurilor un aspect firesc aparent simplu, natural și mai ales de a fi în acelasi timp în inima echilibrului unde efemerul devine etern. Bronzurile sale sînt un omagiu discret adus femeii, în toata splendoarea tinereții, senzualității gesturilor acesteia.


Patrick Bernouin este un artist care s-a consacrat definitiv sculpturii datorită unei pasiuni și unei porniri lăuntrice deosebite. Galeria Scot din Paris îi prezintă lucrări adunate într-o expoziție permanentă de înaltă tinută.
Dominique Rivaux este o ceramistă preocupată de formele și culorile pămîntului transpuse într-un limbaj al interactiunii cu marmura sau piatra, într-o textură nostalgică a volutelor.



Lucrările prezentate sînt de multe ori simbioza autentică între modelarea argilelor, glazurarea, smălțuirea obiectelor astfel obținute și alte materiale aparent rivale, dar care nu fac decît să îmbogățească paleta expresivă a artistei.



Martine Lee își materializează emoțiile în bronzul lucrărilor sale. Există o delicatețe a gesturilor personajelor etalate în expoziție, în care liniile imponderabile ale bronzului își caută echilibrul, lumina.
Martine Lee propune un nou concept al scenografiei umanului, a sentimentelor translatate într-un alt teritoriu al firescului gesturilor. Dezinvoltura tandră imprimată în intimitatea secundei e o caracteristică a bronzurilor artistei. Teatrul emoțiilor sale își deschide larg porțile spre un public avizat.



Un grup de pictori canadieni din Quebec surprinde prin căldura imprimată paletei lor artistice. De la portretele lui Caroline Dion, la irișii tandri ai lui Anne Drouin, prin gestualitatea lineară a lui Jocelyn D’Amours, pînă la peisajele romantice ale lui Yvon Duranleau, sau Rénald Gauthier, totul poartă expresivitatea luminoasă a culorilor unei lumi interioare pline de trăiri intense autentice.



Nelson-Boyer este un artist complex al dinamicii expresiei umane. De la pictură pînă la bronzuri, spre teracotă și glazură, Nelson-Boyer relatează în sculptura sa de mici dimensiuni, o noua traiectorie a ecoului tragicului uman, prin dramatismul personajelor sale. Arta și Memoria ei rămîn indisolubile, indestructibile, ca parte impregnată autentică în crezul filosofic al artistului.


Un alt aspect comun interesant al expozanților este capacitatea de a-și face publicitate utilizînd toate mijloacele actuale moderne. Cu sau fără promotori profesionisti lîngă ei, artiștii își prezintă cartea de identitate artistică cu dezinvoltură și profesionalism.

« Grand Marché d’Art Contemporain » este o manifestare itinerantă periodică în Franța. Pentru iubitorii de artă anunțăm viitoarele saloane :
10 - 14 ianuarie 2007 – Paris 12 /Bercy Village (150 expozanti –Tema : Marea)
22 – 25 martie 2007 – Paris 12/ Espace Charenton (130 expozanti –Tema : Hirtia, hirtii)
26 aprilie – 1 mai 2007 Paris 12/ Place de la Bastille (480 expozanti –Tema : Chipuri)

« Grand Marché d’Art Contemporain » constituie expresia democratică a revoluției CULTURII, avînd forța de a aduna artiștii fără frontiere in numele ARTEI.
Paris, 2006

Revistă literară: 

Comentarii

Frumos, interesant, mulțumim pentru. Bine prezentat, ales, succint, cu mici note de specialitate. (Nu știu de ce ai ținut neapărat să spui că e o expoziție "democratică". N-aș utiliza răsuflata asta de expresie și aici, în artă. Apoi, mă tem că dacă facem o cultură democrată ne năpădesc maneliștii că "ei e grosu".)

Cailean, in general, la saloanele de arta plastica exista o delimitare nevazuta: profesionisti si amatori. Aici se intimpla sa fie altceva. Varietatea lucrarilor, de la exceptional la amatorism, ofera publicului o paleta extrem de generoasa, vizual. De aici am fost tentata sa utilizez expresia care pare sa trezeasca suspiciuni. Impresia mea, per total, a fost buna. Si m-am simtit cu atit mai bine cu cit stiu si mi-am dat seama comparativ ca artistii romani nu sint nici ei departe de marele val actual din arta contemporana. Multumesc pentru lectura.

Mulțumesc pentru toate informațiile oferite, citesc cu mare interes tot ce ne așterni pe pagina ta pe hermeneia și nu numai. cu respect Djamal

Nihil sine arte. Multumesc pentru aprecieri, Djamal.