dezghețul și miturile obscure

imaginea utilizatorului Virgil
...

Am aflat că există un mit care circulă prin anumite locuri mai dosnice (încă neatinse de soare probabil). Cum că pe Hermeneia nu s-ar permite să se publice decît poezie. Sau că pe Hermeneia nu se permit recenzii de carte sau articole informative. Sau că pe Hermeneia nu se dorește proză sau texte în alte limbi. Nimic mai neadevărat. Aceste zvonuri sînt lansate de către oameni eventual răuvoitori sau indisciplinați care nu au înțeles încă faptul că Hermeneia încurajează absolut orice formă de exprimare literară dar că în anumite privințe are o politică nu restrictivă ci de supraveghere. De fapt pe Hermeneia noi credem că se încurajează libertatea de exprimare și inovația chiar mai mult decît în altă parte. Ne dorim și mizăm pe exigența personală în ultimă instanță. Se pare însă că pentru unii care sînt încă nedezmeticiți din harababura tipic balcanică, în care au trăit probabil pînă de curînd, libertatea este tot una cu haosul iar exprimarea neîngrădită este tot una cu indisciplina. Cred că am mai scris asta undeva cîndva, dar, acum 17 ani pe vremea cînd călătoream pentru prima dată în Marea Britanie am avut o discuție interesantă cu un amic scoțian undeva în Glasgow. Îi spuneam cît de fascinat sînt de ordinea și respectul față de lege din societatea lor. Iar el mi-a răspuns. „Vezi, cred că totul își are originea în perspectiva din care privești lucrurile. Legea este un gard fără nici o îndoială. Poate voi românii priviți legea ca pe un fel de îngrădire a fericirii personale sau sociale. Noi ne uităm la ea ca la un gard în interiorul căruia ne este garantată și protejată fericirea și prosperitatea personală.”
Evident a vorbi despre fericire în termenii aceștia este poate puțin grosolan dar cred că ați înțeles ideea. Pe Hermeneia se poate posta orice. Atîta timp se face în contextul respectării principiilor ei de funcționare. Poți să postezi jurnalul bunicii sau poeziile din tinerețe ale străbunicului. Poți posta articole sau recenzii. Poți posta inclusiv în rubrica info. Dar există anumite precizări cu privire la modul cum se poate face asta. Regulamentul și alte reglementări stipulate pe parcurs explică modul în care se poate face lucrul acesta și unde și cum trebuiesc trimise cererile pentru așa ceva în cazul în care pot fi interpretate ca reclamă mascată. Nu înțeleg (și probabil nu am să înțeleg niciodată) răutatea unor oameni. De ce asimilează reglementarea și supravegherea cu interdicția. Oare nu vrem cu toții ca Hermeneia să prezinte numai articole de ținută și care să avantajeze site-ul nostru? Oare nu vrem cu toții ca textele care ar aduce un prejudiciu imaginii Hermeneia să fie oprite din timp înainte de a naște controverse sterile?
Niciodată n-am interzis nimănui să posteze proză pe Hermeneia. Niciodată nu am interzis postarea în limbi străine.
Pentru oricine are nelămuriri sau dubii cu privire la ce și cum se poate posta pe Hermeneia încurajez citirea Principiilor de funcționare. Celor care se lansează în răspîndirea de zvonuri false și răuvoitoare le recomand să își găsească altă ocupație. Minciuna are picioare scurte și mai devreme sau mai tîrziu va rămîne de căruță.

Vreau să închei pe o notă pozitivă acum că tot a venit primăvara. Vă doresc tuturor un dezgheț total, inspirație și mult spor la scris.

Virgil Titarenco

Comentarii

În general chestiile astea cu "se spune, se zvonește" pot părea ridicole, dar admit că ele pot face mult rău. Pentru că nu se dă ocazia unui dialog. Pot fi mulți care să se repeadă fără să asimileze, cum s-a mai întâmplat, pentru ca apoi să dispară. Deși nu cred că hermeneia se va clădi mai departe cu astfel de oameni, cred că e nevoie de toți pentru a crește, pentru a ne alege. Consider însă că proza și eseul informativ au nevoie de mai mult efort, în egală măsură al autorului, cât și al cititorului. Trebuie să recunoaștem că internetul nu este cel mai prietenos mediu pentru astfel de creații (sau uneori este unul fals prietenos). La urma urmelor, dacă vrem doar să postăm de dragul de a posta, dacă nu avem ambiția de a ne îmbunătăți și de a găsi comentarii pertinente sub textele noastre, nu cred că hermeneia este mediul potrivit pentru noi. Cât despre reguli, restricții și libertate / libertăți s-a filozofat atât de mult de către unii mai deștepți decât noi, încât ne-ar folosi să mai citim câte ceva înainte de a ne angaja în polemici. Poate că ar fi bine să nu uităm că o condiție sine qua non pentru a scrie bine este aceea să citești cât mai mult. Eu una m-aș bucura să vă mai multă "muncă" pe hermeneia. Poate că este ceva ce ne vine mai greu, poate că ne-ar prinde bine să ne desprindem de spiritul discuțiilor la o bere și să ne aducem aminte de ce am venit fiecare aici. Motivele pot fi diverse, dar nu cred că divergente. Sau cele care diverg, se pierd. Ne dorim texte scrise în limbi străine? Câți însă ne obosim să le înțelegem corect, sau, și mai mult, să le comentăm în limba în care au fost scrise? Oare nu ar fi aceasta mai folositor, oare nu ar demonstra un egal efort și respect? Nu este suficient să fii familiar cu o limbă străină pentru a scrie sau a citi în acea limbă. Sau mai bine spus, poți scrie și citi, dar rămânând departe de literatură. Vrem proză? Hai să facem un poll, să vedem câți citesc proză pe internet. Ce fel, cât de lungă / scurtă, ce tematici. Internetul este prin definiție un mediu rapid de comunicare. Puțini dintre noi au timpul necesar pentru a citi "on line" ceva ce depășește, să spunem, 200 de cuvinte. Mai există posibilitatea de a tipări și citi în liniște. Eu una așa fac, atunci când îmi atrage ceva atenția și nu am timp să citesc on line. Și atunci intervine, cred eu, realitatea: dacă nu cumva ești un autor deja cunoscut, proza, articolul pe care îl publici trebuie să folosească tehnici de captare încă din început. Altfel riști omul să navigheze rapid de pe pagina ta. Dacă nu poți face asta, atunci poate că e mai bine să ai răbdare să publici pe hârtie pentru a afla ce cred cititorii despre ce scrii tu. Nu spun că nu se pot pierde MULTE texte valoroase astfel, pentru că noi nu avem răbdarea sau timpul necesar de a le descoperi valoarea. Spun doar că trebuie muncit mai mult dacă vrem rezultate pe internet.

te asigur Sapphire ca aceste "zvonuri" nu sint "imaginatiuni" de-ale mele. si m-am cam saturat sa vad si sa tolerez rautatea si dezinformarea haladuind prin unele "zone". Am tacut de foarte multe ori; mult prea multe ori zic eu. si da, sint de acord cu tine ca este nevoie de mult mai multa munca si de mult mai multa calitate. facilul cu care se poate scrie pe internet, cu care se poate deschide azi un blog sau alta gaselnita din asta de trei lei, a facut pe multi sa se creada brusc scriitori. si asta e o prostie. o iluzie. pentru ca indiferent pe ce sau unde scrii a scrie bine ramine o problema de talent, de munca si de inspiratie. daca nu le ai mai bine te duci la pescuit sau la mall.