Temporare

imaginea utilizatorului Sapphire
Cine plouă?

Personajele din mine plâng. Personajul din mine plânge. Alunecă în ploaie o dată cu taxiul, fără a-și regăsi echilibrul și plânge.
Eu nu plâng, dar mi-e foame. Am venit până aici prin apă, pe jos. Începând de lângă mâna mea, așezată pe marginea paharului, lumea se întinde molatec, înghițind totul ca o mânușă uriașă. Mi-e foame, poate că ar fi mai bine să-mi iau și ceva de mâncare.
Ultimele zile ale anului mi se încolăcesc în jurul gâtului. Dacă m-ar întreba cineva pe mine, aș face anul rotund, fără zile de început, fără zile de sfârșit. S-ar rostogoli ca o bilă până undeva pe sub vreun pat și-aș uita de bilanțuri. Ar ieși din când în când Coffee, pisica mea, jucându-se cu el, de prin unghere.
Barul e destul de pustiu la ora asta. E aproape întuneric. Vocea ta îmi ajunge până la suprafața pielii, mă zgârie și trece mai departe, întreagă, plină, luminoasă. Mie îmi mor arborii de ceai, omule. Cu toate ploile astea, rădăcinile ies singure din pământ.
E vremea să strângem pânzele, prieteni. E vremea să clipim des și bine. Nu-mi mai pune în mâini iubiri, omule. Barul acesta e înconjurat de apă, iar noi n-avem vâsle.
S-au făcut covrig serile și s-au refugiat de furia nerostită a sfârșitului. Nu ți-am spus, nu v-am spus, anul nu are nici o importanță. Când eram copil mă întrebam cine plouă. Acum mă întreb cine începe și cine termină timpul.
Am nevoie de mâini, ca să plâng. Personajul din mine alunecă tăcut, se scurge pe străzi, numai eu, numai noi... rămânem așteptând.
Până atunci hai să bem un ceai.

Proză: 

Comentarii

Mâna nu este un simbol, dar semnificația ei se regăsește în toate culorile ce se pot raporta la sacru: puterea misterioasă a spiritului, ce posedă agățate de gât pietre și frunze.. Mâna ia forma lucrurilor care se muleaza pe ea. Ea este matricea. Plăcerea resimțită când umbli ținându-te de mânaă și mâini ce se înfundă în căutari de tihnă, și mâini în amestecuri de siguranță, din nevoia de regenerare a ființei duble.. Mâna este nodul ce se leagă de Principiul ei.. Ea este puterea ce leagă și dezleagă. Răbdarea cu care mâinile se țin, înseamna vindecare și cucerire durabilă.. (Dicționarul de simboluri) În anul în care ne cunoscusem, noi am devenit fără să știm, ostatecii mâinilor noastre, dintr-un simplu nod..

"Barul acesta e înconjurat de apă, iar noi n-avem vâsle." excelent. îmi este greu să îți încadrez textele. e greu să nu le vezi poezie și totuși e greu să le refuzi prozei. începutul însă (Personajele din mine plâng. Personajul din mine plânge.) mi se pare puțin defectuos.

Linea, cred ca, si fara un dictionar in fata, as putea sa scriu pagina intregi despre mana :-))) Recunosc, este unul dintre simbolurile care ma obsedeaza. "În anul în care ne cunoscusem, noi am devenit fără să știm, ostatecii mâinilor noastre, dintr-un simplu nod.."... asta ma lasa fara grai. Asta este, mai mult nu pot spune aici. Virgil, nici eu nu fac foarte-foarte bine incadrarea asta, mai ales pentru ca o consider, in ceea ce scriu, putin fortata. Sunt insa mai usurata pentru ca ai spus si tu vorbele astea :-) Cu inceputul... daca ai sti cat m-am invartit in jurul lui. Asa s-a scris. Asa a iesit si nu vrea sa fie modificat. Fiind un text care se doreste oarecum "dicteu al constiintei", am lasat sa iasa la iveala mai mult ca oricand paradoxurile. Am vazut foarte puternic acest paradox intr-un om, si asa am simtit sa-l redau. Ma mai gandesc insa, spui ca e defectuos.... defectuos as in "straniu"; "fara sens" sau pur si simplu prost scris? :-)) as fi extrem de recunoscatoare daca mi-ai spune, e greu de-aici sa-mi dau seama cat am reusit sau nu sa transmit cu chestia asta, si sunt foarte interesata sa perfectionez modul in care reusesc sa transmit paradoxurile, in genere.