bună ziulica

imaginea utilizatorului aalizeei
România lui vt(urburea)

o zi bună vă doresc! să aveți o zi plăcută! uite eu îmi doresc să mi se răspundă la bună ziua cu bună ziua și apoi mai vedem. oricum dacă mi se răspunde invariabil să aveți o zi bună cu siguranță acea zi este compromisă. portarul – cu o aplecare discretă -femeia de serviciu - are și ea personalitatea ei nu? șeful –colțos și încrîncenat- umflata de la resurse umane fals afectată cînd îți dă hîrtia cu disponibilizarea prietenii vecinii, toți au un audio gadget implantat în limbă, o zi cît mai plăcută vă doresc. chiar și părintele Haralambie de la biserica “Sf. Voievozi” mi-a urat duminica trecută - mergi în calea ta și să ai o zi bună fără de păcate fiule. unii pun atîta osîrdie în salut –bună ziua. să aveți o zi bună! – că te apucă smerenia pe loc și uiți că voiai să le spui de la obraz, băi redundanților!

mai aveam o speranță în Vică dar și el m-a dezamăgit. i-am făcut cinste cu o bere și i-au lucit ochii de bucurie. ar fi putut să aprindă cu privirea toate lampadarele din barul colonelului. have a nice day nea. ia uite la Vică. ¡que pase un buen día! da’ ce nea ai fost și dv. la căpșuni? am fost Vică.

iubesc vînzătoarele. a, nu! și ele salută la fel. dar îți mai îndulcesc viața cu un giumbușluc lexical cum ar zice prietenul Marcel. deși nu mai am voie la dulciuri. așa cum îi spuneam unei femei, singurul dulce care îmi mai este permis e adăstarea trecerii tale. bună ziua doamnă. da, ce dorește domnul? două pîini. două pîinici, avem punguță? am. auzi Mioară, fată nu ai văzut tu factura de la sălămiorul de ieri? altceva domnul… zece ouă. da’ ați luat azi dimineață deja nu mai aveți ouțe? da’ ce doamnă se vede? cred că mă trec repede ca o ciclamă care nu stă la răcoare. iau totul prea personal. atît? pac pac zîm zîm, bonulețul dv. o zi bună vă doresc și nu uitați iaurțelul.

merg să-mi plătesc factura tv&internet. am constatat că nimeni nu spune facturică. e normal. la sumele pe care le găsești în coloana datorii facturile nu au cum să fie facturici. coadă. casiera - o fată crudă ca dinții de lapte și tunsă perie - numără vreo 2 kilograme de monede de 5 bani. domnișoară zic, numărați tot? Sinead O'connor nici nu clipește. în schimb clipește o doamnă cam la șaizeci de ani. clipește atît de violent încît o monedă sare pe muchie și se învîrtește mai ceva decît o ciuleandră. lăsați domnule fata în pace că lucrează cu bani. știe doamna ce știe. parcă o văd pe la patruzeci de ani într-un halat albastru, gestionară într-un depozit numărînd șaibe și piulițe metric 12. și o mai văd prima în fața unui microfon la un sondaj de opinie pe stradă – nu merge nimic domnule în țara asta! iată-mă face to face cu Sinead. șaptezecișiunu de lei zice. nu aveți mărunt un leu? nu. insistă. găsesc o revoltă așa cam de cinzeci de bani prin buzunare. păi nu așa domnule nu am cum să mă leg matematica e o știință exactă nu cum credeți dv. iar mă rușinez. zău prea le iau personal.

în fond la dracu nu? cu sumă de la k egal cu unu la n din a kapa Sinead O'connor și cu toate. am i a human/it's very good/maybe i am/it's very nice/the feelings in me/and the fire/keeps me warm.

Proză: 

Comentarii

cred că textul acesta ascunde

cred că textul acesta ascunde și spune mai mult decît (nu) lasă să se vadă. pentru umorul discret. și pentru că mai aștept.

cumpătarea, chiar și în umor,

cumpătarea, chiar și în umor, îmi place... este o realitate supusă tare fain percepției scriitorului... mi-a plăcut, Vlad, și voi mai reveni cu drag de zâmbet.

Elucubrant! Poate cel mai

Elucubrant! Poate cel mai sofisticat umor este acesta, cel elucubrant! Apoi ce să vezi? Umorul elucubrant devine metempsihoză, sinnead o'connor și toți ceilați. Dar asta e însăși moartea umorului, pentru că umorul adevărat, cel lăsat de Dzeu adică, nu are nimic din această infatuare. Și în acest context nu mă miră aprecierile ante-comentatorilor mei recunoscuți prin contextualitatea lor exagerată unii rău-voitori o numesc spirit de turmă.
Acesta este un text care m-a făcut să râd cu gura până la urechi iar eu mă strădui să îmi păstrez urechile cât mai departe de gură.
Margas