mistică

imaginea utilizatorului dorina neculce
poezie

fricile mele se trezesc
pătrund în camera-mi goală
pieptănându-mi pletele apoi se ascund
stau până în zori cu degetele ascuțite
pe fereastră gata gata să îmi muște
din suflet și
fluturi/păianjeni zboară liniștiți purtând
copite ruginite
îmi acoperă ochii…

fricile mele se adapă din cupa nebuniei
ortăvindu-mi florile de iasomie
o să mă destram
o să mă destram îmi zic iau
securea și îmi retez piciorul stâng
rostogolindu-l peste fricile mele
care îngenunchează
gemând…

Comentarii

- nesigur -

"pătrund în camera-mi goală
pieptănându-mi pletele apoi se ascund" - două stângăcii consecutive, care arată clar mână nesigură. E vorba, evident, de adjectivul posesiv (camera-mi) şi de gerunziul de după (pieptănându-mi), care, atunci când lipseşte lipiciul liric dintre idei, e un surogat ieftin.

Parere

"fricile mele", "camera-mi", "pieptănându-mi" etc... orice este in exces nu face bine insa aici poti repara foarte usor modificand textul fara a afecta sensul.
Mi-a placut ideea cu antropomorfizarea spaimelor insa cred ca poti sustine ideea printr-un text putin mai aerisit... probabil ai vrut sa spui foarte multe deodata insa uneori e bine sa esentializezi si chiar sa stii sa tai dintr-un construct poetic.
"retez piciorul stâng
rostogolindu-l peste fricile mele
care îngenunchează" ... daca poti construi poezia la fel cum ai facut cu fragmentul acesta exista premise suficiente pentru o varianta superioara valoric celei de fata.
Am uitat... parca si in ceea ce priveste titlul se poate mai bine... as pune ceva "mistic" dar fara sa-i spun musai pe nume.

poate

poate ii lipseste lipiciul...sau poate dumneata domnule Agheorghesei ti-ai format deja o „parere” la care nu vrei sa renunti...am citit si eu multe dintre versurile dv si am gasit destule care schiopata.
probabil eu inca nu am voie sa-mi expun parerea...
in rest, gand bun...
nu sunt de acord cu remarcile dv. si nu voi schimba la aceasta poezie nimic...poate la altele:) multumesc de sfaturi

- dreptul dvoastră -

Specific veleitarismului - când cineva îţi arată hibe din textele tale, contraatacă :). Or şchiopăta versurile mele (oare se poate şchiopăta stând pe loc?), dar aici nu era vorba despre ele, ci despre poezia d-voastră. Nu înţeleg de ce deturnaţi atenţia. Nu înţeleg la ce părere la care nu vreau să renunţ faceţi referire, dar ambiguitatea ajută enorm şi când ne apucăm să insinuăm strâmbe, nu doar când poetizăm. Ori când insinuăm cenzură rezultată din vina interlocutorului că ar fi ceva mai capabil într-un domeniu decât victimizantul. ("probabil eu inca nu am voie sa-mi expun parerea..."). Remarcile mele nu sunt doar ale mele - dacă aţi citi o infimă parte din critica modernă, şi nu numai, poate am ajunge la un consesns - iar faptul că nu schimbaţi nimic e, fireşte, numai şi numai personaltiate artistică omnipotentă, nici vorba de orgoliu găunos. În rest, trecând peste toate fricile care se ascund dar, ptiu!, ştim exact că le găsim la fereastră, mă întreb când a fost ori va fi, pe la Junimea, lecţia care spune că, după punctele de suspensie, care sunt musai doar trei, se lasă spaţiu, că ele nu aduc adâncime, înţelepciune sau sens direct proporţional cu frecvenţă folosirii şi că vocativul se închide între virgule.

Dar ştiţi dictonul democratic - e dreptul dumenavoastră să nu fiţi de acord cu mine.

noaptea e intuneric?

stau pana in zori cu degetele ascutite pe fereastra( cred ca e destul de intuneric) si se pot ``ascunde`` prin trairile pe care vor sa le sugereze cititorului.
cat despre vocativ, probabil va referiti la propozitia incidenta: imi spun, insa nu am intentionat sa imi demonstrez cunostintele gramaticale, ci doar sa imi exprim unele sentimente pe care domnia voastra le luati in deradere.
domnule Agherghesei, un lucru e sigur, scriem poezie, de aceea orice atitudine de batjocora a trairilor noastre ne afecteaza(ma refer la acel: ptiu! flegmatic din comentariu)

eroare 3

"cat despre vocativ, probabil va referiti la propozitia incidenta" - nu, mă refer la vocativ.

Probabil faceţi apel la faptul că propoziţia incidentă este răspunzătaore şi cu precizarea autorului, a unui personaj, a unei persoane etc. În cazul acesta, o propoziţie incidentă ar fi aceasta:

sau poate dumnealui, domnul Agheorghesei, şi-a format - unde se precizează o persoană.

În cazul dumneavaostră, adică aici:

sau poate dumneata domnule Agheorghesei, avem de-a face cu o abordare, adresare directă prin folosirea apelativului, aşadar, cu vocativul prin definiţie.

Cred că e o atitudine utilă - aceasta de-a nu vă demonstra cunoştinţele gramaticale...

Tablou clinic

Textul îmi pare mai degrabă un tablou clinic al tulburărilor anxioase. Încercarea de a poetiza reuşeşte în proporţie mică, fiindcă folosirea excesivă a pronumelor de pers I aduc în faţă într-un mod ostentativ eul liric blocând comunicarea cu lectorul. Aş mai renunţa la unele dintre ele, mai ale la cele de sorginte clasică. De asemeni, în prima parte e o problemă la sintaxa frazei: nu se mai ştie care e regenta, care e subordonata, dacă e raport de coordonare sau nu, fiindcă, deşi este acolo un ,,şi”, subiectul nu e articulat. Partea aceea e ambiguă.
Repetiţia ,,fricile mele” e un pic enervantă, însă cred că are menirea de a confirma cronicizarea. E doar o părere.

mi se pare ridicol

cu siguranta nu aveam nevoie de aceste explicatii, domnule Adrian.

eu credeam ca imi studiati textul, nu comentariul scris in fuga.
va asigur macar de faptul ca stiu sa separ un vocativ, doar ca netul ne grabeste si noi il grabim pe el.

v-as mai ruga respectuos sa nu asociati numele meu umil cu Societatea Junimea. sunt o simpla membra a societatii in cauza, asa cum sunt si membra a site-ului dumneavoastra, bineinteles prin bunavointa administratiei.

respect

respect parerea dv. dar poezia chiar are scopul de a induce o oarecare enervare.

- şi totuşi -

Şi totuşi se pare că aveaţi nevoie de unele explicaţii. Scrisul pe fugă scuză multe, dar nu totul.

Am studiat textul, dacă prin două observaţii se poate spune că am studiat. Partea gramaticală, mă credeţi sau nu, intră şi ea în atribuţiile mele. La fel comentariile. Nu o luaţi personal. Nu sunteţi nici ultimul, nici primul user cu care am polemizat pe aceste margini.