"Calvaria", Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2007. Coperta și tehnoredactarea aparțin Adinei Ungur. Ilustrația copertei aparține autoarei după foto "Déjà vu". Volumul a fost oferit eSocietății și eZinului de literatură și arte Hermeneia, prin intermediul Luminiței Suse și a Poștei Canadiene.
O apariție editorială la sfârșit de an, mediatizată cum se cuvine, prin București și apoi la Iași, «Calvaria» își vindecă somnul literelor și trece mai departe într-o altă gamă a sângelui, a îndoieli de sine, a presemnelor. Trei capitole ("Pansament de hârtie", Pași mărunți pe trecătoare" și "În mine înzidit orașul"), ca trei trepte mari de viață o definesc, o înalță deasupra sufletelor, într-o perpetuă vindecare de sine-însăși prin litera înfiptă în inimă căutând aorta luminii.
«Calvaria» e un strigăt la răscruce de drumuri de unde noi proscrișii de rând, luăm pietrele pentru a ne clădi la rândul nostru singuri propria răstignire și de a întâlni în noi «dumnezeul pietrelor», doar pentru că "a mai rămas să-l rog pe Dumnezeu/ să mă ierte că te-am preaiubit/ și, cumva, să mă ajute/ să pot să te iert/ și eu (aici îngrop amintirile), aici într-un cavou vegetal tern, al încă unei credințe pierdute. Ea își lasă mărturie durerea înzidită în carnea celei sacrificate, atâtor pietre emigrate din noi, spre noi, în noi, neștiuitorii. Ceea ce știm, doar știm fără altă mărturie însă, este că Adinei Ungur nu i s-a născut încă biserica lacrimilor să ne înzidim pe rând, din acest oraș organic, palpabil, al ființării noastre umane, ci numai absența Lui o ridicăm sfielnic, dintre faptele și gândurile noastre vândute orbilor.
Nu voi scrie și nu voi putea spune mai multe decât Dan Jumară, unul din discipolii "Revistei române" inițiată de A. I. Odobescu, acea „Revistă română” ce începe în anul 1861 – în chiar anul fondării Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român; Dan Jumară, cu o inteligență vie junimistă, prin formație, luminând Pogorul, și nici nu voi încerca să uit alți scriitori precum Emilian Marcu, Florin Țupu, Aurel Pop, Marcel Mureșeanu sau Luminița Suse, care au apreciat și au intuit autenticitatea unei poete în plin proces de cristalizare a metaforei în interiorul inimii pe urmele sufletelor noastre hibridizate acolo, a dimineții spirituale. Adaug poemului Adinei Ungur "început de toamnă cu tata":"deși s-ar putea spune că e una ca toate celelalte/eu nu am cum să uit toamna aceasta/când tata a venit acasă îmbătrânit și tăcut", unul din cântecul drag al celui de departe care iată, ne deschide iar și iar inima lacrimilor, a celorlalți de departe, de și mai de departe Stefan Hrușcă-Rugă pentru părinți
Apreciez poezia Adinei Ungur ca pe o notă absolut distinctă, deasupra amalgamului tonurilor banale de cele mai multe ori, futile, ale unor veleitari ce se folosesc fie utilizând retorici ieftine, injurii si epitete, fie orice altceva pentru a fi băgați în seamă (prin limbajul peiorativ de mahala și șușanea) încercând să pătrundă printre marii creatori ai poeziei contemporane.
Poezia Adinei Ungur deține propria sa notă absolut distinctă, și deschide registrul liric grav în care se autodefinește, intuitiv, fără efort, în căutarea propriei identități și mai ales, credințe.
Și iată o poezie simplă, așezată în propriul calvariu, la întretăiere de drumuri și miracole, acolo unde Dumnezeu își frământă neîngăduința lacrimilor, pe marginea sufletului fiecăruia :
FărăDumnezeu
devenisem
vraf
de
scrisori
pentru
tine
și-acest miracol sfârșind în gunoi
nu-mi
pare
atât
de
rău
pentru
mine
dar plâng, era dumnezeu printre noi
Membră a eSocietății și eZinului de literatură și arte Hermeneia, Adina Ungur este licențiată în filosofie și jurnalistică și studentă la Facultatea de Litere, Universitatea BABES-BOLYAI, din Cluj-Napoca; oraș în care s-a născut și unde de altfel locuiește.
Și două cuvinte despre grafica realizată pentru "Calvaria": o copertă excelentă concepută cu modestie de ea însăși! Felicitări și pentru copertă, Adina Ungur!
Comentarii
Virgil -
Remarc aparitia acestui volum si o felicit pe Adina. Nu am citit foarte mult scris de ea dar in ceea ce am citit am gasit un talent evident si cristalizat. Ma bucur si pentru faptul ca intr-o maree de autori din Moldova si Walachia Adina se contureaza ca o voce poetica distincta din inima Transilvaniei. - atentie autorului: se scie "Dan Jumară, a cărui inteligență"
Oriana -
Am fost la lansarea cărții Adinei de la librăria Eminescu din București, în 12 octombrie 2007. O adunare de mare suflet și un mare succes. Poeziile Adinei sunt excepționale, volumul are o ținută grafică superlativă. Au fost prezenți Valeria Manta Tăicuțu, Adina Stoicescu, Ioan Gabriel Pușcă, Marina Samoilă, Matei Ghigiu, Maia Cristea-Vieru, Milescu Victoria și Florian Silișteanu. Este poate una dintre ultimele lansări de carte la care a participat regretatul scriitor Marius Tupan. Îți mulțumesc Marina că te-ai gândit să semnalezi aici apariția cărții Adinei. Apreciez foarte mult.
alma -
Felicitări, mă bucur pentru cartea ta, este minunată! O așteptam de mult... Îți doresc un an bun, cu drag! La mulți ani tuturor!
Aranca -
Adina Ungur merită mai mult: o punte directă între ea și Dumnezeu: o va țese în timp, din lacrimile și părul și gândurile ei. Și într-o zi va păși cu hotărâre și credință peste ea și iși va găsi Fericirea.
adinaungur -
Ah, ce fericită m-ați făcut, acum la trecerea între ani, nu mă așteptam la așa o surpriză!!! Mulțumesc din suflet Marina pentru că te-ai oprit puțin la volumul meu și apoi ai făcut cunoscută apariția editorială din acest an, volumul "Calvaria", care a așteptat cam 7 ani, ca să poată fi publicat. Mulțumesc pentru cuvinte, pentru încredere și pentru gândul cel bun! Punct ochit și cu "Ruga pentru părinți"! Frumos gest și neașteptat, îți mulțumesc! Virgil, probabil că de acum, prezentă fiind și în Hermeneia, vei avea ocazia să mai citești poezii scrise de mine! Îți mulțumesc! A fost minunat la Iași! Luminița, ce idee minunată ai avut cu trimiterea volumului, îți mulțumesc din suflet! Și pentru că mi-ai fost alături, cu prilejul lansării de la București, ceea ce am convingerea că nu a fost întâmplător. Îți mulțumesc și pentru cuvintele de referință, pentru căldura și lumina ființei tale, pentru că exiști, prietena mea dragă! La mulți ani, cu împliniri! Alma, bucuroasă să te fi întâlnit chiar și în fugă la Iași, mulțumesc pentru cuvinte și pentru căldură. Un an fericit și bun tuturor, mulțumesc pentru gânduri și prezentare! La mulți ani!
Aranca -
La mulți ani! Aici e 2008 deja!
yester -
...acum ajung aici... Felicitări Adina, ai un scris ce întotdeauna mi-a atras atenția printr-o simplitate necăutată, intensitate ascuțită și căldură pentru lector, îmi place cum scrii și e declarație oficială.(tre' să zâmbim puțin). Felicitări Marina pentru prezentare și inițiativă!Este benefică hermeneii și membrilor ei, printre care și eu. cu gânduri bune, paul
textul poate fi încadrat la subsecţiunea "Lansare de Carte"
Virgil -
textul poate fi încadrat la subsecţiunea "Lansare de Carte"