spărgătorul de nuci 2

imaginea utilizatorului Cristina Moldoveanu

În casa păpuşilor madona are cozile de aur împletite. Nu a văzut niciodată un curcubeu. Norii sunt mai departe ca soarele, spărgătorul de nuci trăieşte, albă ca zăpada rămâne tot albă în racla ei, toate păpuşile prind viaţă când se întoarce cheia cea mare în pendula veche.

*

În valea plângerii madona are pântecul rotund. Ţine cu greu luna plină pe cer. Toţi o ating cu vârful degetelor, poftesc smochine verzi, plouă cu lacrimi de cireş amar. Oamenii pătimesc să o înalţe peste arborii umbrelă din savana uscată. Moartea ţopăie ca un cangur cu pământul întreg în marsupiu. Păşeşte ca o caneforă pe drumul sacrificiului, cu soarele pe cap. Madona nu a învăţat încă cine e mai greu: pământul, soarele, ori luna din pântecul ei.

*

Madona e o femeie trecută prin viaţă. Îşi spune poveştile la gura sobei în odaia cu toţi cei dragi rămaşi tablou în icoane, cu aurele luminând precum jeraticul. Vorbele ei sunt sângele viu din izvorul cu cruce înnegrită. Cuvântul lui dumnezeu nu îngheaţă niciodată pe limba fiecărui copil, moştenită din tată-n fiu. Doar morţii tac şi se împart fiecăruia fără deosebire de neam, fie rai, fie iad. Preotul trage linia cadastrului la ultima împărtăşanie.

*

Pe fruntea madonei mirul e rece. O altă păpuşă a prins viaţă.

Proză: 

Comentarii

ok, cristina. mă voi folosi

ok, cristina. mă voi folosi de acest loc (pînă găsim altă formă pe hermeneia) să îți cer să ștergi postarea de aici: http://junimeadigitala.ning.com/forum/topics/cu-durere-n-suflet
acolo faci referință la adresa unui text postat pe hermeneia.com, dar chiar dacă nu ai face, de vreme ce atît emilian cît și tu sînteți membri aici, iar gestul tău impietează asupra mai multor drepturi pe care le are emilian ca autor al textului, mă văd nevoit să îți cer să ștergi textul de acolo. dacă o vei face în următoarele 24 de ore vei primi numai avertisment pe hermeneia. dacă nu, voi fi nevoit să îți suspend contul pe hermeneia.com pentru o perioadă asupra lungimii căreia se va pronunța Consiliul. Mulțumesc.

Nu îl voi şterge, Virgil.

Nu îl voi şterge, Virgil. Încă din prima zi în care l-am postat am specificat, la avertizarea unui membru din administraţia siteului respectiv că îmi cer scuze, fiindcă nu verificasem dacă autorul citat de mine este sau nu membru al siteului confluenţe lirice. Văzusem doar că există acolo rubrica POLEMICI şi nu ştiam că doar autorii trecuţi în nefiinţă pot fi polemizaţi, nu şi cei vii. Nu ştiu la ce multe drepturi încălcate ale autorului Emilian de referi, dar cred că e mai logic să îmi fie textul şters de administraţia siteului confluenţe, în cazul în care textul într-adevăr încalcă vreun drept al autorului de mai sus. De ce să îl şterg? Numai fiindcă este o discuţie cu mai multe răspunsuri? De ce această ipocrizie? Presupun că dacă aş fi scris toate comentariile mele sub forma unui text personal, atunci ar fi fost acceptat. Şi de ce susţii că trebuie să îmi dai avertisment pentru ceea ce am scris pe alt site chiar dacă şterg acel text? E ca şi cum m-ai suspenda de pe siteul acesta doar fiindcă nu mi-am schimbat lenjeria intimă. Mulţumesc, poţi să îmi suspenzi contul. În ce priveşte discuţia deschisă de pe siteul Confluenţe, ea se închisese de mult, cu câteva zile în urmă. Repet, dacă vrei, le ceri administratorilor siteului să o şteargă. Eu ştiu că şi autorii în viaţă pot fi citaţi, specificând sursa, şi deci nu am încălcat drepturi de autor. Iar dacă ei o vor şterge, sper să îmi explice de ce.

Cristina, nu știu la ce

Cristina, nu știu la ce ipocrizie te referi. Cred că ar fi civilizat să înveți să nu mai arunci cu acuzații nefondate doar pentru că nu ai argumente logice. Te asigur că nici nu mă sperie și nici nu mă impresionează genul ăsta de acuzații. Îmi este indiferent cîte răspunsuri are sau nu are textul de acolo. Și nici nu am de gînd să mă tîrguiesc cu tine. Te-am anunțat civilizat că o astfel de practică (ne-etică în accepțiunea noastră) nu se potrivește cu statutul de membru Hermeneia. Sau, ca să dau o singură explicație, este sinonim cu un act de hărțuire. Mai ales că ți-ai expus părerea pe Hermeneia și nimeni nu ți-a îngrădit acest drept. A denigra însă un autor și textul lui în altă parte, și chiar Hermeneia sub o anumită formă, fără ca autorul respectiv să poată avea dreptul la replică, este, așa cum am mai spus, ne-etic. Noi nu ne pierdem vremea să intrăm în dialog cu nu știu ce site sau cu redacția lui. Nu este problema noastră. Tu ești cea care ai ales să faci acest gest și deci responsabilitatea lui și consecințele lui îți aparțin. Nu le împinge la noi. Tu ai tot dreptul să faci ce vrei. Tot la fel, Hermeneia are dreptul să se protejeze și să își protejeze membrii. Sper să înțelegi aceasta. De aceea din această clipă ai contul suspendat pe Hermeneia.com. Iar pentru atitudinea ostilă îți promit că voi insista ca suspendarea să fie pe o perioadă foarte lungă.

mulţumesc

pentru reactivarea contului după aproape 3 luni. M-am întors, cu speranţa că nu vor mai fi probleme, că poezie nu prea cred că pot scrie prea bine :)