ascultă, botezătorule, cuvintele gurii mele și adu-ți aminte când vei atârna la dreapta mea. eu sunt cu tine tot restul zilelor vieții mele și viețile mele sunt fără de număr.
cunoști tu legile cerului?
spală-mi inima și unge-mă cu isop și mă voi bucura în tine în veci. strigă-mă în deșert și voi potoli gura ta cu roua trupului meu. și dacă viața mea o voi pierde nu voi trăi in veci? nu voi vedea chipul fermecătorului și nu voi gusta din coasta lui? nu va fi noapte și apoi dimineață în ochii tăi? și ochii mei vor cunoaște bucuria zorilor, preastinghiule, atotpântecule, linule. unde erai tu când am dospit pământul fericiților? și cine i-a hotărât măsurile? și dreptatea?
căci eu sunt stânca și vița de vie ești tu, abigaela. și roua cuvintelor mele îți șade bine, îți umple sânii de lapte și poama gurii tale cu miere. voi adânci mâinile mele între sâni și voi da drumul celor șapte miei fără cusur să zburde în căușul lor, voi zdrobi călcâiul alb îl voi mistui în foc cu miros plăcut mâinile mele vor osteni zdrobitul buzei tale, teascule de cedru și cuptorul meu cu azimă. ai tu brațul ca tăișul lui avraam?
în ziua celor dintâi roade voi da drumul fiarelor câmpului să sfâșie nuntașii cei negri căci veninul lor e venin de șarpe sucit, de aspidă. oare mai este vreun rob slobod când dumnezeii lor mănâncă osânza ochilor lor și beau cucuta jertfelor lor ca băutură? oare mâinile mele vor cunoaște odihna pântecului tău ca un vas plin de mir? dar, domnul meu a salvat regina de la înec și a strigat cu glas puternic peste poporul său preaiubit: cele mai bune roade ale soarelui din piept cele mai bune roade ale fiecărei luni de pe umeri cele mai bune roade ale munților de chrysolit cele mai bune roade ale babylonului și tot ce cuprinde el până la capătul lumii și tot ce râvnesc tânărul acesta și mireasa lui să le deschideți: cămările zăpezii și bulgării de aur negura norilor și locul zorilor, zăvoarele întunecimii și burdufurile cerurilor. ai tu o funie de aur să-mi legi limba și să mă tragi peste ape? sau inima ca piatra de moară unsă cu seu de ulii?
poți tu să mă legi și să mă arunci între lotuși? voi adormi în mijlocul trestiilor și mlaștinilor, înconjurat de apele iordanului ca ierihonul. surle și trâmbițe, arcuri și sulițe și strigăte înfierate și glasuri de aramă să-mi umple urechile mele de argint bătut. nu voi crede, voi care mergeți pe mare și locuiți în ea de ce mâncați și beți la ușa cortului?
iată sabia mea în care îmi aflu tăria și bucuria zilelor mele. vremea judecății mele a sosit. și inima mea își are seceta ei pe care ea însăși nu o cunoaște.
iată, îți aștern viața și moartea, legile și poruncile mele:
eu sunt domnul tău, să nu ai alți prunci de pâine în afară de mine să nu-ți faci chip de lut și să mă închini lui
să nu iei trupul meu în zadar
adu-ți aminte să sfințești ziua morții și dâra ei pe sufletul tău
cinstește sânii tăi și limba ta să cânte nedespărțirea cuvintelor
să nu tai gurile noastre de aur
să nu faci fapte necunoscute mâinilor și tălpilor noastre
să nu furi din mine. îți voi da eu talanții înmiit
să nu mărturisești strâmb în fața iubirii care toate le vede toate le știe toate le iubește
să nu poftești lăcașul umbrelor. și se va lungi lângă noi poezia
să nu poftești ființa lucrurilor și nimicul se va adăuga pe deasupra
dar, din toate acestea, cea mai mare este următoarea: ridică-te
Comentarii
Călin Sămărghiţan -
Iată Psalmii lui Francisc! Rostogolitoarele-i vorbe peste lutul urechilor noastre se-ntinde. Tânguirea cea dintâi și bucuria cea de pe urmă, poruncile lespezilor tăiate din munte! Puterea interioară a textului este dată de capacitatea lui Dorin de a filtra mesajul biblic, disecând sensurile religioase, pe care le înveșmântează apoi, într-o originală formulă poetică. E interesant cum prin folosirea unor cuvinte ori formule consacrat religioase (botezătorule, isop, "strigă în deșert", "vița de vie ești tu", "viața mea o voi pierde", "rob slobod", "îți aștern viața și moartea", "eu sunt domnul tău" și multe altele) alte cuvinte, obișnuite de această dată, primesc valențe mai profunde și o greutate a zicerii lor ( preastinghiule, abigaela, "mijlocul trestiilor", "șarpe sucit", "tânărul acesta și mireasa lui", "glasuri de aramă" ș.a.). În această categorie din urmă intră chiar cuvântul "poezie"; nu știu dacă poate fi găsit în Biblie, dar aici împrumută o forță extraordinară. În "chipul fermecătorului" cred că e preluată o idee foarte reușită a Danei Ștefan. Nu vi se pare? Alte formulări au un farmec deosebit: "brațul ca tăișul lui avraam", "ziua celor dintâi roade", "mâine mele vor osteni zdrobitul buzei tale", toată seria cu "cămările zăpezii..., negura norilor și locul zorilor, zăvoarele întunecimii...", "inima mea își are seceta ei pe care ea însăși nu o cunoaște" și de fapt toată seria poruncilor e superb conturată.
francisc -
se pare ca azi nu pot fi decât în asentiment. iți mulțumesc pentru aprecieri. ce e mai sus este un portret la care țin mult. îi mulțumesc și danei pentru tot ce a făcut pentru mine. al dvs, francisc
alma -
Impresionant poemul tău, apreciez finalul care lasă loc timpului și meditației: "să nu mărturisești strâmb în fața iubirii care toate le vede toate le știe toate le iubește să nu poftești lăcașul umbrelor. și se va lungi lângă noi poezia să nu poftești ființa lucrurilor și nimicul se va adăuga pe deasupra" Dincolo de măștile acelui "nimic", se ascund firele de argint ale poeziei adevărate. Un text reușit, lucrat, gândit, scris cu talent.
francisc -
.......când mâinile tale mă caută înseamnă că m-ai găsit. când gura ta se umple cu aur mă închin ție și te laud, botezătorul meu preadorit. te laud si carnea trupului meu te simte insetat si aspru. iată, păstorii mei umblă desculti si turmele lor grase asteapta sub altarul din varful muntelui. tie mă dau și te chem, dumnezeul cuvintelor, al celor avute si nefăcute. iată, trupul meu nu are odihnă si ochiul meu zboară deasupra apelor. am despărtit cuvintele și coaja lor am aruncat-o in tării si foc si pucioasa mi-am presarat pe crestet. si umblu si bat si fulgii de inger ma-nconjoara si templul sanilor tai, in numele dragostei, botezatorul meu preacrestat in carnea inimii mele....... multumesc pentru comentariu alma, pentru aprecierile tale generoase si, bineinteles tuturor cititorilor mei intr-ale ghicitului in bobi de mustar al dvs, francisc, lectorul